Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да превърнем тревожността в сила

Сряда, 06 Декември 2017 / Кариера
2987
  • pixabay.com

Има много начини да  преодолеем страховете си, но най-ефикасният е този, който ще ни помогне да осъзнаем, че сме по-силни от нашите мисли

 

Редица проучвания направени през последните години показват, че едни от най-успешните  изпълнителни директори страдат от тревожни разстройства. Трудно е да се прецени дали това е в резултат на прекалено многото им отговорности или са били тревожни преди да поемат тези длъжности и това в случая не е от голяма значимост, тъй като стресът така или иначе е свързан с естеството на тяхната позиция.

 

В болшинството случаи тревожността е предизвикана от натиска на мнението и очакванията на другите, както и от факта, че изпълнителните директори  понякога се чувстват принудени да вземат решения, които в действителност не смятат за подходящи за бизнеса си. Стресът и еустресът са неразделна част от ежедневието на успешния бизнесмен. И докато стресът, както всички добре знаем  има негативно влияние,  което изсмуква  жизнената енергията и повлиява отрицателно настроението, то еустресът се разглежда като положителна форма на стреса. Той е предизвикан или от положителни емоции или от слаб отрицателен стрес, който води до мобилизиране на силите, а на мозъка понякога му е нужна само една милисекудна, за да превключи между двете. Следователно, ако притежавате правилния метод, можете да контролирате безпокойството си и да го използвате като инструмент, за да бъдете по-продуктивни, мотивирани и вдъхновени. Това, което отличава успешният и  неуспешен ръководител е,  че зад всеки успешен човек има успешни методи, които му помагат да постигне по-ефективно своите цели.

 

Воденето на всекидневен стрес дневник е един от тези успешни методи. Отделете време преди лягане и се опитайте да си спомните всеки един момент от изминалия ден, в който сте се почуствали стресирани, притеснени и дори уплашени. Постарайте се да откриете, какво според вас е предизвикало тревогата и как това ви е накарало да се чувствате. Колкото по-детайлни сте, толкова по-добре. На сутринта влезте в ролята на експерт и прочетете написаното сякаш е написано от някой друг, като същевременно се постараете да изтъкнете няколко причини, поради които не е трябвало да се чувствате така. 

Тревожността винаги е породена  от страх и единственият начин да се разделим с нея е  да се справим със страха. Самозаблуда е да вярваме, че  ако избягваме да мислим за страховете си те ще изчезнат и това ще направи нещата по-лесни. Точно обратното. Страховете се мултиплицират. Необходимо е да се изправим пред тях и да открием от какво са породени. Веднъж разбрали модела на собственото си поведение, останалото е време и усилена работа за да го променим.

 

Има много начини да  преодолеем страховете си, но най-ефикасният е този, който ще ни помогне да осъзнаем, че сме по-силни от нашите мисли  и страхове. Как на практика да стане това -  осъзнайте, че вашите мисли пораждат вашите чувства. Ако непрекъснато мислите за възможни неуспехи и провали, това ще ви направи тревожни и неуверени. Следователно ваша е отговорността и решението как да се чувствате. В случай, че изберете да се страхувате, ще трябва да приемете факта, че това означава да сте тревожен, а на човек изпълнен с тревожност и страхове ще му бъде трудно да бъде успешен. Човек, който се страхува сам ограничава собствената си свобода. Не свободният човек не  може да взема решения,  да поема рискове, отговорности и следователно не е в състояние да реализира собствения си потенциал, какво остава да развие успешен бизнес. Единственият начин да постигнем целите си, в случай че имаме такива, разбира се е да правим крачки в неизвестното, непознатото, несигурното. Останалото е рутина, а в нея няма предизвикателства.

Всеки път, когато усещате страх, не забравяйте, че вие командвате парада. Както казва д-р Менис Юсри /цитирам по памет/, ако страхът е породен от минал преживелищен опит то ние реагираме на миналото, което вече не съществува. За да преобразуваме чувствата не е достатъчно да си обясним миналото, необходимо е то да придобие смисъл за нас. Възможно е всички случки да бъдат обяснени, но чувствата не се променят от обяснения. Чувствата се променят с чувства. Ако страхът е породен от  бъдещето, то страхът е ирационален. Не бъдете затворници на собствените си страхове. Свободата е всичко!

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

стрес, тревожност, мениджъри, справяне със стреса

Street of Hope

Заедно в детската градина

Понеделник, 09 Май 2016 / В клас
  В 30 детски градини в страната ще бъдат създадени условия за обучение на деца със специфични потребности     В 30 детски градини в страната ще бъдат създадени условия за обучение на деца със специфични потребности. Това ще стане със средства, набрани в кампанията „За [...]

Напрежение с правилата за прием на първолаци в София

Четвъртък, 19 Януари 2017 / В клас
Адресът или качеството на образованието, питат недоволни родители   Заради недоволството на родителите Столичната община ще преработи новите условия за прием на първокласници, които обяви само преди броени дни. Предложението на общината е първокласниците да се приемат по един [...]