Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Здравният министър подаде оставка

Понеделник, 30 Октомври 2017 / Общество
212
  • БГНЕС

Проф. Николай Петров напуска кабинета след разследване за злоупотреби с обществени поръчки

 

Здравният министър проф. Николай Петров е подал оставка и премиерът Бойко Борисов я е приел, съобщиха от пресцентъра на правителството. Решението идва ден след разследване на bTV за обществени поръчки на стойност 1,6 млн. лева, възложени от Военномедицинска академия към фирми, свързани със семейството на здравния министър.

В репортажа се посочва, че доставки за ортопедията във ВМА са спечелени от фирми, които са на мъжа, с когото на семейни начала живее дъщерята на Петров – Руслана. При сключване на договора за едната от поръчките, през януари 2015 година, е нарушен или заобиколен законът, тъй като консорциумът, на който е възложена - "Ортопедие-Инвекс", няма регистрация по БУЛСТАТ, нито ЕИК. Става въпрос за поръчка за периодична доставка на импланти за ортопедия и травматология на стойност около 1,2 млн. лв. Втората поръчка е за около 400 хил. лв. и е възложена на фирма "Ортобедие.Бг", която е регистрирана на същия адрес, на който се помещава и фирма, на която собственик до 2014 година е дъщерята на проф. Николай Петров. Тогава тя стана шеф на кабинета на здравния министър Петър Москов.
В писмени отговори на въпроси на телевизията здравният министър проф. Николай Петров обяснява, че основен критерий за възлагането на обществени поръчки е най-ниската цена. Попитан за липсата на регистрация по БУЛСТАТ той пише: "Служители следят дали са представени необходимите документи и чак тогава се стига до подписване на договор". На въпрос за това, че мъжът, който представлява фирмите, е баща на детето на дъщеря му, той отговаря: "Няма нищо незаконно. В професионалната си дейност спазвам стриктно закона".
От Министерския съвет отговарят, че се запознават с одита във ВМА, едва когато той е публикуван на сайта на здравното министерство. 
ГЕРБ ще разгледа на заседание въпроса извършил ли е нарушение министърът на здравеопазването Николай Петров, докато бе директор на Военномедицинска академия, става ясно от отговора на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.
Междувременно в сутрешния блок на "Нова телевизия" финансовият министър Владислав Горанов посочи, че до две седмици ГЕРБ ще излезе с решение по въпроса. "Не бива да бързаме да правим каквато и да е новина, имаме документи, които тепърва ще анализираме", посочи той и добави, че в партията са чули позицията на здравния министър.

"Ако има нещо нередно, няма как да подкрепяме такова поведение", заяви Горанов, но предположи, че зад оповестяването на тази информация стоят врагове на министъра. Аз му вярвам, но разследването е повод да проверим още веднъж фактите и обстоятелствата", каза Горанов.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Николай Петров, ВМА, министър на здравеопазването, оставка

Street of Art

Йога вкъщи

Неделя, 02 Октомври 2016 / Хранене и Здраве
  Няколко лесни упражнения, които отнемат 10 минути на ден, но ще ви подмладят    Движението е едно от най-важните неща за доброто настроение и здраве, но не винаги имаме достатъчно време да тренираме по-усилено. Затова ето няколко упражнения за раздвижване вкъщи, които ще ви [...]

Японките си искат очилата

Четвъртък, 14 Ноември 2019 / Стил
В социалните мрежи се води истинска война срещу забрана, въведена от много компании   Хаштаг „забрана за очила” набра популярност в Япония, а в социалните мрежи разпалено се дискутира ограничението, което е въведено от няколко компании. Повод за това е филм, излъчен по телев [...]