Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо в Румъния могат, а в България - не

Сряда, 08 Юни 2016 / Общество
1520
  • europechess.org

За разлика от София, където билетът поскъпна, в Букурещ скоро ще пътуват безплатно

 

Въпреки критиките, че малко хора пътуват с билети, а картите не поскъпват и че няма смисъл да се говори за по-високата цена на еднократния билет, продължаваме да смятаме, че решението на Столична община не беше правилно. 

Първо, защото никак не прозвуча добре на фона на злоупотребите в Центъра за градска мобилност.

Второ, защото увеличението беше с 60%, което за онези, които наистина пътуват с билети, е проблем. Но основно - обиди хората, като показа, че тяхното мнение няма значение.

И трето, защото по-скоро ще увеличи кошмарния трафик – може с билети да пътуват малко хора, но те са и онези, които не пътуват толкова редовно или за които досега билетът беше по-евтиният от картата вариант. Така че вероятността не малко от тях да се качат на личните си автомобили не е за изключване. А градът и в момента е труднопроходим.

За сметка на това новият кмет на Букурещ реши да предложи точно обратното решение – безплатен наземен транспорт (в метрото ще се плаща). Като сравняваме - доходите на румънците са съпоставими с тези на българите и стандартът на двете държави е близък, но в Букурещ цената на едно пътуване е 1,30 леи или около 0,60 лева. В София толкова е само увеличението, иначе еднократният билет е 1,60 лева - за една, две, пет или петнайсет спирки. 

 

 

43-годишната бивша журналистка Габриела Фиря, кандидатка на социалдемократите и Националния съюз за прогрес на Румъния, победи в кметския вот в румънската столица тази седмица. Тя обеща да работи за град с по-добри училища и болници, да реши проблемите на натоварения трафик в Букурещ, да осигури повече пространство за игра на децата.

Да реши проблемите с натоварения трафик – едно от решенията е като направиш градския транспорт привлекателен за пътуващите с личните си автомобили, например като е безплатен. Ние направихме обратното – решихме да накажем тези, които по принцип са съвестни, защото онези, които не плащат, няма да се стреснат от високите глоби и този път.

 

 

Румъния отдавна показа, че може повече  – въведе мащабна реформа в спешната помощ и изискването линейките да стигат за 8 минути от повикването при тях е реалност. В София усложнихме нещата още повече, така че вече има случаи, в които лекарите от Бърза помощ и по 2 часа не стигат до хората, които имат нужда от помощ. Трафикът е само една от причините за това, но като дозадръстим улиците, няма да стане по-добре. Впрочем, вероятно сте виждали булевардите в Букурещ и със сигурност ви е направило впечатление какви пътища имат северните ни съседи.

Румъния също си санира панелите още преди години, пак мащабна безплатна програма, но инициативата беше на местната власт в Букурещ. Направиха го много преди ние да се сетим, че това може и да е единственият начин за подобряване не просто на енергийната ефективност, а и на живота на хората и на външния вид на града. Всъщност направиха го по единствения възможен начин за огромни сгради като техните (и много от нашите)– многото и недобре финансово собственици, каквито обичайно живеят в панелните блокове, вероятно никога няма да съберат сами пари за такова начинание. В София засега сме в очакване на резултати - по държавната програма.

Но на първо място, Румъния въведе мерки срещу корупцията, показа резултати и осъди политици за злоупотреби...А ние тук за едни билети се циганим...

И накрая - новият кмет на Букурещ не е обещавал да махне билетите преди изборите. Просто го прави. 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Румъния, Букурещ, градски транспорт, билет, безплатен транспорт

Street of Art

Не се излежавайте до късно

Петък, 17 Август 2018 / Хранене и Здраве
Хората, които спят повече, умират по-млади    Ако обичате да си поспивате това може да се окаже доста вредно. Сънят може да влияе по различен начин върху тялото и ума ни, в зависимост от това колко часа му се отдаваме. Американска фондация, занимаваща се с изучаване на съня, твърди [...]

Джънк под прикритие

Сряда, 04 Май 2016 / Хранене и Здраве
  Някои храни, които мислим за здравословни, също се оказват вредни   Обществото ни е пренаситено от мазни храни и псевдонаука, най-вече идваща от потребители в социалните мрежи, които налагат тенденции в храненето като пускат красиви модерни снимки на закуски в буркан. Повечето [...]