Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Споровете за лифта в Банско продължават

Петък, 08 Декември 2017 / Общество
366
  • Природозащитниците смятат, че капацитетът на съществуващия лифт може да бъде разширен, за да поеме потока към пистите

Протест и антипротест във връзка с намеренията за разширяване на концесионната зона в защитените територии в Пирин

 

 

Природозащитници отново излизат на протест на 13 декември срещу плановете за разширяване на ски зоната в Национален парк „Пирин“ и строителството на втори лифт в курорта Банско. През седмицата кабинетът отложи разглеждането на предложението за допълнително споразумение с концесионера, докато според премиера Бойко Борисов двете страни не изчистят различията помежду си.

По същото време под прозорците на Министерски съвет имаше протестиращи природозащитници. Оттеглянето на точката от дневния ред пък стана причина кметът на Банско Георги Икономов да съобщи, че жители на зимния курорт обмисляли да дойдат на протест с искането за разрешаване на строителството в границите на националния парк.

По всичко изглежда, че допирни точки между двата лагера няма да бъдат намерени. Според Коалицията „За да остане природа в България“ промяната в концесионния договор предвижда десетократно увеличение на площите от защитената територия, върху които може да се изграждат ски съоръжения. Природозащитниците посочват, че проектът за изменение на концесионния договор включва площи и извън т.нар. „буферна зона“, която ЮНЕСКО определи като краен компромис, при който паркът може да остане в обектите на световното наследство. Прекрачването е изрично забранено от ЮНЕСКО още през 2001 година и неминуемо ще доведе до унищожаване на обекта от световното наследство и санкции от световната организация. Кметът Георги Икономов продължава да твърди пред медиите, че става въпрос единствено за строителство на втори лифт, а не за ски писти, въпреки че преди време проектът за разширяване на ски зоната изтече в медиите.

 

 

Новият договор дава възможност за строеж на писти, ски трасета и лифтове. Сегашният лифт не може да се справи, припомни и представителят на концесионера. „Лифтът е много модерен и капацитетът на час е 2200 човека, от 7 години хората работят на смени от 7:30 ч. до 18 часа на лифта на кабината”, каза пред bTV Иван Обрейков, представител на фирмата концесионер на ски-зона Банско. Той обаче отказа да отговори на въпроса дали се планира изграждането на нови писти.

От проекта за промяна на концесионния договор неспециалист трудно може да се разбере каква е точната територия, с която ще се разшири концесията, но се говори за строителство на ски писти и съоръжения в границите на буферната зона, определена от световната организация. От Решение З6СОМ 7В.18 на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО може да се направи извод, че актуалното към момента състояние на „Ски - зона с центьр гр. Банско" няма негативен ефект върху изключителното световно значение на Национален парк „Пирин". Същевременно е целесъобразно развитието ски - зоната да бъде ограничено в рамките на определената от ЮНЕСКО буферна зона“, пише в мотивите към предложеното решение.

Става ясно обаче, е таксите за концесионера се увеличават с 30%, а не двойно, както съобщи по време на общественото обсъждане вносителят на предложението Валери Симеонов.

Природозащитниците припомнят, че до 22 декември тече и обществено обсъждане на промяна в сега действащия план за управление на националния парк. Промяната дава възможност за отпадане на ограниченията за строителство в зоната за туризъм, която заема 2,2% от парка. Така площта за застрояване ще нарасне от сегашните 0.6% до 2.8%, т.е, над четири пъти.
Наред с това екоминистерството продължава да защитава в съда проекта на нов план за управление на парка, който предвижда по-голямо застрояване на площ от 7.5%, допълват от коалицията от неправителствени организации.

Отбелязва се, че ски зона Банско се води буферна по критериите ЮНЕСКО заедно с пистите и въжените линии. Тя е изключително натоварена - в пикови моменти зоната поема хиляди туристи. В проекта за новия план за управление е записано, че защитените територии в изолация и без подкрепа могат да не дадат планираните и очаквани екологични ползи в дългосрочен план. Експертите смятат, че трябва да има интеграция на защитените територии. Авторите на плана твърдят, че сега се регистрира едно неадекватно, изкривено социално-икономическо развитие, ориентирано само към ските и свързаните с тях услуги и строителство, основно в един център – Банско.

„На практика се е получило така, че вместо да благоприятства опазването на природния комплекс, статутът на Обект на световното природно наследство, със санкциите, които той носи, е изолирало от парка една голяма част от местното население“, пише в проекта. Според авторите му има силно изразено недоволство на местни структури и общности от другите общини (освен Банско) с територии в границите на националния парк, заради тяхното изключване от неговото развитие и от евентуалните ползи от това, отбелязват експертите.


„Всичко това е безпрецедентен коледен подарък за офшорната компания „Юлен“, удар по правовата държава и нагло антиевропейско поведение в навечерието на европейското председателство. Пирин е световна ценност и емблема на България, управлението му трябва да гарантира ясно и недвусмислено, че пази уникалните му природни дадености от сечи и строежи“, пишат организациите.

Впрочем опазването на защитените растения и животни пречи на бизнеса само в България, навсякъде по света запазената природа привлича инвестиции и посетители.

 

Вижте още: 

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Банско, ски зони, лифт, Национален парк Пирин, природа

Street of Hope

До 20% повече пари за училища с деца от уязвими групи

Понеделник, 22 Януари 2018 / В клас
Финансирането ще зависи от мястото и образованието на семействата   Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера представи проект за промени [...]

Брутален побой над 2-годишно дете

Петък, 10 Февуари 2017 / Гласът на детето
Насилието над деца най-често се случва в семейството   Пореден случай на брутално насилие над дете – двегодишно момченце от Ихтиман е прието в „Пирогов“ с опасност за живот след побой. Детето е с фрактура на черепа и е в кома, съобщи д-р Христо Пседерски, началник на [...]