Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В спиралата на бедността

Вторник, 31 Май 2016 / Общество
1495
  • сн. четвърта-власт.онлайн / Има хора, които просто ги няма в статистиката...

 

2,6 млн. души живеят в дълбока бедност и без помощ от държавата

 

 


Около 2,6 млн. българи живеят в дълбока бедност, защото по никакъв начин не са обхванати от статистиката и държавата не ги подпомага. Това обяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова пред БНР. Синдикатът е подготвил доклад, който показва, че социалните помощи непрекъснато намаляват, но това се прави механично без да се отчита реалната ситуация и нуждите на хората.

Само по себе си, числото говори за социална катастрофа, която задълбочава кризата в икономиката въобще. Защо – защото освен липса на пари, бедността е липса на възможности за излизане от дупката без въпросната помощ от страна на съответните социални служби. Чисто психологически – притиснати от нуждата да оцелеят физически, хората не могат да мислят за утрешния ден, а така ограничават и възможностите за „изплуване“ на децата си.

Според експерти бедните хора в голямата си част не са способни да вземат правилните решения и затова е неморално и неправилно те да бъдат обвинявани, че сами избират съдбата си. Когато не си в състояние да оцеляваш, дори най-малкият шок води до отчаяние – затова според специалистите по социални науки помощта от държавата при такива хора е важна – за да може те да излязат от спиралата на бедността.

 

Има хора, които просто ги няма в статистиката, без помощ са обречени, но няма как да я получат

 

Докладът на „Подкрепа“ се опитва да разбие митовете, че социалните разходи нарастват. Според техните данни общият брой на социалните помощи намалява, но тъй като Агенцията за социално подпомагане не отчита брой хора, а брой отпуснати помощи, няма как да се знае колко души получават подкрепа от държавата.

Например най-масово получаваната помощ у нас са детските надбавки – малко над 700 хиляди деца получават такива, но същевременно около 500 хиляди са децата, които не получават.

Майчинството през втората година е под равнището на минималната работна заплата, с което майката и нейното дете се обричат автоматично на бедност, посочи Григорова пред БНР.

 

 

Инвалидните пенсии се пазаруват, но това не става без отсреща да има служител, който да е склонен да бъде напазаруван, коментира Ваня Григорова. Държавните служби обаче вместо да засилят контрола там, където има пропуски, винаги търсят как да орежат възможностите за подпомагане на хората с увреждания.

Хората с инвалидни пенсии в България са около 12% при среден дял в Европейския съюз от 16%, което означава, че страната ни е под средните нива за Европа.

Според данните на НОИ за миналата година над 400 хил. души в България получават над 900 хил. инвалидни пенсии (много вземат и допълнителни социални пенсии за инвалидност и поради това броят на пенсиите надвишава хората, които ги получават). За това бюджетът е платил близо 1,7 млрд. лв., като за последните 15 години разходът за това е нараснал над 5 пъти. Около 300 хиляди души са с неработоспособност от 50 до 90%. Отделно инвалиди са една четвърт от пенсионерите (общо 2,2 млн.)

За да ограничи или прекрати злоупотребите с инвалидните пенсии, а също и да ограничи броя им, социалното и здравното министерство започнаха цялостна реформа в системата. Предвижда се трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), които сега определят неработоспособност, да изчезнат в сегашния си вид. На тяхно място ще има 2 нови структури – здравна и трудова, като за всеки човек ще се преценява дали общото му заболяване позволява и какъв вид труд. Така на инвалиди, които могат да работят, може да не се отпуска пенсия, а помощ за придвижване или възможност за преквалификация и намиране на подходяща работа. По план промените трябва да бъдат приети до края на тази година.
В други държави се правят изследвания каква част от социалните помощи се получават чрез измама – за Великобритания делът е 0,7%, а за Канада – 0,6%, посочи още Ваня Григорова.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бедност, социални помощи, КТ

Street of Hope

Проверки на качеството на образованието

Сряда, 07 Септември 2016 / В клас
Всяка година детските градини и училищата ще се самооценяват    На всеки пет години детските градини и училищата ще бъдат инспектирани за качеството на предоставяното образование. Това предвижда проектът на държавния образователен стандарт за инспектирането, който е публикуван за о [...]

Как да срещнем бебето и кучето

Четвъртък, 15 Юни 2017 / Родители
Домашният любимец има нужда от подготовка за промяната в дома     Когато двама души разберат, че ще станат родители, много хора започват да им дават съвети как не може да се гледа бебе и куче или друго животно вкъщи. Има хора, които взимат решение да изоставят домашния си любимец, [...]