Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Промяната е единствената константа

Вторник, 08 Ноември 2016 / Към себе си
2134
  • pixabay.com

Продължавайте търсенето докато не осъзнаете както положителните, така и отрицателните страни на това, което се случва

 

Всички сме чували сентенцията, че промяната е единственото сигурно нещо, освен смъртта и данъците, разбира се, като за повечето от нас това се превръща все повече и повече в реалност. Времената, в които хората работеха за една и съща компания в продължение на 30 години, както и сигурността, че след завършване на образованието си ще си намерят добре платена и  сигурна работа са вече минало.

И въпреки, че за много от нас не е необичайно да започнат свой собствен бизнес, както се гледаше на това преди, да бъдеш предприемач все още е предизвикателство, поради множеството фактори, които се променят непрекъснато. Начинът, по който функционира света се  промени напълно и това означава, че нещата не са стабилни или предвидими повече.

 

Промяната е неизбежна

 

Един от най-важните уроци, които научих в последните няколко години, е да приемам промените. Да се опитам да ги избегна или задържа, е невъзможно. Това просто не работи. Да, винаги е свързано с излизане от зоната на комфорта, с известен страх и тревожност, но да поемаш рискове и да се променяш, това е единственият начин да разшириш същата тази зона на комфорт. Така или иначе, ние не сме същите хора, които сме били преди десетина години. Променяме се, независимо дали го искаме и съзнаваме. Вместо да се оставяме на случайността, не е ли по-добре ние да сме тези, които ще придадат цел и посока на промените. Да направим най-доброто и да се подготвим за най-лошото е струва ми се добра стратегия.

След като веднъж навлезем в пространството на промените, ние осъзнаваме, че нещата никога не са толкова зле, колкото сме си ги представяли. Изглежда сме много добри в пилеенето на много енергия, загубата на сън и създаване чувството на тревожност, когато се изправим пред неизвестното. Но това е безполезно. В случай, че нещата не се развият както сме очаквали, по-добре да разгледаме всички възможни варианти, с които разполагаме и да съставим "План Б". Да се довериш на семейство и приятели в процеса на управление на промяната е мощен начин за генериране на идеи. Животът е едно безкрайно пътуване и научаване.

 

Страх от страха 

 

Ако се опитваме да избягваме и потискаме нашите страхове, само ги правим още по-силни. Ставаме по-тревожни и неспокойни, което води до още по- голяма загуба на енергия - един порочен кръг. Позволете на вашите емоции и страхове да излязат, не бягайте от тях и не ги потискайте. Почувствайте ги. Задайте си въпроса: Какво точно чувствам в момента? Дали тези чувства са рационални? Мога ли да открия позитивното в тази ситуация? Във всяка ситуация има нещо позитивно, но когато се страхуваме, изглежда се фокусираме само върху негативната й страна. Продължавайте търсенето докато не осъзнаете както положителните, така и отрицателните страни на това, което се случва, което помага да се балансира ситуацията.

В действителност всяка ситуация е неутрална, но преценките и изводите, които правим за нея, и които се дължат на нашите индивидуални субективни възприятия, я поляризират, така че ние я възприемаме едностранно и изкривено.

 

Вижте се отстрани

 

Няколко дълбоки вдишвания, крачка назад от нашата „драма” и наблюдавайте какво се случва от неутрална позиция, като че ли гледате своя  самостоятелно създаден филм, само че като зрител. В състояние ли сте сега да видите как вашите собствени страхове и предизвикателства ви побутват да излезете извън зоната ви на безопасност? И как се чувствате сега? Способни ли сте да си спомните, че вашата истинска природа е да сте истински творци на собствената си реалност, способни и силни, независимо дали го осъзнавате или не.

Ако си позволите да проиграете мислено "най-лошия сценарий", с облекчение ще откриете, че има какво да направите за да го управлявате. Стимулиращо е да осъзнаете, че не сте толкова безпомощни, колкото си мислите. Можете също така да  разберете, че много от вашите страхове са ирационални и преувеличени, а вие сте господари на вземане на решения.

Опитайте се да контролирате живота и скоро ще разберете, че не е възможно. Единственото нещо, което можете да контролирате, е как да отговорите на предизвикателствата му. Какъв избор ще направите – да се страхувате или да сте силни; да се безпокоите или да вникнете в ситуацията; да се притеснявате или да предприемете действия?

 

Сложният живот изморява 

 

Робуването на необходимостта от притежание на различни материални неща или стремеж за поддържане на възможно най-висок стандарт на живот е постоянен източник на стрес. Придържането към модела на свръх консумация, което нашето общество въплъщава и насърчава, е винаги съпътствано от висока доза стрес. Колкото по-прост е животът, толкова по-голяма свобода можем да имаме. Сложният живот  означава зает ум и много изтощение, а това ни лишава от спонтанността и възможността да се наслаждаваме на моментите, които се случват. Без радостта и смеха, играта наречена живот, би била твърде скучна и прозаична.

Това е като да играете видео игра: избирате си различни роли, слагате си различни костюми, за да играете в различни сценарии. Разликата е, че често забравяме, че това е просто една игра и приемаме нещата твърде сериозно. Затворете вратата на  своите минали истории и бъдете тук и сега, за да не пропуснете нищо от приключението на живота.

Този процес може да отнеме време и усилия. Нашите страхове и системи от вярвания са като слоеве и това е като постепенно отнемане на отделните слоеве от блокчето. Не се обезкуражавайте. Добрата новина е, че вие решавате как да приемете настъпващите промени.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

промяна, страх от неизвестното

Street of Hope

„Музейко“ посреща кърмещи майки

Вторник, 01 Август 2017 / Родители
УНИЦЕФ стартира проект в подкрепа на кърменето на обществени места   В детския научен център „Музейко“ стартира инициатива, насочена към промяна на обществените нагласи към кърменето на обществени места. Световната седмица на кърменето се подкрепя от много организации и х [...]

Българските ученици искат, но не могат да работят в екип

Вторник, 21 Ноември 2017 / В клас
Само 2% от деветокласниците са решили най-сложните задачи   Уменията за работа в екип на българските ученици са под средното ниво, показва международното изследване PIZA за 2015 г. За първи път то включва специален модул „Решаване на проблеми в сътрудничество“, в който учени [...]