Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Над 2500 лева на месец трябват за издръжка на семейство с едно дете

Петък, 21 Април 2023 / Общество
246
  • pixabay.com

Средният ръст на цените на храните за година е над 21%

 

Средствата, необходим за покриване на основните месечни разходи на семейство с едно дете, нарастват до 2509 лева, изчисляват от КНСБ. Заради сериозното поскъпване на основните храни и услуги през последната година, издръжката на тричленно семейство се увеличава с 320 лева месечно. Ако човек живее сам, трябва да разполага с минимум 1394 лева чиста сума на месец.

Близо 1 796 лв. трябва да е брутната заплата на самостоятелно живеещ и работещ българин, за да може нетният размер да бъде 1396 лв. При тричленно семейство брутната заплата на всеки един работещ от семейството трябва да бъде 1 617лв.

Виолета Иванова, заместник – директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, уточни, че на повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка и, че въпреки че има увеличение на минималната работна заплата, тя остава 43% от заплатата за издръжка.

От синдиката посочват, че въпреки намалението на цените на петрола, енергоносителите за бизнеса, природния газ, това не се отразява върху разходите на крайния потребител.

„На годишна база хранителните стоки нарастват с 21,1%, при нехранителните стоки има увеличение с 10,7%. Заради голямото увеличение на цените на хранителните продукти расте и заплатата за издръжка", поясни Виолета Иванова. От хранителните продукти цените на яйцата нарастват с 66% на годишна база, на зеленчуците с 18,2%. При захарта и захарните изделия на годишна база цените нарастват с 26,8%, като при шоколадовите изделия се забелязва между 5,3% и 11% увеличение на месечна база. При сиренето увеличението на годишна база е цели 54,3%. При месото – 23,1% увеличение отново на годишна база, при хляба има увеличение с 18,7%, а цените на услугите в заведенията за обществено хранене поскъпват с 22% на годишна база", каза още Иванова.

„По отношение на общата стойност на малката потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки по държави, се вижда, че в Испания хората могат да купят продукти от потребителската кошница със своята минимална работна заплата 23 пъти, Франция 26 пъти, Хърватия 11 пъти, Холандия – 28 пъти, Германия 32 пъти, Румъния – 11 пъти, докато в България хората с минимална работна заплата могат да закупят 20-те жизнено важни стоки от малката потребителска кошница само 7 пъти", обясни Любослав Костов.

От синдикалната организация настояват за приемане на Закон за държавния бюджет за 2023г., втора актуализация на МРЗ до 850 лв., въвеждане на необлагаем минимум, ръст на всички доходи с поне колкото е натрупаната за година инфлация.

 

Проклятието на високата инфлация

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Издръжка, сметки, храна, инфлация, заплати, КНСБ

Street of Art

Български учени предлагат бира с боровинки

Сряда, 26 Септември 2018 / Хранене и Здраве
Разработката повишава антиоксидантите в пивото с 55%   Екип учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) представиха експериментална разработка на нови бири с влагане на боровинки и арония, които могат да направят пивото по-полезно. Доц. д-р Силвия Милева, гл. ас. [...]

Глухарчето лекува почти всичко

Понеделник, 19 Септември 2016 / Хранене и Здраве
  Лечебните му свойства са наистина многобройни   За вълшебните свойства на глухарчето, на което всички ние като деца сме се радвали, е изписано много. И има защо – доказано е, че това на пръв поглед обикновено растение лекува поне 20 болести. Вероятно затова е любима храна [...]