Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин

Вторник, 21 Ноември 2017 / Общество
1513
  • Управляващите обещаха зелена светлина за втория лифт срещу двойни концесионни такси

Изказванията за втори лифт в Банско целят изместване на фокуса от пореден опит за разрешаване на мащабни сечи и строежи в националния парк, смятат еколози

 

Представителите на екологични организации, участвали в срещата за бъдещето на ски зоната в Банско не са давали съгласието си за промяна на плана за управление на Природен парк „Пирин“ и на концесионния договор, съобщиха от Коалицията „За да остане природа в България“, в която членуват организации като Световния фонд за дива природа (WWF). Според еколозите целта на обсъжданите промени е да се узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да се отвори пътя за нови сечи и строежи в защитената територия, която е част от списъка на ЮНЕСКО.

Вчера вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщиха, че е постигнато съгласие и държавата ще направи нужните промени, за да може да се изгради втори кабинков лифт в планинския мегакурорт, като концесионерът от своя страна ще заплаща двойно по-високи такси за ползването на пистите и горската територия. Природозащитниците, участвали в срещата, подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк, тъй като това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство.

 

 

Еколозите напомнят, че според действащото законодателство втора кабина не може да се изгради законно, но на мястото на старата може да се изгради кабинков лифт с по-голям капацитет. Според тях темата за втори лифт се използва като медиен балон - апетитите не са за един конкретен лифт, а за нови писти, лифтове и нови инвестиции, поискани от кмета на Банско. „Това се цели както с двугодишния натиск за легитимиране на план за управление на националния парк, който да дава възможности за мащабни сечи и строежи, така и със сегашния опит за промяна на концесионния договор“, казват природозащитниците. Кметът на Банско Геарги Икономов от своя страна казва, че атаките срещу построяването на втори кабинков лифт не са базирани на никакви разумни и екологични аргументи и навеждат на мисълта, че става въпрос за обслужване на чужди интереси. 
От коалицията организации „За да остане природа в България“ твърдят, че намерението на концесионера е да разшири ски зоната, така че тя да обедини Кулиното на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище. Според цитираните планове става дума за гигантска ски зона с над 330 километра писти, които напълно ще унищожат северната част от Национален парк „Пирин“. Планът предвижда създаването на мегакурорт Банско-Разлог-Предел-Добринище, разположен на обща площ от 1055 ха и общо 113 км лифтови съоръжения. 

Тази седмица Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), в който членува и българското правителство, публикува своя годишен доклад за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. В доклада за Национален парк „Пирин се отбелязва“, че състоянието му предизвиква „сериозно безпокойство“, което е една стъпка преди „критично“ състояние. Причините, описани в доклада, са заплахите от плана за разширяването на ски зоните в Национален парк Пирин от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечите.
Природозащитниците предлагат решения за увеличения туростопоток във и около парка, резултат от който са и опашките пред лифта. За да са ефективни и устойчиви решенията обаче, те трябва да дойдат след екологична оценка на въздействието от туристопотока и на цялостното антропогенно натоварване, на увеличаването на отпадните води и на замърсяването, които да се съпоставят с опазването на най ценното в националния парк - естествената природен ресурс.

„Подобно решение изисква ревизия на безконтролното презастрояване на Банско, допуснато в противоречие с първоначалните намеренията от 2001 г., както на над 60% незаконното разширяване на ски зоната, което също доведе много повече туристи от предвидения капацитет. Търсенето на най-добро управленско решение минава и през прозрачност на работата на концесионера - отваряне на данните за човекопотока, брой на продадени карти, включително изчистване на съмненията, че пари от туропреторите директно се превеждат в офшорни зони, без да минават през България. Подобен анализ е важен и за да се изпълни заявеното от министър Валери Симеонов увеличение на концесионното възнаграждение, твърдят от коалицията“, посочват природозащитните организации.

През последната година над 100 хиляди души от цял свят са подписаха срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа Натура 2000. С директен имейл всички тези хора призовават премиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за управление на Национален парк Пирин за основна преработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще разрушат планината и поминъка на местните хора.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ски зона, Банско, Пирин, природа, кабинков лифт, национален парк

Street of Hope

Училищата ще могат да въвеждат нови учебни предмети

Сряда, 01 Юни 2016 / В клас
  Ще има и иновативни учебни заведения, но засега без допълнителни пари     Дългоочакваното модернизиране на училищното образование изглежда на една крачка разстояние. МОН е на път от догодина да даде свобода на всяко българско училище да въведе нови методи на преподаване, н [...]

Стресът за децата от празниците

Неделя, 17 Декември 2017 / Гласът на детето
Работен лист, с който да помогнем на децата с обучителни затруднения да овладеят проблемите   Празниците може да се окажат изпитание за много деца с проблеми в обучението и вниманието. По това време децата обичайно се сблъскват с изисквания, които не срещат в ежедневието си. Големи съби [...]