Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правителството оттегли решението си за Истанбулската конвенция

Сряда, 07 Март 2018 / Общество
218
  • news.bg - В последните два месеца протести имаше както против, така и в защита на Истанбулската конвенция

Документът ще бъде обсъждан допълнително, за да се прецени въвежда ли спорни понятия

 

Правителството гласува решение, с което изтегля от парламента предложението си за ратификация на Истанбулската конвенция. Това стана на фона на новината, че млада жена е била убита в дома си от нейния 27-годишен приятел. За намерението на правителството да гласува решението за оттегляне на спорния документ се разбра в деня, в който стана ясно, че се подготвя протест пред сградата на Министерския съвет заради сделката за ЧЕЗ, а самото решение беше взето на фона на протестиращи под прозорците на властта. 

Документът, чиято основна задача е да ангажира държавите с мерки срещу насилието над жени, основано на полов признак, предизвика остри обществени дебати след приемането му от кабинета на 3 януари. Той противопостави не само опозиция и управляващи, но и самите партньори в кабинета.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че документът няма да бъде гласуван докато не бъде постигнат пълен консенсус в обществото. Преди това от ГЕРБ поискаха тълкуване на Конституционният съд, който трябва да се произнесе противоречи ли международният документ на принципите на Основния закон в България. За момента документът се оттегля с намерението да се проведе широк обществен дебат, в който да се прецени дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие наистина въвежда спорни понятия и как може да се тълкува понятието „социална роля на пола“.

„Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – така, както звучи, и така правителството го прие. Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството, и се насадиха огромни страхове в българския народ. Ние сме правителство, избирано от народа, не веднъж, и ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска. Сега много внимателно и конституционният съд ще се произнесе, по тази тема, когато е оттеглена можем спокойно да водим дебати и да преценяваме кое е правилно и кое не, за да може в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко което е за и против. С този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвинявани“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По друга гореща тема от последните дни, предизвикала протести - ареста на лекаря Иван Димитров от Пловдив заради убийството на крадеца Жоро Джевизов премиерът е разпоредил да се вземат мерки за прецизиране на текстовете в Наказателния кодекс, засягащи неизбежната отбрана. Това става ясно от стенограмата на заседанието. „Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, е заявил Борисов.

 

 

Още по темата: 

Как се раждат аятоласите?

Насилието над ненасилието 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Истанбулска конвенция, насилие, социална роля на пола

Street of Art

Тиквата – съкровищница от полезни вещества

Неделя, 20 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
Есенният плод лекува депресия и има противопаразитно действие    Просто сварена, печена или в традиционната коледна баница, тиквата е истинска съкровищница от полезни вещества. Много хора не я обичат, но неслучайно есенният плод е включен задължително в менюто на малките деца. [...]

Фил Колинс отново на сцената

Понеделник, 17 Октомври 2016 / Под прожектора
Британският музикант ветеран Фил Колинс обяви, че се завръща с турне идното лято   Фил Колинс се завръща на сцената след 10-годишна пауза, съобщи bTV. Музикантът ще изнесе концерти в Лондон, Париж и Кьолн през лятото на 2017 г.. През 2011 г. Колинс обяви, че се оттегля от сцената, тъй [...]