Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Древни диаманти разкриват тайната на изгубен континент

Събота, 21 Март 2020 / На предела
262
  • Flickr.com
  • Wikipedia
1 / 2

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин

 

Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен континент, пише ВВС, цитирана от БГНЕС.

Канадски учени са открили фрагмент от древен континент, а по размера на откритите камъни може да се съди, че той е с 10% по-голям, отколкото се смяташе досега.

Пробите са взети от остров Бафин - покрита с ледник сухоземна маса край Гренландия, когато забелязали остатък от северноатлантическия кратон (Кратоните са древни части от континенталната кора на Земята и обикновено се намират във вътрешността на тектонските плочи, където са оцелели след периоди на сливане и разделяне на континентите - бел.ред.).

Учените са установили, че Северноамериканският кратон се е простирал от територията на днешна Шотландия до Северна Америка, и се е разпаднал преди 150 милиона години.

Учените се заеха да проучат най-новите доказателства - изследване на проби от минерала кимберлит, - скала, която често съдържа диаманти, от остров Бафин.

„За изследователите кимберлитите са подземни ракети, които прибират пътници на път към повърхността“, казва геологът от Университета на Британска Колумбия Мая Копилова. "Пътниците са твърди парчета от скални стени, които носят множество подробности за условия, далеч под повърхността на нашата планета във времето."

Копилова и нейните колеги казват, че пробата е имала минерална нишка, която съвпада с други части от северноатлантическия кратон.

„Намирането на тези„ изгубени “парчета е като намирането на липсващо парче от пъзела“, допълва ученият.

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин. Предишните реконструкции на земните плочи се основаваха на плитки скални образци, образувани на дълбочина от един до 10 километра.

 

Вижте още:

Генетици откриха призрачна архаична популация

Откриха организми на 4 млрд. години

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гренландия, остров Бафин, Канада, континент, диамант, геология

Street of Hope

Местата в гимназиите намаляват още

Понеделник, 06 Юни 2016 / В клас
  Към много от професионалните училища просто няма интерес    Свободните места и специализираните паралелки в гимназиите за завършилите седми клас намаляват за поредна година. Ако през 2015/16 г. профилираните и професионални гимназии у нас са обявили прием за 36 хил. уч [...]

Как да срещнем бебето и кучето

Четвъртък, 15 Юни 2017 / Родители
Домашният любимец има нужда от подготовка за промяната в дома     Когато двама души разберат, че ще станат родители, много хора започват да им дават съвети как не може да се гледа бебе и куче или друго животно вкъщи. Има хора, които взимат решение да изоставят домашния си любимец, [...]