Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Автентичност в 10 принципа

Понеделник, 20 Февуари 2017 / Кариера
893
  • picjumbo.com

Ако искате да бъдете лидер, отделете време да познавате себе си, търсете промените, не пестете енергия да направите света по-добър

 

Има повече от необходимото дефиниции и теории за лидерството като цяло. Това е тема, която е на фокус в бизнес публикациите от години.

Какво прави лидерите харизматични, водещи, уверени?

Има ли общи принципи и патерни, които се наблюдават при всички лидери с явни прояви на успешност?

Всеки лидер има уникален път към успеха си, но ако търсим общовалидни послания, изводи, характеристики, принципи на автентичното лидерство – нека разгледаме следните:

 

1. Лидерството е поведение, не позиция

 

Лидерството е много повече от това. То е характер.

Автентичното лидерство в частност поставя въпроса кои сме ние като човешки същества и какво ни е оформило като такива...

Кои са историите, хората, които са ни въздействали и имат влияние върху поведението и нагласата ни в момента.

Какво ни движи?

Ако искате да бъдете лидер, отделете време да познавате себе си, търсете промените, променяйте себе си, не пестете енергия да направите света по-добър от преди. 

 

2. Лидерството е пример, с които въздействаме – ако горим, ще запалим!

 

Всеки лидер иска да извлече най-доброто от неговия тим.

Всеки лидер мечтае за хора, които горят и дават максимума от себе си…

Автентичните лидери са открили нещата, които ги правят енергични и вдъхновени и използват тази енергия, за да обединят хората около обща цел. Като вдъхновяват другите да водят автентично и да създават ползи за всички.

 

3. Лидерството означава влияние

 

Помислете за великите лидери в историята. Какво е общото между тях? Да, всички те са оказали въздействие. Лидерството не е просто поставяне на цели и постигане на резултати. Не е и само гладкото говорене пред публика и перфектните комуникационни умения. Ако искате да бъдете автентични, стремете се към вашия уникален принос за обществото и една от основните ви цели да бъде положителната промяна.

 

4. Лидерството е следване на визия, не на пари

 

Без визия, дейностите ви не могат да имат мащаб. Визията е това, което вдъхновява хората да направят действие и продължат напред. Открийте онова, което ви кара да мечтаете, формулирайте го и дайте на екипа си причината – ЗАЩО да се стремят към това.Убедете се, че визията е вдъхновяваща и е достигнала до всеки член на екипа ви.

 

5.  Действието казва повече от думите

 

Ефективността не се измерва с това, което казваме, а с това, което правим.

Разбира се, комуникацията е важна част от умението да водим, но ако говорим за планове - това, което се случва влияе на хората повече от думите, които остават неосъществени. Така че, изберете действията. Просто ги реализирайте и след това ги съчетайте с подходяща комуникация, за да постигнете максимален ефект

 

6. Гъвкавостта засяга поведението, не ценностите

 

В зависимост от обстоятелствата може да изберете различен стил на лидерство или комуникация. Гъвкавостта е наистина ефективна отличителна черта, ако не засяга ценностите ви.  Всяко едно от решенията ви, независимо от ситуацията, трябва да бъде основано на ценностната ви система. Само когато действията ви са стимулирани от принципите ви, ще имате доверието и уважението на хората около вас.

 

7. Лидерството е обвързано с хората

 

Можете ли да бъдете лидери с изключителни качества и умения и да ги упражнявате, но в празна стая? Разбира се, че не. Лидерството означава комуникация, положително влияние и ангажиране. Комуникационните умения са в основата на ефективното лидерство. Подобрете взаимоотношенията с хората и резултатите няма да закъснеят.

 

8. Полезно е да признавате грешките си

 

Ако всичко вървеше перфектно, щяхме да загубим способността да анализираме и подобряваме. Грешките са показател, че работите. Да признаете грешките си не ви прави лош лидер. Даже обратното, по този начин показвате, че сте достатъчно мъдър да се учите от грешките си.

 

9. Двама могат повече от един

 

За един лидер е изключително важно да има работещ и обединен под обща мисия екип. Сплотяването на екипа е процес, за който всеки трябва да допринася, но най-отговорен остава лидерът. Със своята енергия и амбиция той може да зарежда последователите си да се движат напред.

 

10. Винаги има място за растеж

 

Запомнете, удовлетворението може да бъде краткосрочно чувство. Животът ще бъде безполезен без постоянно подобряване на себе си. Това не означава, че не трябва да оценявате това, което имате. Това означава, че трябва да бъдете благодарни за всичко, което сте постигнали, но да продължите подобряването на света поне още малко.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

автентичност, лидерство, бизнес, отношения, растеж

StreetBoard

Повече двойки с достъп до инвитро процедури

Петък, 20 Октомври 2017 / Общество
Държавата ще финансира и процедурите на жени с онгологични и генетични заболявания   Фондът за асистирана репродукция ще финансира жени с онкологични и генетични заболявания, предвиждат промени в правилника на фонда, публикувани за обществено обсъждане и представени в петък. За да [...]

Цвети Стоянова се прибра у дома

Вторник, 06 Септември 2016 / Истории от града
След няколко операции златното момиче вече е добре    Българската гимнастичка Цветелина Стоянова, която на 14 юни беше приета в "Пирогов" след падане от 6-тия етаж, вече е изписана, съобщиха от пресцентъра на болничното заведение.  „Вчера от "Пирогов" беше изписана гимн [...]