Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Закъснял бейби бум в Китай

Понеделник, 23 Януари 2017 / Общество
270
  • dnes.bg

Половината от новородените са в семейства с едно дете

 

През 2016 г. в Китай са родени най-голям брой деца от началото на века, след като в началото на миналата година държавата отмени забраната за раждане на повече от едно дете.

В резултат от това страната в страната са родени 17, 86 млн. бебета през миналата година – ръст от 7,9%. Половината от новородените са в семейства, където вече има по едно дете.

Числото за 2016 г. е с 1,31 млн. по-голямо от това през предходната година, посочва статия във в. „Чайна дейли”.

Броят на новородените в семейства, където това е второ дете, е нараснал от около 30% през 2013 г. на 45% през 2016 г..

Повечето раждания обаче са били през първото шестмесечие на годината, тоест преди да се е усетил ефектът от промяната на политиката по семейно планиране. Освен това, 2016 беше Година на маймуната, смятана от китайците за особено благоприятна за новородените.

От 1980 година насам в Китай беше въведен строг закон за семейното планиране, според който семействата нямаха право да имат повече от едно дете.

Той обаче допускаше известни изключения. Така например хората в селските райони можеха да си позволят второ дете, ако първата им рожба е момиче. От регламента бяха изключени и членовете на малцинствата. Градските семейства пък можеха да си позволят второ дете, ако и двамата родители нямат братя и сестри.

Известните и богати китайци пък можеха да си позволят да плащат глобите, налагани от държавата, и така да имат по две, три или повече деца.

Страната либерализира до известна степен формулата „едно семейство-едно дете” преди година в отговор на загриженост от застаряване на населението и намаляваща работна сила. Реформата обаче трудно ще реши проблемите, свързани с демографското развитие, тъй като заради ограниченията в последните три години не са родени над 400 млн. бебета.

В резултат на тази политика в последните години броят на хората в работоспособна възраст в Китай рязко намаля. Този ефект вече се усеща в сектора на производството – основен двигател на икономическия растеж. Намаляването на работната ръка доведе до ръст на заплатите и принуди редица фабрики да се преместят в съседни държави, където производствените разходи са по-ниски. Според прогнозите, до 2040 година, 28% от населението ще бъдат хора над 60-годишна възраст. Същевременно броят на пенсионерите, сравнен с броя на родените деца и броя на хората в трудоспособна възраст, води до тревоги как властта ще успее да компенсира малкия брой на хората, които плащат данъци и допринасят за изплащането на пенсиите.

И въпреки че отпадането на ограничението видимо има ефект, държавата ще трябва да убеди хората да раждат повече от едно дете. Според проучване на Китайската федерация на жените около 53% от семействата в страната не могат да си позволят да мислят за второ дете.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Китай, бебета, демографска криза

Street of Hope

Бивш дом за изоставени бебета помага на недоносени деца

Петък, 27 Януари 2017 / Гласът на детето
342 деца са ползвали многократно услугите на Центъра за рехабилитация във Варненския квартал „Виница“ през миналата година     342 деца от цялата страна са преминали през терапевтични курсове в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални гр [...]

Светът има нужда от най-различни умове

Неделя, 14 Януари 2018 / Гласът на детето
Погледнат през очите на Темпъл Грандин, светът изглежда различно, тя отваря вратата към разбирането на аутизма   Темпъл Грандин е аутист. Поставят й диагнозата на 4 години, когато майка й я води при специалист, защото не говори. Тогава на това разстройство се е гледало като на състояние [...]