Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ахтопол – вятър, скали и усещане за уют

Събота, 23 Септември 2017 / Места
1801
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
1 / 4

Очарователно място, останало встрани от големите инвестиции 

 

Още преди да решим дали да почиваме там, знаехме, че Ахтопол и Синеморец са единствените места по Българското Чернономорие, останали без пречиствателни станции. По ирония на съдбата, по чисто пазарна логика, или защото са част от природен парк „Странджа“, това ги опазва от тълпите туристи, които правят почти всяко друго място по крайбрежието кошмар за човек, който разбира почивката като спокойствие. Всъщност нито в Ахтопол, нито в Синеморец е пусто. Но хората, избрали да слязат още 100 км на юг от Бургас, предпочитат повече природа и по-малко тълпи. Поне такава беше нашата мотивация заедно с идеята за по-евтина семейна дестинация и различно място за почивка. Градчето е толкова малко – около 2000 жители, че единственият банков клон е затворен заради нерентабилност, а рибарите се бият за рибата в морето. Затова пък, хората, които се опитват да развиват туризъм, създават на гостите си усещането за домашен уют.

 

 

Градът е интересно разположен на полуостров, отвсякъде заобиколен от скали, които придават на гледките необикновено очарование. Тихо място, останало встрани от големите инвестиции. Има няколко по-лъскави хотели, но като цяло туризмът се развива основно като малък семеен бизнес, където борбата е за всеки турист.

Това е място, на което, ако кажете "Добро утро" в 5 часа сутринта на човека, който продава закуски на площадчето, на което току-що сте слезли от автобуса - един от малцината, пътували чак дотук, ще ви отвърне с нетипично широка за това време на денонощието усмивка. И можете да сте сигурни, че сте похарчили по най-добрия начин парите си за закуските, които той и семейството му са месили през цялата нощ. Ще ви покаже кафе-автомата отсреща, а на другия ден ще ви посрещне като стар приятел, защото е там да нахрани семейството си и защото е добър човек - от друг малък град, в който всички са приятели помежду си. Ей такова семейно е усещането в Ахтопол - като да се върнеш при стари приятели. 

Хазаите ще ви оставят всичко необходимо за почивката, дори повече от това, което може да очаквате в добър хотел, а след това просто ще си влязат в стаята, за да не ви притесняват - защото вие сте им гости, а те ще се радват да се върнете догодина.

 

 

Така че, ако ви е омръзнало сънародниците от големите градове-курорти да ви обясняват как няма да ви перат чаршафи за една вечер, Ахтопол е чудесен вариант за нескъпа морска разходка в България, дори и извън активния сезон. Казвам разходка, защото не разбирам почивката само като излежаване на плажа. Впрочем плажът не е най-голямото предимство на градчето. Въпреки че почти всяка къща извън централната част е с гледка към морските вълни, пясъчната ивица е само една и в някои случаи се намира доста далеч за ходене пеша. Част от ивицата обаче е широка, а морето е плитко и достатъчно отдалечено от мястото, където водата се замърсява заради липсата на пречиствателна станция. Не е мръсно и претъпкано, но според мен по-добрите места за плаж са в Синеморец.

 

Плаж Велека

 

До Синеморец можете да стигнете бързо с автомобил - намира се на 4 км от Ахтопол, или с маршрутка за около 10 минути. Цената от 1 лев за разстоянието е по-ниска от тази, която ще платите, ако се возите в столичния градски транспорт. А ако за последния автобус в 16 часа  се съберете повече хора, отколкото бусчето може да събере, можете да бъдете спокойни, че шофьорът ще извика колега с друга кола и ще ви прибере. 

Там, където река Велека се среща с морето, не е просто красиво. Този плаж има особена атмосфера на място, където природата все още е запазена и хората, стигнали дотам, са любители на дивото. Плажът има охраняема зона, но по-голямата част от пясъчния ръкав между реката и морето е свободна, полупразна и изключително тиха. Има чаровни морски „капанчета“, тиха музика, красиви дървени табелки и морски сувенири и училище за уиндсърф. Тук е място за млади хора, които обичат тишината и едновременно с това търсят приключения. Като цяло не е за деца – въпреки че по-лазурно синя морска вода не съм виждала почти никъде другаде на морския ни бряг, морето бързо става дълбоко, а водата в реката е доста студена.

 

 

На плаж „Бутамята“ в Синеморец има всички условия за цивилизован туризъм, подходящ за деца, отново с усещането за спокойствие и чистота. Тази година не успяхме да стигнем до Силистар, но това е още една причина човек да избере района. Поне докато парк „Странджа“ все още съществува в сегашните му граници и липса на цивилизация.

 

Природен парк „Странджа”

 

Най-голямата защитена територия в България заема площ от 1161 кв. км. Парк „Странджа“ е защитена територия само от 17 години, обхваща планината и границата му на юг съвпада с турската граница. На територията на парка има пет природни резервата, 14 защитени местности и 8 природни забележителности.

 

 

В Странджа се срещат интересни видове животни и растения, останали от минали геологични епохи. На територията на парка има 64 реликтни вида, като седем от тях се срещат единствено в Странджа от цяла Европа.

Единствено тук на континента са запазени типичните гори от края на терциера (преди около 1,8 млн. години). Знаем, че през крайбрежните зони на парк „Странджа” минава миграционният път на птиците – „Via Pontica”. Част от всичко това все още е сравнително цяло в района на Синеморец и Силистар, а Ахтопол е чудесна дестинация за евтино и уютно настаняване на крачка от всички възможности за разходки в района.

 

И малко история

 

В самия Ахтопол има останки от крепостни стени от 5-6 век. Останките от крепостта Агатопол са на брега в източната част на града. Установено е, че от I век пр. Хр. крепостта се е намирала в рамките на Римската империя и е играела ролята на военизирано селище с пристанище.

В града има 3 църкви, но тази, която не трябва да пропускате, също е в източната част на града – Свето Възнесение Господне е възрожденска църква с интересни стенописи. Образите на църковните отци от двете страни на апсидата са изписани в чужд на византийските иконописни канони стил. Не е ясно кога е строена, но на един от запазените надписи се вижда годината 1796.
На около 200 метра от кея и пристанището се намира Музеят История на котвата, където са показани котви, корабни оръдия, мортири, монети, керамика, камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, руски, византийски и римски кораби и всякакво друго корабно оборудване, стари карти, стари фотографии и гравюри, запечатали историята на града. Запазен е и старият пристанищен фар.

Най-ценното обаче е, че градът е част от територията на природен парк „Странджа“ и, както вече споменах, е чудесна изходна точка до многото природни забележителности в района.

Лятото току-що свърши, но не и усещането за море :)

 

Още снимки в галерията: Ахтопол, Синеморец

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Ахтопол, Синеморец, Странджа, Велека, плаж, море, почивка

StreetInside

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]

Въглерод на Марс – имало ли е живот на Червената планета?

Сряда, 19 Януари 2022 / На предела
Необичайна смес с присъствие на химичния елемент въглерод, открита от марсохода на НАСА "Кюриосити" на Марс, може да представлява хипотетично доказателство за съществуването на извънземен живот, според ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Поне [...]