Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пазете духа на будителите!

Петък, 01 Ноември 2019 / Общество
350
  • unsplash.com

Почитаме хората, които живяха и работиха за българския дух

 

 „Първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество. Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в образите и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото робство, които го водиха към просвета и национална свобода през епохата на възраждането и които му създадоха вечни културни ценности през неговия свободен живот...“. Това са думите на министъра на просвещението Стоян Омарчевски, когато през 1923 година 1 ноември е обявен официално за Ден на народните будители.

Идеята е била повдигане на българския дух и насърчение в трудните години след войната, но всъщност първият път, когато денят е бил отбелязан е още в далечната 1908 година.

Това е празникът, в който отдаваме почит към всички големи българи, изградили и съхранили България като държава и работили за разпростнавянето на знанието и българския език и наука.

Тук са имената на Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан, Паисий Хилендарски, Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

Днес това е денят, в който показваме уважението си към учителите и хората, които работят за запазването на българския дух, за българската култура и идентичност.

“Будител е символ, духовна категория, не просто дума – зад нея стоят незабравими българи. Това са всички, които успяват да пробудят със своя труд, идеи или пример стремежа към знание, към духовност и развитие”, казва просветният министър Красими Вълчев в объщение по случай празнка.

В приветствието си той посочва, че уважението към учителите и утвърждаването на образованието като приоритет и висша ценност, трябва да е мисия на цялото общество. "Затова сме длъжни да положим всички усилия, за да образоваме всяко българско дете. Да инвестираме в подобряване на качеството на преподаване и материалната база, в модернизирането на системата. Днес повече от всичко очакваме преподавателите в клас да са креативни, да вдъхновяват и подготвят хора, които ще бъдат създатели. На тях сме поверили най-ценния си ресурс – децата, и очакваме да провокират въображението им и любопитството им към света. Те трябва да ги подготвят за предизвикателствата на технологичния век", казва Вълчев. 

„Фактът, че светът днес е по-свързан от всякога и че хората в рамките на един живот живеят в няколко държави, не променя това, че човек трябва да съхранява националната си идентичност. И нашите възрожденци са живели в други държави, но винаги са обичали България и са работили за нея. И днес въпросът на Паисий Хилендарски от преди три века: "Поради що се срамиш да се наречеш българин?" звучи актуално. Особено за хора, самопровъзгласили се за нови "икони". Историята е тази, която дава оценки. Ако след 50 или 100 г. делата и имената се помнят, едва тогава може да се каже, че нещо е било значимо“, написа зам.-министърът на образованието Деница Сачева в профила си във Facebook.

Днес ние все по-рядко намираме време за четене, все по-малко говорим с децата си за важността на образованието, все по-малко уважаваме учените си. Но нека не забравяме, че стремежът към знанието е онова, което дава светлина и смисъл в живота. Нека да помним миналотото и да пазим духа на будителите. Всеки от нас може да бъде будител, достатъчно е да не се примиряваме с несправедливостите и да не забравяме, че образованието и книгата са ни запазили като нация и държат духа ни жив. 

Честит празник, пазете духа на будителите!

 

Вижте още:

Как започна събуждането на българите

Събуждането на българския дух

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

будители, образование, култура, учители, наука

Street of Art

Пластмасовите тухли, които могат да помогнат на океаните

Четвъртък, 04 Януари 2018 / Стил
Как основният замърсител в природата може да се окаже част от нейното спасение?   В последните години отговорът на този въпрос може да се види под формата на различни продукти и иновации от рециклирана пластмаса. Включително пластмасовите тухли, чийто дебют е преди почти десетилетие. Н [...]

Децата на вегетарианците страдат от проблеми в развитието

Четвъртък, 20 Април 2017 / Хранене и Здраве
  Недостигът на витамин В12 може да бъде опасен      Heдocтигът нa витaмин B12 пo вpeмe нa вътpeyтpoбнoтo paзвитиe и в пъpвитe гoдини нa дeцaтa e пpичинa зa тяxнoтo yмcтвeнo изocтaвaнe. Дeцaтa, cтpaдaщи oт дeфицит нa витaмин B12, изocтaвaт в paзвитиeтo oт cвoитe пo-пpaв [...]