Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Връчиха наградите „Джон Атанасов“ 2017

Вторник, 10 Октомври 2017 / Кариера
412
  • president.bg

Голямото отличие получи д-р Васил Денчев за постиженията си в квантовата информатика

 

Д-р Васил Денчев е носител на наградата „Джон Атанасов“ 2017 за неговите постижения в областта на квантовата информатика.

Първите му научни постижения включват успешно разработена система за контрол и стабилизация на оптически интерферометър, позволяваща сигурно разпространение на квантови криптографски тайни ключове, както и успешно разработена компютърна система за автоматична характеризация на източници и детектори на единични фотони.

Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб български учени в областта на компютърните науки. Сред носителите на високото отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантовата информатика.

„Благодарение на Вас България заема челно място в класацията на отборите по информатика и информационни технологии. Вашата всеотдайна изследователска и приложна дейност в областта на компютърните науки формира пред света забележителния облик на младата българска IT генерация“, приветства лауреатите в конкурса президентът Румен Радев.

Президентът посочи и че когато говорим за професионална заетост, да не забравяме, че в този сектор вече имаме над 41 000 души в България, от които над 90% са под 35 години.

Награда „Джон Атанасов“ се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на български граждани на възраст до 35 години, независимо къде развиват научната си и изследователска дейност – в България или в чужбина.

Д-р Васил Денчев от 15 години живее в САЩ. „Животът в чужбина, далеч от всичко мило и познато понякога е труден, но мен винаги ме е движила амбицията да постигам академични и професионални успехи, за да прославям името на България винаги където отида“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Д-р Станислав Харизанов е вторият носител на отличие Грамота „Награда Джон Атанасов“. Той е доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Главната му цел е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничения.

Третият носител на президентското отличие в тази категория е Минко Гечев -магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е единственият носител на две отличия от президентските награди „Джон Атанасов“. Неговите авторски разработки, придобили най-голяма популярност у нас и в чужбина са създаденият от него Codelyzer - инструмент за статичен анализ и автоматична модификация на изходен код, използващ Angular платформата на Google за разработка на приложения, който има над 4 милиона сваляния за последните 6 месеца. Минко Гечев е основател и на SofiaJS - българската общност на JavaScript разработчици.

На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи и грамотите „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, както и грамотите „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“, които отличават индивидуални и екипни проекти.

По традиция държавният глава връчи и грамотите “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”. Носител на грамота на президента за проект с висок обществен принос е Минко Гечев - магистър по информатика в специалност “Софтуерни технологии” на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

С грамота за дебютен пробив в компютърните науки държавният глава отличи Звездин Бесарабов за неговите проекти - ArduWrite, Obitcoin и Blockchain Predictor. ArduWrite има за цел да пресъздаде уникалния ръкописен стил на всеки човек по възможно най-автентичен начин, като Звездин лично е изградил собствен хардуер, фърмуер и софтуер.

Obitcoin е система за изграждане на дигитални кооперативи, работещи заедно по общи проекти, а Blockchain Predictor е инструмент, чиято цел е да предсказва курса на всяка криптовалута по нов метод, различаващ се от стандартните методи, които са базирани на обработването на данните за курса до даден момент.

Носителите на поощрително отличие в категорията „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ са Василен Цветков от Варна и Иван Иванов от София за постигане на високи резултати с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали. Проектът на Василен Цветков е насочен към контрол и управление на процеси в селското стопанство.

За 2017г. носителите на грамоти “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели” са Енчо Мишинев и неговият преподавател Антон Шиков от Ямбол, които през изминалата година спечелиха челни места в повечето от най-трудните международни ученически олимпиади и състезания в направленията информатика.

Президентът връчи грамоти в същата категория и на Антон Колов и неговият преподавател Красимир Кирилов от Монтана, които представят България в състезанията по информационни технологии.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Награди Джон Атанасов, Васил Денчев, информатика

StreetBoard

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино

Понеделник, 19 Декември 2016 / Истории от града
Според експертизата влакът се е движил с два пъти по-висока скорост от разрешената   Влаковата композиция се е движила с превишена скорост, съобщиха от прокуратурата днес. Според техническата експертиза влакът е влязъл в района на гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ ч при ограничени [...]

Евро-турски сблъсък на българска територия

Неделя, 25 Март 2018 / Общество
Ден преди срещата на върха Ердоган се закани, че няма да прави никакви отстъпки във Варна   На 26 март във Варна ще се състои ключова среща Европейски съюз – Турция, която ще се проведе в атмосфера на засилващо се недоверие между Брюксел и Анкара на фона на провокативните изказван [...]