Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Закъснял бейби бум в Китай

Понеделник, 23 Януари 2017 / Общество
288
  • dnes.bg

Половината от новородените са в семейства с едно дете

 

През 2016 г. в Китай са родени най-голям брой деца от началото на века, след като в началото на миналата година държавата отмени забраната за раждане на повече от едно дете.

В резултат от това страната в страната са родени 17, 86 млн. бебета през миналата година – ръст от 7,9%. Половината от новородените са в семейства, където вече има по едно дете.

Числото за 2016 г. е с 1,31 млн. по-голямо от това през предходната година, посочва статия във в. „Чайна дейли”.

Броят на новородените в семейства, където това е второ дете, е нараснал от около 30% през 2013 г. на 45% през 2016 г..

Повечето раждания обаче са били през първото шестмесечие на годината, тоест преди да се е усетил ефектът от промяната на политиката по семейно планиране. Освен това, 2016 беше Година на маймуната, смятана от китайците за особено благоприятна за новородените.

От 1980 година насам в Китай беше въведен строг закон за семейното планиране, според който семействата нямаха право да имат повече от едно дете.

Той обаче допускаше известни изключения. Така например хората в селските райони можеха да си позволят второ дете, ако първата им рожба е момиче. От регламента бяха изключени и членовете на малцинствата. Градските семейства пък можеха да си позволят второ дете, ако и двамата родители нямат братя и сестри.

Известните и богати китайци пък можеха да си позволят да плащат глобите, налагани от държавата, и така да имат по две, три или повече деца.

Страната либерализира до известна степен формулата „едно семейство-едно дете” преди година в отговор на загриженост от застаряване на населението и намаляваща работна сила. Реформата обаче трудно ще реши проблемите, свързани с демографското развитие, тъй като заради ограниченията в последните три години не са родени над 400 млн. бебета.

В резултат на тази политика в последните години броят на хората в работоспособна възраст в Китай рязко намаля. Този ефект вече се усеща в сектора на производството – основен двигател на икономическия растеж. Намаляването на работната ръка доведе до ръст на заплатите и принуди редица фабрики да се преместят в съседни държави, където производствените разходи са по-ниски. Според прогнозите, до 2040 година, 28% от населението ще бъдат хора над 60-годишна възраст. Същевременно броят на пенсионерите, сравнен с броя на родените деца и броя на хората в трудоспособна възраст, води до тревоги как властта ще успее да компенсира малкия брой на хората, които плащат данъци и допринасят за изплащането на пенсиите.

И въпреки че отпадането на ограничението видимо има ефект, държавата ще трябва да убеди хората да раждат повече от едно дете. Според проучване на Китайската федерация на жените около 53% от семействата в страната не могат да си позволят да мислят за второ дете.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Китай, бебета, демографска криза

StreetView

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес   В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разполо [...]

26-ата българска експедиция потегля към Студения юг

Сряда, 13 Декември 2017 / Приключения
Антарктида е като друга планета, без надеждна екипировка може и да не оживееш, казва проф. Христо Пимпирев:   На 13 декември 2017 г. професор Христо Пимпирев потегля от София към остров Ливингстън за 26-ата българска антарктическа експедиция. Именитият български учен и полярен изследо [...]