Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Древни диаманти разкриват тайната на изгубен континент

Събота, 21 Март 2020 / На предела
337
  • Flickr.com
  • Wikipedia
1 / 2

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин

 

Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен континент, пише ВВС, цитирана от БГНЕС.

Канадски учени са открили фрагмент от древен континент, а по размера на откритите камъни може да се съди, че той е с 10% по-голям, отколкото се смяташе досега.

Пробите са взети от остров Бафин - покрита с ледник сухоземна маса край Гренландия, когато забелязали остатък от северноатлантическия кратон (Кратоните са древни части от континенталната кора на Земята и обикновено се намират във вътрешността на тектонските плочи, където са оцелели след периоди на сливане и разделяне на континентите - бел.ред.).

Учените са установили, че Северноамериканският кратон се е простирал от територията на днешна Шотландия до Северна Америка, и се е разпаднал преди 150 милиона години.

Учените се заеха да проучат най-новите доказателства - изследване на проби от минерала кимберлит, - скала, която често съдържа диаманти, от остров Бафин.

„За изследователите кимберлитите са подземни ракети, които прибират пътници на път към повърхността“, казва геологът от Университета на Британска Колумбия Мая Копилова. "Пътниците са твърди парчета от скални стени, които носят множество подробности за условия, далеч под повърхността на нашата планета във времето."

Копилова и нейните колеги казват, че пробата е имала минерална нишка, която съвпада с други части от северноатлантическия кратон.

„Намирането на тези„ изгубени “парчета е като намирането на липсващо парче от пъзела“, допълва ученият.

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин. Предишните реконструкции на земните плочи се основаваха на плитки скални образци, образувани на дълбочина от един до 10 километра.

 

Вижте още:

Генетици откриха призрачна архаична популация

Откриха организми на 4 млрд. години

Древните хора превърнали Сахара в пустиня

Ще изчезне ли снежната шапка на Алпите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гренландия, остров Бафин, Канада, континент, диамант, геология

Street of Art

Не се излежавайте до късно

Петък, 17 Август 2018 / Хранене и Здраве
Хората, които спят повече, умират по-млади    Ако обичате да си поспивате това може да се окаже доста вредно. Сънят може да влияе по различен начин върху тялото и ума ни, в зависимост от това колко часа му се отдаваме. Американска фондация, занимаваща се с изучаване на съня, твърди [...]

Защо не трябва да си лягаме ядосани

Неделя, 11 Декември 2016 / Хранене и Здраве
За да не "запечатаме" лошото в съзнанието си, първо трябва да се успокоим    Сънят помага за „подреждането“ на лошите спомени в мозъка, при което те стават по-трудни за изтриване, показва изследване на Пекинския университет. Затова според изследователите не трябва да си [...]