Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мюнхен осъмна в страх

Събота, 23 Юли 2016 / Общество
1196
  • сн. AFP

Атаката в търговския център е продължение на терористичните актове в Европа, смятат специалисти

 

Ситуацията в Мюнхен се нормализира, след като снощи 18-годишен германец от ирански произход застреля девет човека и рани 16 души, трима от които са в тежко състояние в търговски център „Олимпия“ в германския град. Според полицията нападателят е само един, а властите се въздържаха от квалификации на нападението, описвайки го като стрелба. Мотивът за атаката не е ясен. Нападателят няма досие в полицията и други екстремистки прояви, а засега не са установени връзки с терористични организации.

„Има две версии за атаката в Мюнхен: джихадисти или крайно десни. Все повече се говори за вероятна атака, организирана от крайно десни в чест на 5-годишнината от нападението в Норвегия, извършено от крайно десния Андерш Брейвик, когато загинаха 77 души. АКО се потвърди, че тримата нападатели са националисти, това ще е нов момент в тактиката им, имитираща джихадистки групи“, написа снощи в профила си във Facebook журналистът Руслан Трад. И коментира: „В медиите - паника и ексклузивни новини. На улицата - солидарност и кампания "Отворени врати" (‪#‎opendoormunich‬) от църкви и джамии до обикновени хора, които предлагат подслон. Същото беше и по време на нападенията в Турция, в Ница, в Париж, в Бейрут, Дака. Ето това едновременно чувство за солидарност, което се проявява въпреки обстановката, не са предвидили нито правителства, нито крайно десни, нито джихадисти, и точно това усещане прави мразещите още по-мразещи“.

 

сн. CNN 

 

Според политолога Иво Инджов обаче този акт ще допълни списъка на терористичните атаки в Европа, защото е извършен от човек, който няма германски корени.
"Със сигурност Ангела Меркел сгреши, защото от едно ниво на толерантност, което е необходимо, тя премина допустимите граници. Милиони тръгнаха към Европа, те не признават други страни, искат да отидат в Германия", коментира Инджов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му, без да се проучва статусът на емигрантите, те са били допускани в Германия, като не се е правило разлика между икономически емигранти и такива, които търсят убежище.

"В Европа най-активни в момента са представители на ислямското вероизповедание, които са живели в Европа, интегрирани са. Аз очаквам засилване на мерките и по-сериозни филтри за допускане на мигрантите, но въпросът е какво ще се прави с тези, които вече са в Европа и Германия", заяви политологът. По думите му има голямо напрежение между правителството в Бавария и властите в Берлин заради бежанците.
"В Европа има прекалено много проблеми на социално ниво. Много групи хора или индивиди не намират достатъчна реализация, поради което се радикализират. Бих говорил по-скоро за ислямизация на този радикализъм, а не за радикализация на исляма", посочи пред телевизията експертът по сигурността Йордан Божилов. Той прогнозира, че "ще бъдем свидетели още много дълго време" на бежански вълни.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Мюнхен, търговски център, стрелба, тероризъм, жертви

Street of Hope

Ученици експериментират в забавна лаборатория

Четвъртък, 03 Октомври 2019 / В клас
Децата ще изследват природните науки чрез забавни експерименти в "Байлаб"    За пета поредна година научната лаборатория за приложна и забавна физика, химия и биология за деца I до VI клас “Байлаб” на фармацефтичния концерн "Байер" ще се проведе през октомври т. г. в Со [...]

Стресът за децата от празниците

Неделя, 17 Декември 2017 / Гласът на детето
Работен лист, с който да помогнем на децата с обучителни затруднения да овладеят проблемите   Празниците може да се окажат изпитание за много деца с проблеми в обучението и вниманието. По това време децата обичайно се сблъскват с изисквания, които не срещат в ежедневието си. Големи съби [...]