Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Древни диаманти разкриват тайната на изгубен континент

Събота, 21 Март 2020 / На предела
397
  • Flickr.com
  • Wikipedia
1 / 2

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин

 

Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен континент, пише ВВС, цитирана от БГНЕС.

Канадски учени са открили фрагмент от древен континент, а по размера на откритите камъни може да се съди, че той е с 10% по-голям, отколкото се смяташе досега.

Пробите са взети от остров Бафин - покрита с ледник сухоземна маса край Гренландия, когато забелязали остатък от северноатлантическия кратон (Кратоните са древни части от континенталната кора на Земята и обикновено се намират във вътрешността на тектонските плочи, където са оцелели след периоди на сливане и разделяне на континентите - бел.ред.).

Учените са установили, че Северноамериканският кратон се е простирал от територията на днешна Шотландия до Северна Америка, и се е разпаднал преди 150 милиона години.

Учените се заеха да проучат най-новите доказателства - изследване на проби от минерала кимберлит, - скала, която често съдържа диаманти, от остров Бафин.

„За изследователите кимберлитите са подземни ракети, които прибират пътници на път към повърхността“, казва геологът от Университета на Британска Колумбия Мая Копилова. "Пътниците са твърди парчета от скални стени, които носят множество подробности за условия, далеч под повърхността на нашата планета във времето."

Копилова и нейните колеги казват, че пробата е имала минерална нишка, която съвпада с други части от северноатлантическия кратон.

„Намирането на тези„ изгубени “парчета е като намирането на липсващо парче от пъзела“, допълва ученият.

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин. Предишните реконструкции на земните плочи се основаваха на плитки скални образци, образувани на дълбочина от един до 10 километра.

 

Вижте още:

Генетици откриха призрачна архаична популация

Откриха организми на 4 млрд. години

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гренландия, остров Бафин, Канада, континент, диамант, геология

StreetBoard

Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи

Събота, 24 Септември 2016 / Общество
Европейските страни трябва да се уверят, че балканският маршрут е напълно затворен за нелегални мигранти, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск при откриването на среща на върха във Виена     Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този ра [...]

Електронна здравна карта може да замени пръстовия отпечатък

Петък, 03 Февуари 2017 / Общество
Пръстовата идентификация не е спестила пари на здравната система, казва Илко Семерджиев   Системата за пръстова идентификация ще бъде подменена с електронна здравна карта. Това обяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Още през следващата седмица Семерджиев заяви, [...]