Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Културният ресор най ни подхожда

Неделя, 08 Септември 2019 / Общество
277
  • pixabay.com

Ние имаме номинирани за „Оскар“ творци, но вместо тях върхушката предпочита придворните продуценти халтураджии

 

И така, май имаме новина...

След като поискахме дигитализацията, а ЕК ни предложиха земеделието, накрая явно ще си стиснем ръцете за ресор "култура и образование".

Като се замисли човек, тоя ресор най ни подхожда.

Ние какво ли не даваме за културата.

А па за образованието да не говорим.

Даваме мило и драго, за да може образованието ни да е на европейско ниво.

За това 80 процента от учителите ни са в пенсионна възраст, а нови нямат желание да идват в системата.

За това ваканциите все повече намаляват, учебниците все повече тежат, а децата ни са функционално неграмотни и в 12 клас трудно пишат името си без правописни грешки.

Така де, за образованието даваме всичко.

Ето, там вдигнахме заплатите.

Драстично ги вдигнахме.

И ги докарахме до чисти около 680 лева, с които учителите ни водят достоен и спокоен живот...стига да не плащаха 350 лева за парно, 70 за ток, 50 за вода, 200 за ипотека.

Обаче културата...
Ооооо, културата е друга бира.

Там сме направо царе.

Имаме бюджет, който е най - ниският в ЕС (а подозирам, че е най - ниския и в Европа въобще) - 0,5 от БВП (а понякога и по - малко, зависи дали ретроградния Меркурий е бил благосклонен).

Имаме министър, който уволнява служители по Фейсбук и финансира щедро работилници за тухли и лаборатории за мартеници.

И който не знае какво да прави с рушащите се паметници на културата у нас, но без да се замисли е склонен да даде четвърт милион, за да поръча рекламно филмче за рОдината и нейната култура.

Имаме министър, който не отива да открие "Аполония", на която свири симфоничния оркестър на подпоченото на министерството софийското музикално училище, но не забравя да прати поздравителна телеграма за рождения ден на Криско (опс, то па сега Криско вече стана от другия лагер, че подкрепи Мая Манолова за кмет).

Да, ние заслужаваме ресор "култура и образование".

Дано след като ни дадат тоя ресор някой да се чукне по дебелата глава и да се сети, че ние имаме над 30 концертмайстори на световни оркестри...които никога няма да станат концертмайстори на български оркестри, защото държавата е направила всичко възможно, за да не им осигури достоен живот тук.

Ние имаме лауреати на световни конкурси (днес един млад български пианист, Емануил Иванов спечели конкурса "Бузони"), но вместо за тях медиите излъчват репортажи за Азис и Златките.

Ние имаме номинирани за ОСКАР творци, но вместо тях върхушката предпочита придворните продуценти халтураджии, които срещу някой лев ще направят поредната предизборна кампания на силните на деня.

Дано когато ни дадат този ресор, някой да се сети, че култура се прави не като дадеш милион за светлинно шоу в Пловдив, а когато поправиш течащата сграда на операта в града на тепетата, чийто таван скоро ще падне.

Дано след като вземем тоя ресор, премиер - министър Борисов да се засрами, че само преди година не знаеше колко състава има в БНР и демонстративно го заяви пред всички медии, които, вместо демонстративно да свалят микрофоните си в знак на протест и омерзение, представиха новината като нещо съвсем тривиално...

Дано, ама надали...
Гледам, че номинацията за еврокомисар си остава същата.
Госпожа Габриел.
Симпатична дама, за която съм убеден, че няма представа какво е култура, камо ли да отговаря за този ресор в клета стара Европа.

Впрочем да не злословя.
Не е джентълменско.
То у нас министъра на културата не знае какво е култура, та защо трябва да искаме това от госпожа Габриел.

Апропо - стана дълъг пост, а в момента върви мач, Англия ни бият, лятото свършва, въобще - хората си имат други дертове.
Та да кажа в края на тоя предълъг пост, че разбирам защо Европа се колебаеше какво да ни даде.
Дългото колебание между ресор земеделие и ресор култура и образование беше ясен намек за това, че у нас политическия елит би бил доста по - полезен, ако се върне на село да се занимава със земеделие, вместо да се пъне с култура...
Как беше - като чуя за култура се хващам за...за кобура.

И добре, че не ни дадоха дигитализацията.
Като гледам как данните ни изтекоха в нета, направо не искам да си представям какво би се случило с данните на целия ЕС, ако ние поемем този ресор.
Впрочем - дано пък да превърнем дефекта в ефект.
Може би пък сега културата ни ще изтече така, както ни изтекоха личните данни.
А бе я да си се връщам в земеделието, може да ми дадат някой подресор...
Например "дигитално земеделие"...

Текстът е публикуван от автора във Facebook

 

Вижте още:

Културата, Боил, Елена и някои други неща

Откъде може да дойдат пари за заплатите на музикантите в БНР?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

култура, наука, образвание, Европейска комисия

StreetView

Скопие – „модерната“ история

Сряда, 28 Юни 2017 / Места
Една от най-спорните забележителности е паметникът на Александър Македонски в центъра на градския площад   Когато отидох в Скопие, бях възхитена от изграденото в последните години, без да влизам в политически и естетически спорове. Имах възможност да разгледам Математическия факултет на [...]

Сватба на плажа

Неделя, 23 Юли 2017 / Места
  Всяка жена поне веднъж е мечтала за сватба на морския бряг, или на някое романтично и различно място   А сватбеният туризъм е разработена ниша не само за специализирани в организацията на незабравими преживявания компании, а и за много курорти навсякъде по света. Ето някои от на [...]