Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Правителството оттегли решението си за Истанбулската конвенция

Сряда, 07 Март 2018 / Общество
247
  • news.bg - В последните два месеца протести имаше както против, така и в защита на Истанбулската конвенция

Документът ще бъде обсъждан допълнително, за да се прецени въвежда ли спорни понятия

 

Правителството гласува решение, с което изтегля от парламента предложението си за ратификация на Истанбулската конвенция. Това стана на фона на новината, че млада жена е била убита в дома си от нейния 27-годишен приятел. За намерението на правителството да гласува решението за оттегляне на спорния документ се разбра в деня, в който стана ясно, че се подготвя протест пред сградата на Министерския съвет заради сделката за ЧЕЗ, а самото решение беше взето на фона на протестиращи под прозорците на властта. 

Документът, чиято основна задача е да ангажира държавите с мерки срещу насилието над жени, основано на полов признак, предизвика остри обществени дебати след приемането му от кабинета на 3 януари. Той противопостави не само опозиция и управляващи, но и самите партньори в кабинета.

Преди две седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че документът няма да бъде гласуван докато не бъде постигнат пълен консенсус в обществото. Преди това от ГЕРБ поискаха тълкуване на Конституционният съд, който трябва да се произнесе противоречи ли международният документ на принципите на Основния закон в България. За момента документът се оттегля с намерението да се проведе широк обществен дебат, в който да се прецени дали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие наистина въвежда спорни понятия и как може да се тълкува понятието „социална роля на пола“.

„Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – така, както звучи, и така правителството го прие. Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството, и се насадиха огромни страхове в българския народ. Ние сме правителство, избирано от народа, не веднъж, и ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска. Сега много внимателно и конституционният съд ще се произнесе, по тази тема, когато е оттеглена можем спокойно да водим дебати и да преценяваме кое е правилно и кое не, за да може в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко което е за и против. С този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвинявани“, коментира премиерът Бойко Борисов.

По друга гореща тема от последните дни, предизвикала протести - ареста на лекаря Иван Димитров от Пловдив заради убийството на крадеца Жоро Джевизов премиерът е разпоредил да се вземат мерки за прецизиране на текстовете в Наказателния кодекс, засягащи неизбежната отбрана. Това става ясно от стенограмата на заседанието. „Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, е заявил Борисов.

 

 

Още по темата: 

Как се раждат аятоласите?

Насилието над ненасилието 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Истанбулска конвенция, насилие, социална роля на пола

Street of Art

Изпратиха Принс на частна церемония

Неделя, 24 Април 2016 / Под прожектора
Тялото на музиканта е кремирано на частна церемония      "Принс беше изпратен от малка група хора, които най-много обичаше - семейството, приятелите и музикантите му. На частната церемония близките му се сбогуваха с него с любов", съобщава говорителят на звездата Ивет Но [...]

ЕК обмисля отмяна на лятното часово време

Петък, 27 Октомври 2017 / Хранене и Здраве
Ползите за икономиката от смяната на времето са незначителни на фона на рисковете за здравето   ЕК разглежда предложения за отмяна на лятното часово време. Това потвърдиха от европейската институция, цитирани от БТА. Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма [...]