Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Узаконяват отглеждането на канабис в България

Вторник, 05 Септември 2017 / Общество
310
  • снимка: pixabay.com

 

Става въпрос за отглеждане на коноп единствено за индустриални цели

 

С подаване на заявление по установен образец земеделците могат да отглеждат легално канабис. Това съобщи БНР, като се позова на Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието. Ведомството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ е регламентирано в проектонаредба на земеделското министерство.
Към момента площите, засети легално с канабис са над 1000 дка. 
След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.
От Министерството на земеделието уточниха, че става въпрос единствено за отглеждане на коноп за индустриални нужди. Става въпрос за регулиране на отглеждането на индустриален коноп за влакно, фуражи и семена за посев със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол в листната маса, цветните и плодните връхчета. Новата проектонаредба хармонизира българското с европейското законодателство. И в момента действа наредба от 2001 г., която регулира отглеждането на индустриален коноп в България, поясняват от пресцентъра на МЗХГ. 
 
Канабисът е разрешен за медицинска употреба в Австрия, Канада, Финландия, Германия, Израел, Италия, Нидерландия, Португалия, Испания, Турция, Македония, Сърбия, Швейцария, Румъния, Гърция и други.
В България дебата за легализирането на марихуаната за медицински цели тече активно повече от десетилетие, но за момента използването на растението за други цели, освен индустриални, е забранено. 
 
Вижте още:
 
Лекарство или дрога – историята на Сиърън
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

канабис, масло, лекарство, лечение, земеделие

Street of Art

Джънк под прикритие

Сряда, 04 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Някои храни, които мислим за здравословни, също се оказват вредни   Обществото ни е пренаситено от мазни храни и псевдонаука, най-вече идваща от потребители в социалните мрежи, които налагат тенденции в храненето като пускат красиви модерни снимки на закуски в буркан. Повечето [...]

Музикалният бизнес отново във възход

Четвъртък, 14 Април 2016 / Под прожектора
    Приходите от продажбите на записана музика растат за пръв път от 18 години     Приходите от продажби на музикални записи достигат 15 млрд. Долара в световен мащаб, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия, цитирани от АР. Това е ръст с 3,2% и [...]