Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как се раждат планетите

Сряда, 03 Май 2017 / Места
468
  • NASA

НАСА изследва планетарна система, забележително подобна на нашата

 

НАСА е открила близка планетарна система, забележително подобна на Слънчевата система. Тя е разположена на 10,5 светлинни години в южното полукълбо на съзвездието Еридан и е разположена около звездата Епсилон Еридан. Това е най-близката планетарна система около звезда, подобна на ранното Слънце. Изследванията потвърждават, че тази близка планетарна система има архитектура, забележително подобна на тази на нашата слънчева система.
Данните са от проучването на летателната обсерватория на НАСА, Стратосферичната обсерватория за инфрачервена астрономия – SOFIA, която наскоро завърши подробно проучване на близката планетарна система, съобщиха от Американската агенция за космически изследвания.

Според специалистите Епсилон Еридан е отлично място да се изследва процеса на възникване на планетите в подобни системи.

С новите изображения на SOFIA, Кейт Су от Университета в Аризона и нейният изследователски екип са успели да разграничат два теоретични модела за местоположението на горещи отломки, като прах и газ - това е остатъчния материал, който обикаля около звездите след като завърши формирането на планета. Тези модели се основават на предварителните данни, получени с космическия телескоп Spitzer.

 

 

Единият модел показва, че горещият материал е особен в два тесни пръстена от отломки, които съответстват съответно на позициите на астероидния пояс и орбитата на Уран в нашата слънчева система. Използвайки този модел, теоретиците посочват, че най-голямата планета в планетарна система обикновено може да бъде свързана със съседен пояс от отломки.

Другият модел приписва произхода на отломките на външната зона, подобно на пръстена Куипер зад Нептун, където има стотици хиляди ледени скалисти отломки. С помощта на SOFIA, Су и нейният екип установяват, че отломките са подредени в един тесен пояс, а не в широк непрекъснат диск.

Измерванията показват, че планета с маса като тази на Юпитер (Егир) кръжи около звездата на същото разстояние, на което се намира Юпитер от Слънцето.

"Тази звезда е домакин на планетарна система, която понастоящем претърпява същите катаклизмични процеси, които се случваха със слънчевата система в нейната младост, когатос се появяват кратерите на Луната и океаните и условията за живот на Земята", пише Масимо Маренго от Университета в Айова в резюме на проекта, цитирано от Dayli Mail.

Целта на изследването е да разбере истинската структура на диска на Епсилон Еридан и неговите взаимодействия с останалите планети, които вероятно обитават неговата система.

 

 

Вижте още:

НАСА откри водород на спътник на Сатурн

НАСА откри планети с условия на живот  

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НАСА, Епсилон Еридан, Слънчева система, изследвания

StreetBoard

Хващат по 10 водача без книжка на ден

Понеделник, 09 Май 2016 / Общество
  За 4 дни камерите са заснели над 200 нарушения на скоростта     Само за четири дни служители от отдел „Пътна полиция”-СДВР са установили 40 неправоспособни шофьори зад волана. В хода на полицейските операции за недопускане нарушения на правилата за движение път [...]

Въведоха глоба за гастербайтерите гратисчии

Петък, 20 Януари 2017 / Общество
Годишната винетка вече ще важи от датата на купуването й, решиха депутатите   Винетките вече ще бъдат със срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им. За леките автомобили обаче дневни винетки няма да има, такъв стикер ще ку [...]