Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съзидателната визуализация

Четвъртък, 15 Юни 2017 / На предела
672
  • Martin Reisch, Unsplash.com

Както утвърждението, така и визуализацията е мощно средство  за преобразяване на нашата действителност

 

Успешното практикуване на визуализация, което изисква от практика (човек практикуващ) да усвои пет основни ключови момента, за да достогне до успешната й реализация.

Но преди това, няколко думи за визуалнизацията.

Тя е състояние на съзнанието, което практикуваме  ежедневно. Спомените, представите, мечтите са вид визуализация. Ако приемем, че човек визуализира желанията и страховете си на 100%, съзнателно или несъзнателно. За съжаление той използва мощта на визуализацията в 70% от случаите през страховете и притесненията, т.е отрицателно и едва в 30% от случаите през мечтите и желанията, т.е. положително. В подкрепа на самия него и неговото съществуване.

Може би сте се питали: „Нали мечтая за едни по-добри дни, защо не се случват?“.

Ето защо: има разлика между съзидателнатa визуализация и мечтанието!

Илюзията оставя във вас впечатление за далечност на това, което желаете да придобиете. Възприемате го като нещо нереално. Това е мечтание. Не е лошо да се мечтае, но мечтите нямат силата да преобразят живота. Освен ако не ги превърнете в осъзнато намерение.

Приемете себе си такъв(а) какъвто сте. Приемете, че в 70% от случаите съботирате себе си визуализирайки отрицателно. Останете за миг с мислите си и ще осъзнаете, че голяма част от тях са деструктивни.

 

Първият ключ:

 

Осъзнайте, че използваният от вас мисловен модел е неефктивен. Заживейте с  намерението да създадете нов мисловен модел.

Създавайки усещането „Аз искам промяната“, вие посявате семето на бъдещият си успех. Всичко, което е нужно е да искате някаква положителна промяна за себе си, в която и да е сфера на вашия живот.

 

Вторият ключ:

 

Изберете сфера на вашия живот, която искате да претворите.

Докато четете тази статия, може би в съзнанието ви изплува желанието, идеята която искате да видете реализирана. Или пък още не. Тогава си дайте минутка и помислете за ЕДНО съкровенно желание.

 

Третият ключ:

 

Погледнете на вашето  желание от първо лице единствено число.  Влезте в желаната реалност като главният герой сте самите вие. Огледайте се и избройте мислено всичко, което виждате като: цветове, предмети, материи, мирис, допир и т.н. Колкото повече изброявате, толкова повече ще създавате.

 

Четвъртият ключ:

 

Намерите положителното чувството, което желаната реалност ви носи.

Чувството е това, което привлича желаното към вас. Биомеханиката ни разкрива, че мозъкът не прави разлика между реалност и спомен, между ярката визуализация и реалността. Едни и същи неврони се активират, когато гледаме нещо и когато си го припомняме или представяме. Мозъкът приема това, което изживяваме емоционално като факт.

Извикайте в себе си всички положителни усещания, свързани с желаната реалност, която създавате. Нещата, които създадохте, какви положителни усещания ви носят? Почувствайте ги. Изживеете желаната реалност, като неуспорим факт.  Създайте възможно най-ярка и реалистична картина. Насладете й се. Изпитайте я.

 

Петият ключ:


Визуализарайте забавлявайки се. Помислете за себе си като творец, магьосник, художник, сценарист, строител и т.н. на желанието си. Дайте воля на въображението си и се насладете на това, което правите.

Вече имате в ръцете си петте основни ключа за практикуване на съзидателната визуалиция.

Използвайте ги.

Колкото повече практикувате, толкова повече усещането за случване ще е налице. Вземете реалността в собствените си ръце.

Започнете от днес.

 

Какво може да ви саботира?

 

За  да се превърне желаната от вас реалност  в ясен и осезаем образ, в устойчива реалност и желаното да стане факт, избягвайте следните грешки:

- Използването на отрицания в желанието. Винаги визуализирате креативно и положително. Думата „не” в никакъв случай не бива да съществува в мислите ви. Нека направим едно съвсем просто упражнение. Затворете очи и се опитайте да “не” си представяте розов слон. Резултата в 89% от случаите е да си представите розов слон. Същото важи и когато си представяте, че “нямате” проблеми или “не” сте нещастни или вече “не” сте болни и т.н.

- Непостоянството. Създайте си навика да визуализирате съзнателно. Процеса съзидателна визуализация ще създаде промяна в самите вас, но изисква време и постоянство. Помнете, че когато отлагате или се отказвате, всъщност саботирате самите себе си. Визуализирайте сутрин и вечер, всеки ден.

- Неяснотата. Визуализацията работи само тогава, когато имате ясна представа какво точно искате и към какво се стремите. Да си представите успешния край на всяко свое начинание, да виждате себе си надарен с най-добрите и положителни черти, които някога сте си представял.

- Страхът. Когато визуализирате - бъдете смели! Винаги си представяйте резултата умножен по десет. Идеята е да започнете да мисли неограничено и да премахнете собствените си ограничения.

При правилно практикуване на съзидателна визуализация ще започнете да разширявате зоната си на комфорт, ще започнете да чувствате себе си по-свободни и уверени. Ще започнете да действате съобразно новата роля, която сам си избрахте и да привличате хора, обстоятелства и събития, които ви доближат до реализиране на желаното. Така постепенно ще сътворите съдбата си и визуализираното ще се превърне в действителност.

 

Автор: Павлина Стоянова, психолог

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

визуализация, цели, намерения, мисли

Street of Art

Мюсли – здравословното може да бъде и вкусно

Петък, 19 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Диетична и зареждаща с енергия храна, тази закуска всъщност е създадена с лечебни цели    Мюсли е хранителна смес от различни ядки – овесени, пшеничени, а също царевични люспи, сушени плодове, орехи и др. Мюслито е измислено през 1900 г. от швейцарския лекар Максимилиян Бирхе [...]

Кюфтето – различна традиция за всички по света

Четвъртък, 22 Август 2019 / Хранене и Здраве
Топчетата от месо присъстват в менюто на почти всички държави   Кюфтето, тази топка от пържено или запечено мляно месо, присъства в съвременната кухня по целия свят. Откъде идва го, остава загадка, но следите водят към Персия, където е имало храна, приготвена от късчета месо, наричана & [...]