Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Готвенето на висока температура уврежда храната

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
397
  • pixabay.com

Сърдечносъдовите заболявания се дължат на традициите в готвенето 

 

Готвенето на висока температура може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи EurekAlert, цитиран от DarikNews.

При загряване на храната над 150 градуса по Целзий се променя химичната структура на продуктите и се появяват токсични съединения, наречени новообразувани замърсители. Сред тях са и трансмастните киселини, които са доказано вредни, както и крайните продукти на напредналото гликиране. Най-много са те при пърженето и печенето.

При готвенето на по-ниска температура, например на пара, тези токсини са по-малко.

Международен екип учени, ръководен от университета на Единбург, прегледал резултатите от предишни изследвания, проверявали ефекта от новообразуваните замърсители върху човешка и животинска тъкан с оглед за бъдат установени рисковете за сърдечносъдовата система.

Резултатите показват, че пърженето и печенето, начини на готвене доста разпространени в Южна Азия, създават високи нива на трансмастни киселини, особено ако олиото се използва отново. В Китай, където сърдечносъдовите заболявания са по-малко, храната не само се пържи, но се задушава, вари и готви на пара. Така не се образуват толкова много токсични продукти.

Учените са търсели отговор на въпроса защо хората от някои етноси остават по-застрашени отсърдечносъдови заболявания, дори и да се преселят в други части на света. Според предишни изследвания това може да се дължи на по-голям риск от диабет, но много специалисти смятат този довод за неубедителен. Според сегашното изследване сърдечносъдовите заболявания се дължат по-скоро на традициите в готвенето.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

готвене, храна, здраве, висока температура

StreetView

На кого е статуята, открита в Хераклея Синтика?

Събота, 01 Септември 2018 / Места
Столицата на Средна Струма е била резиденция на македонските царе, а по-късно и на римските военачалници   Тази година най-значимото откритие на археолозите на античния град Хераклея Синтика е двуметрова статуя на римски управник, която вероятно датирамежду 1-ви и средата на 2-ри век сл [...]

Озоновата дупка се затваря

Петък, 01 Юли 2016 / Места
Борбата на човечеството за опазването на озоновия слой в атмосферата се смята за огромен успех в международната екологична политика     В продължение на дълги години озоновият слой се топеше, заради използването на съдържащи хлор продукти (FCKW),които се разтваряха в атмосфер [...]