Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Узаконяват отглеждането на канабис в България

Вторник, 05 Септември 2017 / Общество
326
  • снимка: pixabay.com

 

Става въпрос за отглеждане на коноп единствено за индустриални цели

 

С подаване на заявление по установен образец земеделците могат да отглеждат легално канабис. Това съобщи БНР, като се позова на Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието. Ведомството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ е регламентирано в проектонаредба на земеделското министерство.
Към момента площите, засети легално с канабис са над 1000 дка. 
След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.
От Министерството на земеделието уточниха, че става въпрос единствено за отглеждане на коноп за индустриални нужди. Става въпрос за регулиране на отглеждането на индустриален коноп за влакно, фуражи и семена за посев със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол в листната маса, цветните и плодните връхчета. Новата проектонаредба хармонизира българското с европейското законодателство. И в момента действа наредба от 2001 г., която регулира отглеждането на индустриален коноп в България, поясняват от пресцентъра на МЗХГ. 
 
Канабисът е разрешен за медицинска употреба в Австрия, Канада, Финландия, Германия, Израел, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания, Турция, Македония, Сърбия, Швейцария, Румъния, Гърция и други.
В България дебата за легализирането на марихуаната за медицински цели тече активно повече от десетилетие, но за момента използването на растението за други цели, освен индустриални, е забранено. 
 
Вижте още:
 
Лекарство или дрога – историята на Сиърън
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

канабис, масло, лекарство, лечение, земеделие

Street of Art

40 години без Краля, преди когото нямаше нищо

Сряда, 16 Август 2017 / Под прожектора
  Елвис Пресли е най-голямата културна сила през 20 век   "Това, което той направи, беше земното разтърсване", казва Тим Макграу, кънтри суперзвездата на страната, който отчита голямото влияние на Пресли върху творчеството си. "Той промени не само музиката, която правим, но и соц [...]

Земята се превръща в токсична планета

Сряда, 08 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Отравянето на планетата с химикали е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството   Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщ [...]