Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да превърнем тревожността в сила

Сряда, 06 Декември 2017 / Кариера
2527
  • pixabay.com

Има много начини да  преодолеем страховете си, но най-ефикасният е този, който ще ни помогне да осъзнаем, че сме по-силни от нашите мисли

 

Редица проучвания направени през последните години показват, че едни от най-успешните  изпълнителни директори страдат от тревожни разстройства. Трудно е да се прецени дали това е в резултат на прекалено многото им отговорности или са били тревожни преди да поемат тези длъжности и това в случая не е от голяма значимост, тъй като стресът така или иначе е свързан с естеството на тяхната позиция.

 

В болшинството случаи тревожността е предизвикана от натиска на мнението и очакванията на другите, както и от факта, че изпълнителните директори  понякога се чувстват принудени да вземат решения, които в действителност не смятат за подходящи за бизнеса си. Стресът и еустресът са неразделна част от ежедневието на успешния бизнесмен. И докато стресът, както всички добре знаем  има негативно влияние,  което изсмуква  жизнената енергията и повлиява отрицателно настроението, то еустресът се разглежда като положителна форма на стреса. Той е предизвикан или от положителни емоции или от слаб отрицателен стрес, който води до мобилизиране на силите, а на мозъка понякога му е нужна само една милисекудна, за да превключи между двете. Следователно, ако притежавате правилния метод, можете да контролирате безпокойството си и да го използвате като инструмент, за да бъдете по-продуктивни, мотивирани и вдъхновени. Това, което отличава успешният и  неуспешен ръководител е,  че зад всеки успешен човек има успешни методи, които му помагат да постигне по-ефективно своите цели.

 

Воденето на всекидневен стрес дневник е един от тези успешни методи. Отделете време преди лягане и се опитайте да си спомните всеки един момент от изминалия ден, в който сте се почуствали стресирани, притеснени и дори уплашени. Постарайте се да откриете, какво според вас е предизвикало тревогата и как това ви е накарало да се чувствате. Колкото по-детайлни сте, толкова по-добре. На сутринта влезте в ролята на експерт и прочетете написаното сякаш е написано от някой друг, като същевременно се постараете да изтъкнете няколко причини, поради които не е трябвало да се чувствате така. 

Тревожността винаги е породена  от страх и единственият начин да се разделим с нея е  да се справим със страха. Самозаблуда е да вярваме, че  ако избягваме да мислим за страховете си те ще изчезнат и това ще направи нещата по-лесни. Точно обратното. Страховете се мултиплицират. Необходимо е да се изправим пред тях и да открием от какво са породени. Веднъж разбрали модела на собственото си поведение, останалото е време и усилена работа за да го променим.

 

Има много начини да  преодолеем страховете си, но най-ефикасният е този, който ще ни помогне да осъзнаем, че сме по-силни от нашите мисли  и страхове. Как на практика да стане това -  осъзнайте, че вашите мисли пораждат вашите чувства. Ако непрекъснато мислите за възможни неуспехи и провали, това ще ви направи тревожни и неуверени. Следователно ваша е отговорността и решението как да се чувствате. В случай, че изберете да се страхувате, ще трябва да приемете факта, че това означава да сте тревожен, а на човек изпълнен с тревожност и страхове ще му бъде трудно да бъде успешен. Човек, който се страхува сам ограничава собствената си свобода. Не свободният човек не  може да взема решения,  да поема рискове, отговорности и следователно не е в състояние да реализира собствения си потенциал, какво остава да развие успешен бизнес. Единственият начин да постигнем целите си, в случай че имаме такива, разбира се е да правим крачки в неизвестното, непознатото, несигурното. Останалото е рутина, а в нея няма предизвикателства.

Всеки път, когато усещате страх, не забравяйте, че вие командвате парада. Както казва д-р Менис Юсри /цитирам по памет/, ако страхът е породен от минал преживелищен опит то ние реагираме на миналото, което вече не съществува. За да преобразуваме чувствата не е достатъчно да си обясним миналото, необходимо е то да придобие смисъл за нас. Възможно е всички случки да бъдат обяснени, но чувствата не се променят от обяснения. Чувствата се променят с чувства. Ако страхът е породен от  бъдещето, то страхът е ирационален. Не бъдете затворници на собствените си страхове. Свободата е всичко!

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стрес, тревожност, мениджъри, справяне със стреса

Street of Hope

Защо детето не се справя с четенето

Четвъртък, 20 Октомври 2016 / В клас
Някои деца в училище не могат веднага да се научат да четат и пишат гладко. Някой би ги помислил за глупави, друг - за мързеливи. Трети би ги накарал да повтарят едно и също упражнение стотици пъти. При някои деца повторението може да помогне. Но при други, ще помогне активното насърчени [...]

Спасители на детството

Вторник, 25 Октомври 2016 / Гласът на детето
Връчиха първите награди за принос в приемната грижа   „Прави така, че този който идва при теб, да се чувства щастлив, когато си тръгва“. С тези думи приемна майка отговаря на въпроса какво й дава сили в грижата за деца, които един ден ще бъдат осиновени или върнати при родит [...]