Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо отслабва магнитното поле на Земята

Сряда, 08 Февуари 2017 / На предела
1790
  • lifeadvancer.com

 

 

Причината за отслабването на земното магнитно поле през последните 160 години е Южноатлантическа аномалия в магнитното поле между Зимбабве и Чили, откриха геофизиците Джон Тардуно и Винсънт Хеър от университета в Рочестър, съобщи Лента, цитирана от БТА. Магнитното напрежение в тази област е толкова слабо, че разположените над нея спътници на практика не са защитени от космическата радиация.
Източникът на Южноатлантическата аномалия е скрит в недрата на планетата, между ядрото и мантията, в района под Южна Африка.

Резултатите от изследването на учените от Рочестърския университет бяха публикувани преди време в сп. Nature Communications. Те събрали данни от пет древни селища в Южна Африка, в областта на Южноатлантическата аномалия и открили рязко отслабване на магнитното поле с 30% между 1225 и 1550 година.

Известно е, че магнитното поле на Земята от 1840 г. е отслабнало с 16% и най-силно това се отразява в областта на така наречената Южноатлантическа аномалия край бреговете на Бразилия и Южна Африка. Тези данни накарали учените да предположат, че Земята я очаква инверсия на магнитното поле, при която полюсите ще сменят местата си. Смята се, че за последен път това се е случило преди около 780 000 години.

Според учените под изследваната област на дълбочина 3000 километра, на границата между мантията и ядрото, се намира особено горещ и плътен участък от разтопени породи с ширина 6000 километра. Изследователите смятат, че тази област влияе на движението на потоците течно желязо в ядрото. Джон Тардуно и колегите му смятат, че с това може да е свързано необичайно слабото магнитно поле в областта на Южноатлантическата аномалия.

Тъй като такива дълбоки слоеве на мантията се движат много бавно, с по-малко от сантиметър на година, тази област съществува там много отдавна и според изследователите е възможно именно с отслабването на магнитното поле в нея да започва процесът по смяната на магнитните полюси на Земята, цитира изследването megavselena.bg.

 

 

Геомагнитното поле е естествено силово поле на Земята, чиито полюси не съвпадат с географските полюси на земята. Смята се, че е формирано дълбоко в земните недра от намагнитизирани скали.

Южният магнитен полюс е ориентиран по посока на географския северен полюс, а северният магнитен полюс – по посока на географския южен полюс. Земното магнитно поле е изключително важно за живота на човечеството, тъй като магнитосферата, която се простира на около 100 хил. км над Земята, предпазва планетата от вредните космически лъчи.
Aĸo мaгнитocфepaтa зaпoчнe дa ce paзпaдa, eлeĸтpичecĸитe мpeжи мoжe дa ce cpинaт, ĸлимaтът pязĸo щe ce пpoмeни, a здpaвeтo нa xopaтa щe бъдe застрашено.

C пoмoщтa нa миcия ЅWАRМ, изcлeдoвaтeлитe ca пoлyчили yниĸaлнaтa възмoжнocт дa дocтигнaт дo пo-зaдълбoчeни пoзнaния зa ĸoмплeĸcнaтa фyнĸция нa зeмнoтo мaгнитнo пoлe. Мaгнитнoтo пoлe oтcлaбвa cъc cĸopocт oт oĸoлo пeт пpoцeнтa зa период от 100 години, но според докладите на Европейската космическа агенция от 2014 година насам отслабването му е десет пъти по-бързо. През последните години се забелязва особено активно движение на магнитните полюси, като северният магнитен полюс се придвижва от северното крайбрежие на Канада към Русия. Има прогноза, че това може да се случи до 2050 година, но поведението на магнитното поле е непредвидимо. 

В последните години обаче докато геомагнитното поле отслабва, резонансът на Шуман, считан на пулса на Земята и свързан с магнитното поле, се увеличава също с непредвидими темпове.  Смята се, че той съответства на честотния спектър на човешкия мозък и влияе на честотата на вибрация на човешкото съзнание и че връзката между двете събития е резултат от прехода към по-високо измерение на съществуване на планетата и човешката раса. Някои изследователи изхождат от факта, че честотата на Шуман се е увеличила значително от края на деветдесетте години и интерпретират това като дематериализация. 

 

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

геомагнитно поле, Земя

StreetBoard

Джоти Амге: Малките хора не са за подценяване

Неделя, 14 Юни 2020 / Истории от града
Най-ниската жена в света живее щастливо и постига мечтите си    Тя е висока точно 62,7 см, родена е в Индия и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-ниската жена в света. Джоти Амге е родена през 1993 година в Нагпур и е една от най-обичаните актриси.   Джоти била [...]

Да пътуваш месец към дома...в обратната посока

Четвъртък, 26 Януари 2017 / Истории от града
Китаец пътувал на велосипед, за да празнува Нова година със семейството си    Китайски работник повече от месец се придвижвал към родното си място с велосипед, за да празнува лунната Нова година, но се оказало, че е карал в погрешна посока, съобщи сайтът Anhuinews.com, цитиран от&n [...]