Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Петимата мъдреци

Понеделник, 20 Февуари 2017 / Към себе си
1013
  • unsplash.com

Кой от тях бил наистина мъдър?

 

Петима мъдри мъже се изгубили в гората.

Първият казал:

-Ще вървя наляво, това ми казва интуицията ми.

Вторият казал:

-Ще вървя надясно – причината е, че дясно произлиза от думата „правота“.

Третият казал:

- Аз ще се върна назад – ние дойдохме оттук, това значи, че ще мога да изляза от гората.
Четвъртият казал:

Аз ще вървя напред – ние трябва да се движим напред, гората ще свърши и ще се случи нещо ново.
Петият казал:

- Всички вие грешите. Има по-добро решение. Чакайте малко.

Той намерил най-високото дърво и се качил на него. Докато се катерел обаче, останалите се разпръснали във всички посоки. Отгоре той видял накъде трябва да вървят, за да излязат бързо от гората. Сега той можел да види в какъв ред останалите ще стигнат до края на гората. Той се изкачил по-високо и видял най-краткия път. Разбрал проблема и открил най-доброто решение. Знаел, че е направил всичко правилно и останалите са сгрешили. Те били упорити и не го слушали. Той бил наистина мъдър човек.

Но бил ли наистина?

Всички били прави.

Този, който тръгнал наляво, попаднал в гъсталак. Той трябвало да се бори с диви животни, но научил как да оцелее в гората, станал част от нея и можел да покаже на другите как да се справят в такива условия.

Този, който тръгнал надясно, срещнал крадци. Те му взели всичко и го накарали на краде заедно с тях. Но след известно време, той успял да пробуди в тях неща, които отдавна били забравили – човещината и състраданието. Угризенията в някои от тях били толкова силни, че след смъртта му, те също станали мъдри хора.

Този, който се върнал обратно, направил пътека през гората, която скоро станала път за онези, които искали да се разхождат там без да се страхуват, че ще се изгубят.

Този, който продължил напред, станал пионер. Той посетил места, които никой преди това не бил виждал и отворил чудесни нови възможности за хората, открил удивителни лечебни растения и великолепни животни.

Този, който се изкачил на дървото, станал специалист по откриване на кратките пътища. Хората се обръщали към него, когато искали да открият най-бързият път към справяне с проблемите си.

Ето как петимата мъдреци открили съдбата си.

 

Източник: LifeScriptDoctor

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мъдрец, притча, призвание

Street of Hope

Време с децата: Истории в картинки

Вторник, 14 Ноември 2017 / Родители
Карти за разказване на истории, с които можем да си подарим Коледа   Коледа чука на вратата – идват онези топли вечери, в които да се съберем около елхата и да си разказваме истории. Ако имате опит с мисиите на Red Paper Plane, сигурно знаете, че картите за разказване на истории [...]

Точки вместо оценки

Вторник, 12 Юли 2016 / В клас
Директорите ще могат да пускат учениците във ваканция до три дни и да въвеждат по-кратки междучасия   Точки вместо оценки на изпитите след 4-ти и 7-ми клас предлагат от образователното министерство, съобщи bTV. Това са част от промените, които са планирани да влязат в сила от новата уче [...]