Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕП гласува общи стандарти за трансграничните осиновявания

Четвъртък, 02 Февуари 2017 / Гласът на детето
568
  • blitz.bg

 

Целта е да се намалят случаите на деца, които се дават на непознати хора без съгласието на биологичните им родители

 

Биологичните роднини ще имат предимство при осиновяванията на деца в чужбина. Това е една от основните препоръки към Европейската комисия, гласувани днес от Европейския парламент. Така се създават общи минимални стандарти за осиновяванията, които биха разрешили голяма част от проблемите в тези случаи. В окончателния текст на доклада бяха включени важни промени, предложени от българския евродепутат Емил Радев, съобщиха от пресцентъра на ЕНП. Поправките дават предимство осиновяването да бъде направено от биологичните роднини, дори когато те живеят в друга страна членка. Един от поводите за поправките е драмата с детето Меган, осиновено във Великобритания.

Целта на предложенията е да се намалят случаите на деца, които се дават за осиновяване от непознати хора без съгласието на биологичните им родители и без да се даде реална възможност на биологичните роднини на детето да се грижат за него.

В случая с Меган, детето беше осиновено насилствено без съгласието на своите родители във Великобритания, а баба й не успя да се пребори за неин осиновител. Момиченцето беше на 10 месеца, когато беше отнето от майка си Елисавета - българска, омъжена за англичанин. Малко преди да роди, жената забелязва, че мъжът й гледа детско порно и обезпокоена, споделя това с акушерката си. Тя, от своя страна, сезира социалните и детето е отнето от майката.

Емил Радев призовава за равно третиране на родителите с различни националности по време на процедурите, свързани с родителска отговорност и осиновяване, като държавите членки трябва също да гарантират равнопоставеност на процесуалните права и на участващите в процеса по осиновяване роднини, които са граждани на друга държава членка, включително предоставяне на правна помощ, надлежна и своевременна информация относно изслушванията, правото на устен преводач, предоставянето на всички свързани със случая документи на родния език и др.

„Според текста на доклада при осиновяване следва винаги да бъде дадена възможност на детето да бъде изслушано и да изрази своето мнение. Тези текстове са приети, за да не може повече в Европейския съюз да бъдат насилствено осиновявани деца, какъвто беше случаят с българското дете Меган. То беше осиновено без съгласието на родителите му във Великобритания, не се даде възможност на баба му да го гледа и да получи правата над него“, обяснява евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Докладът съдържа и законодателна част, с която се цели по-лесното трансгранично признаване на националните заповеди за осиновяване. „За да се спестят пари на гражданите за превод на тези национални заповеди, предложих органите на държавата членка, издала заповедта за осиновяване да издава многоезично европейско удостоверение за осиновяване. Освен това признаването на заповедите за осиновяване, съгласно доклада, не следва да предполага признаването на каквито и да било правоотношения между осиновителите като последици от признаването на заповедта. По този начин евродепутатите се противопоставят на признаването на еднополовите бракове в държавите членки, които не признават този институт в своето семейно право“, допълва Радев.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

трансгранични осиновявания, ЕП, ЕК, Емил Радев

StreetView

Австралия – животът се ражда от пепелта

Събота, 29 Февуари 2020 / Места
Снимките на фотографа Мъри Лоу обиколиха социалните мрежи, давайки надежда   Безпрецедентните пожари, които опустошиха почти цяла Австралия, унищожиха живота в огромни територии. Поне половин милиард животни и безброй дървета, растения и други живи същества са унищожени от началото на п [...]

Добринище – тишина, спа и високопланински гледки

Събота, 29 Август 2020 / Места
В пиринското градче ще ви посрещнат като скъп приятел   Добринище е чудесен вариант за семейна почивка, ако търсите спокойствие и обичате природата. Тук хората са сърдечни и повечето от тях ще ви посрещнат в дома си като гости, а не като клиенти. Въпреки че градът се храни основно от ту [...]