Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кюфтето – различна традиция за всички по света

Четвъртък, 22 Август 2019 / Хранене и Здраве
252
  • pixabay.com

Топчетата от месо присъстват в менюто на почти всички държави

 

Кюфтето, тази топка от пържено или запечено мляно месо, присъства в съвременната кухня по целия свят. Откъде идва го, остава загадка, но следите водят към Персия, където е имало храна, приготвена от късчета месо, наричана „кофта“.

В древността кюфтетата са се правели от остатъчно месо, което било ситно нарязано на ръка или приготвено по начин, който може да се навие на малко руло.

Някои от най-ранните записи на кюфтетата са в страни по търговските пътища. Изглежда, че всеки има своя собствена версия, но ястието е по същество същото. Основната разлика е в използваната съставка. Например в Китай, където има изобилие от свинско месо, кюфтета са от свинско месо, докато древните римляни ядяли паунови, фазанови и заешки кюфтета.

Корейската дума за кюфте означава „нещо кръгло”. Кюфтето се покрива с глазура от соев сос, захар, винен оцет. Във Виетнам приготвят телешки кюфтета в доматен сос.

В Ливан приготвят кюфтета от мляно месо и булгур, като задължително ги поднасят с кисело мляко. В Турция приготвят кюфтета с кускус, подправени с канела и кафява захар. В Гърция приготвят малки кюфтенца с лук, чесън, маслини, кашкавал и сирене Фета, в които слагат и много подправки.

В Испания кюфтетата се приготвят с малко кайма и много овесена каша. В Германия ги приготвят с гъбен сос, а във Франция със сос от червено вино. В италианските кюфтета освен лук се слага още чесън, магданоз и риган, пармезан и се поднасят с чеснов доматен сос. Обикновено американците предпочитат италианската версия с месо, галета и билки, навити на огромно топче и поднесени с типичния червен сос. 

 

Вижте още:

Хумусът – пастата, която може да нахрани света

И пържолата от месо, и животното цяло

Живот без месо

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кюфтета, кайма, месо, кухня, храна

StreetView

800 км на ски през Арктика

Петък, 22 Февуари 2019 / Приключения
След по-малко от месец започва най-дългата самостоятелна българска  полярна експедиция   800 км през Швеция, Финландия и Норвегия – това е маршрутът на най-дългата българска самостоятелна полярна експедиция, предприемана досега. В началото на март  фотографа и гид на арк [...]

Последното диво място на Земята

Неделя, 08 Октомври 2017 / Места
Животът в тропическите гори на остров Суматра е сериозно застрашен     Индонезийският остров Суматра е последното място на Земята, където на едно място може да се намерят тигри, носорози, орангутани и слонове. Островът е дом на някои от най-богатите и разнообразни тропически гори [...]