Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обмислят таван на цените на хранителните продукти

Неделя, 12 Март 2023 / Общество
215
  • pixabay.com

КЗК ще проверява има ли споразумение между веригите за спекула с цените

 

Таван на надценката за основните хранителни стоки от 10% обмисля служебното правителство, съобщи пред БТВ вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев. Таванът на надценката може да обхване между 50 и 100 продукта от малката потребителска кошница.

Според вицепремиера мярката може да бъде въведена както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на правителство, държава и на самите търговски вериги, както по думите му се е случило в други държави.

Алексиев коментира и дали има картел между големите търговски вериги. Компетентната институция, която трябва да установи това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Не мога да спекулирам с това, дали има или не картелно споразумение, но за мен, по-скоро – да. Ние неслучайно следим какви са цените на тези хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горива, най-ниския транспорт, най-ниския природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма картелни споразумения и генерирани свръхпечалби“, коментира Христо Алексиев. Вицепремиерът бе категоричен, че има необоснавани надценки и печалби в този сектор и съобщи, че общо проверките в сектора са над 600.

Надценки от порядъка на 100% не са нормални, коментира преди седмица и служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „120 минути“.„Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне“, смята Гечев. Той също използва думата „спекула“, но посочи, че в закона такова понятие няма, което връзва ръцете на изпълнителната власт за регулация на пазара.

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. То се изкупува за един лев за литър, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева – на цени от 1,60 – 1, 80 лева, а на щанда е на цена от 3,60  – 3,80 лв. Били са отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%.

В България се наблюдават един – двама посредници по веригата, а в някои от западните държави няма посредници, каза министър Явор Гечев и подчерта, че това не е нормална практика. Според него така се изкривява статистиката за печалба. 

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Другото, което се прави с Министерството на икономиката, е списък с "черни" практики, които да се забранят.


 

Проклятието на високата инфлация

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, продукти, цени, търговия, КЗК, икономика

StreetView

На кого е статуята, открита в Хераклея Синтика?

Събота, 01 Септември 2018 / Места
Столицата на Средна Струма е била резиденция на македонските царе, а по-късно и на римските военачалници   Тази година най-значимото откритие на археолозите на античния град Хераклея Синтика е двуметрова статуя на римски управник, която вероятно датирамежду 1-ви и средата на 2-ри век сл [...]

Столичната „Витоша“ е сред най-скъпите улици в света

Сряда, 13 Ноември 2019 / Места
Наемът на централния булевард е средно 56 евро за кв.м   Столичният булевард „Витоша“ се изкачи в класация за най-скъпите улици в Европа според листа на американска компания за недвижими имоти. С месечен наем от 56 евро за квадратен метър, софийската търговска улица достигна [...]