Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Принтирани 3D невронни клетки ще помагат при мозъчни травми

Четвъртък, 19 Октомври 2023 / Хранене и Здраве
511
  • pixabay.com

Изследователи от Оксфордския университет са успели да принтират 3D невронни клетки, които да имитират мозъчната кора или най-външния слой на мозъка, съобщава БГНЕС. Това е частта, която отговаря за важни функции като език, памет, разсъждение или вземане на решения.

Когато тези 3D-принтирани клетки бяха имплантирани в мозъчни срезове на мишки, те се интегрираха с тъканта на носителя, съобщиха от университета. Откритията са публикувани в списание Nature Communications. "Това постижение бележи значителна стъпка към изработването на материали с пълната структура и функция на естествените мозъчни тъкани", заяви водещият автор д-р Йонгченг Джин от катедрата по химия в Оксфордския университет. "Работата ще предостави уникална възможност да се изследва функционирането на човешката мозъчна кора, а в дългосрочен план ще даде надежда на хората, които са получили мозъчни травми", добави той.

Травматичните мозъчни увреждания могат да бъдат причинени от контактни спортове, травми или инсулт и обикновено водят до увреждане на мозъчната кора. Въпреки че милиони хора по света страдат от тези травми, няма ефективно лечение. Регенеративните терапии, при които се използват собствените стволови клетки на човека за възстановяване на увредената тъкан, са една от възможностите, които се проучват за лечение на тези видове мозъчни увреждания. Но все още не е намерен начин те да взаимодействат правилно с естествената тъкан на мозъка. Сега учените са използвали техника, наречена "капков печат", за създаване на две "биомастила" от стволови клетки, за да се получи двуслойна структура.

Стволовите клетки имат потенциала да се превърнат в типовете клетки, които се срещат в повечето човешки тъкани, и могат лесно да бъдат получени от клетки, събрани от самите пациенти, и да не предизвикват имунен отговор. След това изследователите тестват тъканите ex vivo, като ги имплантират в мозъчни срезове на мишки - препариран участък от мозъка им. Те установяват, че мозъчните клетки се интегрират добре със съществуващите мозъчни клетки на мишката, като човешките и миши клетки "общуват помежду си". Сега изследователите искат да подобрят своя метод за 3D принтиране, за да създадат мозъчни тъкани, които по-добре имитират човешкия мозък. "Развитието на човешкия мозък е деликатен и сложен процес със сложна композиция. Би било наивно да мислим, че можем да пресъздадем цялата клетъчна прогресия в лабораторията", казва главният автор професор Золтан Молнар от катедрата по физиология, анатомия и генетика в Оксфорд. Въпреки това тези резултати показват значителен напредък "във формирането на основните функционални единици на мозъчната кора", допълва той. В бъдеще тези мозъчни тъкани биха могли да помогнат за лечението на мозъчни травми, за тестването на нови лекарства и за изучаването на развитието и функционирането на мозъка.

 

Източник: БГНЕС

 

Видеоигрите повишават мозъчната активност

Метаморфозите на човешкия мозък

Какво е невропластика?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

здраве, мозък, тавма, 3D принтер

StreetInside

Създадоха карта на човешкия мозък

Четвъртък, 28 Юли 2016 / На предела
Изследване открива 97 нови региона     Учени успяха да създадат възможно най-прецизната карта на човешкия мозък. Те също така са успели да идентифицират и 97 нови региона в церебралния кортекс, пише научния сайт "Сайънс алърт". Въпреки че изследователите се опитват да направят т [...]

Лаборатория за снежинки

Събота, 05 Януари 2019 / На предела
Красивите шестоъгълни кристали не са просто замръзнала вода   Красивите кристалчета на снежинките не са просто замръзнала вода, която пада от небето. Те се образуват при издигането на водните пари над земята, където е много студено. Там се образуват мънички шестоъгълни кристалчета, кои [...]