Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Разчистете целите си, за да ги постигнете

Събота, 11 Юни 2016 / Към себе си
1206
  • сн. pixabay.com

Как да накараме големите и амбициозни планове наистина да заработят


„За да откъснем себе си далеч от ежедневието, от навиците, от менталния мързел, който крие от нас странностите на реалността, ние трябва да получим нещо като истински здрав удар като от дебела сопа.”

Йожен Йонеско

 

Метафората на Йонеско може и да звучи леко насилствено, но за това си има много добра причина. Да пречупим нашите обичайни навици е трудно и често много болезнено.

Изисква се воля и издръжливост, бих казал и огромна мотивация, но също така и смелост да се поемат рискове, да се пренебрегне страна от провал и ако паднем да се вдигнем отново.

Началото на всяко ново начинание има един опасен чар:

Започваме на чисто, правим големи и смели резолюции и изявления, поставяме си огромни цели, правим списъци, ще отслабваме, няма да пушим, като че ли всичко започва от нулата!

Не постигнахте тези резолюции последния път, нали? Е, време е да ги поставим наново, да ги удвоим за следващия ни нов проект, за следващата ни нова задача!

За съжаление всичко това не е толкова просто, просто е само да се каже.

Повечето от нас имат доста съществуващи ангажименти и сме заети хора/работни места, връзки, деца и т.н/.

Както и наличие от доста лоши навици: непрекъснато и вманиачено висене във Facebook, слабост към гледане на безмозъчни филми, непрекъсната проверка на мейла, пушене, нездравословно хранене, и още куп други.

Все неща, които не си отидоха и в края на миналия път, когато опитахте нещо ново…

Сега, преди да решите, че тази статия ще ви депресира, моята гледна точка не е да пълним отново ръцете си с нови, трудни за постигане резолюции и обещания към самите нас.

Напротив, тук ще се опитаме да опростим нашите цели и стремежи.

Ще започнем с пълно признаване на съществуващите ограничения, оценка на силните ни и слаби страни по такъв начин, че ние всъщност да можем да постигнем това, което си обещаваме в началото на всяка година.

Нека изберем качеството пред количеството този път. Нека да се освободим от списъка с резолюции, който така ентусиазирано сме направили и така няма и да приключим.

Списък, който в повечето случаи е неясна смесица от широки амбиции и пожелателно премахване на лоши и придобиване на нови по-добри навици в полза на желанието да станем по-смислени, да си поставим по-постижими цели, увереност че този път ще ни се получат нещата.

Сега ще ви предложа опростен подход за определяне на резолюциите и списъците с цели, които си поставяте в началото на всяко ново начинание с няколко насоки:

 

1. Помислете за това, което вече сте постигнали.

 

Започнете с преглед на всичко важно, което се случи през миналия път, когато предприехте нещо ново, стартирайки с една адски често пренебрегвана дейност:отражението.

За какво иде реч ли?

Това е дейност, която започва задавайки си въпросите: Какво се получи добре миналия път?, Какво не мина добре тогава? и т.н.

Това е много просто, но полезно упражнение, чрез което ще си направите равносметка на това дали получихте нови умения, бяхте ли по успешни и разбира се къде има още място за подобрения.

След ясен поглед и оценка за това на какво сте способни, вие ще бъдете в много по-добра позиция да определите целите си за следващата задача.

Всичко това Ви звучи тъпо, нали?

Може и да звучи така, но и ако го приемете отново по този начин-за пореден път няма да изпълните целите си и после ще се чудите защо не се получи и този път!

Може би защото си много умен и всичко ти се струва глупаво и нереално, а ти си най-умния и най-великия….Е, дано да е така! В противен случай хвани се и направи едно “отражение” на изминалите неща, които си приключил!

 

2. Изберете от една до три значими цели, които ви правят впечатление от направения списък в точка едно.

 

Когато става въпрос за резолюции и обещания, изследвания и опит показват, че е много по-вероятно да бъдете успешни ако: първо си направите малък списък на много специфични цели, не общи.

Второ-да се очертае ясен план за действие за постигането им и трето, план за товакакво ще се случи ако претърпим неуспех, отвличане на вниманието от целта или прекъсване-все точки, за които много, много рядко мислим или сме подготвени.

Така че помислете върху това: какво има най-голямо значение за вас по време на следващата ви задача? Какво е това, към което изпитвате истинска страст и сте добре оборудвани със знания и умения, за да го постигнете?Изберете битките си мъдро и се ангажирайте напълно с тях!

 

3. Изтрийте, направо унищожете несъществените и второстепенни “стопиращи ви списъци”.

 

Много вероятно е те да НЕ са работили за вас последния път и вие да не сте задействали 80% от капацитета си. В действителност, обзалагам се, че сте се чувствали прекалено зает през цялото време.

Но ако сте пренебрегнали циничната си усмивка и сте направили списъка, за който ви говорех там, всичко би трябвало вече да е лъснало!

Така че къде е вашата допълнителна честотна лента, която ще ви е необходима, за да работите по тези нови ваши цели и задачи, които ще си поставите за новата такава?

За да генерирате време, необходимо, за да извършите тези нови, и този път по-добре синтезирани цели, знайте че ще трябва да дадете, да направите нещо допълнително.

Именно това е нещото, което тук наричам “вашата допълнителна честотна лента“

Тя може да бъде допълнителна работа с клиенти-ако искате да изпълните определени годишни или месечни финансови цели или може би желанието ви ще бъде просто да поспивате един час допълнително всяка сутрин-ваша си работа!

Определете точно кои ще бъдат тези допълнителни елементи. Елементи, които ще бъде необходимо да направите, за да постигнете целите си.

Елементи, които трябва да се ангажирайте да направите, ако наистина искате да имате някакъв резултат.

 

И на финала…

 

Е, сега какво ще направите, какво ще предприемете? Ще вземете ли лист хартия или просто ще се изсмеете на това, което ви предложих.

Изборът е ваш!

Вие решавате дали да успеете или просто да си пишете красиви списъци с пожелания и желания за тази нова важна задача.

 

Автор: Христо Стоянов, lifehack.bg

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

цели, мотивация, действия, план, Христо Стоянов

Street of Hope

Интеграцията на децата бежанци върви мъчително

Събота, 05 Ноември 2016 / Гласът на детето
Само 55 младежи са записани на училище, близо 2000 стоят в центровете на ДАБ   Интеграцията на най-рисковата група сред бежанците - децата, продължава да върви мъчително, въпреки приетите редица документи, които трябва да подпомогнат този процес. Това показват данни, изнесени на 63-тата [...]

Родителски контрол

Сряда, 17 Август 2016 / В клас
  Според големината на училището общественият съвет ще има между 5 и 9 членове   Най-малко двама родители ще участват в обществените съвети, с каквито от тази учебна година трябва да разполага всяко училище и детска градина у нас. Това предвижда проектоправилник за устройството и [...]