Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Обмислят таван на цените на хранителните продукти

Неделя, 12 Март 2023 / Общество
117
  • pixabay.com

КЗК ще проверява има ли споразумение между веригите за спекула с цените

 

Таван на надценката за основните хранителни стоки от 10% обмисля служебното правителство, съобщи пред БТВ вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев. Таванът на надценката може да обхване между 50 и 100 продукта от малката потребителска кошница.

Според вицепремиера мярката може да бъде въведена както с нормативен акт, така и по обща воля от страна на правителство, държава и на самите търговски вериги, както по думите му се е случило в други държави.

Алексиев коментира и дали има картел между големите търговски вериги. Компетентната институция, която трябва да установи това, е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Не мога да спекулирам с това, дали има или не картелно споразумение, но за мен, по-скоро – да. Ние неслучайно следим какви са цените на тези хранителни продукти в западноевропейските държави. При положение, че България има най-ниските цени на горива, най-ниския транспорт, най-ниския природен газ, за съжаление най-ниското заплащане, а цените на някои продукти са по-високи. Откъде може да идва това, освен ако няма картелни споразумения и генерирани свръхпечалби“, коментира Христо Алексиев. Вицепремиерът бе категоричен, че има необоснавани надценки и печалби в този сектор и съобщи, че общо проверките в сектора са над 600.

Надценки от порядъка на 100% не са нормални, коментира преди седмица и служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „120 минути“.„Структурата в българските магазини не прилича на която ѝ да е друга, има аномалии по цялата система. Този път много от играчите на пазара прекалиха и не разбраха, че прекалиха. Темата е толкова силна, че няма да затихне“, смята Гечев. Той също използва думата „спекула“, но посочи, че в закона такова понятие няма, което връзва ръцете на изпълнителната власт за регулация на пазара.

Министър Явор Гечев даде пример и с цената на прясното мляко. То се изкупува за един лев за литър, в малките фирми дори за по-малко. Обработва се, събира се от мандрите, има някаква добавена стойност, защото има опаковка, пастьоризация, транспорт. Доставя се до магазинната мрежа под два лева – на цени от 1,60 – 1, 80 лева, а на щанда е на цена от 3,60  – 3,80 лв. Били са отправени молби от различни вериги на доставки към производителите да свалят цените с 15%.

В България се наблюдават един – двама посредници по веригата, а в някои от западните държави няма посредници, каза министър Явор Гечев и подчерта, че това не е нормална практика. Според него така се изкривява статистиката за печалба. 

Според министъра на земеделието първото нещо, което трябва да се направи, е да има проследимост по цялата верига в търговията на едро.

Другото, което се прави с Министерството на икономиката, е списък с "черни" практики, които да се забранят.


 

Проклятието на високата инфлация

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, продукти, цени, търговия, КЗК, икономика

StreetView

Как се спи във водата?

Четвъртък, 12 Октомври 2017 / Места
Какво според вас прави този морски слон – мъртъв е, спи, крие се или търси храна?   Ако сте предположили, че животното на снимката спи, значи сте познали. Тюлените са същества от дълбокия океан. Те са олимпийски водолази, които могат да стигнат на мили под водата и задържат дъха [...]

Гнездото на тигъра

Събота, 08 Октомври 2016 / Места
До известния скален манастир в Бутан се стига трудно, но всяко стъпало си заслужава гледката      Манастирът „Гнездото на тигъра” (Tiger’s Nest Temple) е едно от най-свещените места в Бутан. Построен върху почти вертикална скала на 3000 м височина в Хималаит [...]