Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кюфтето – различна традиция за всички по света

Четвъртък, 22 Август 2019 / Хранене и Здраве
215
  • pixabay.com

Топчетата от месо присъстват в менюто на почти всички държави

 

Кюфтето, тази топка от пържено или запечено мляно месо, присъства в съвременната кухня по целия свят. Откъде идва го, остава загадка, но следите водят към Персия, където е имало храна, приготвена от късчета месо, наричана „кофта“.

В древността кюфтетата са се правели от остатъчно месо, което било ситно нарязано на ръка или приготвено по начин, който може да се навие на малко руло.

Някои от най-ранните записи на кюфтетата са в страни по търговските пътища. Изглежда, че всеки има своя собствена версия, но ястието е по същество същото. Основната разлика е в използваната съставка. Например в Китай, където има изобилие от свинско месо, кюфтета са от свинско месо, докато древните римляни ядяли паунови, фазанови и заешки кюфтета.

Корейската дума за кюфте означава „нещо кръгло”. Кюфтето се покрива с глазура от соев сос, захар, винен оцет. Във Виетнам приготвят телешки кюфтета в доматен сос.

В Ливан приготвят кюфтета от мляно месо и булгур, като задължително ги поднасят с кисело мляко. В Турция приготвят кюфтета с кускус, подправени с канела и кафява захар. В Гърция приготвят малки кюфтенца с лук, чесън, маслини, кашкавал и сирене Фета, в които слагат и много подправки.

В Испания кюфтетата се приготвят с малко кайма и много овесена каша. В Германия ги приготвят с гъбен сос, а във Франция със сос от червено вино. В италианските кюфтета освен лук се слага още чесън, магданоз и риган, пармезан и се поднасят с чеснов доматен сос. Обикновено американците предпочитат италианската версия с месо, галета и билки, навити на огромно топче и поднесени с типичния червен сос. 

 

Вижте още:

Хумусът – пастата, която може да нахрани света

И пържолата от месо, и животното цяло

Живот без месо

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

кюфтета, кайма, месо, кухня, храна

StreetInside

Връчиха наградите „Джон Атанасов“ 2017

Вторник, 10 Октомври 2017 / Кариера
Голямото отличие получи д-р Васил Денчев за постиженията си в квантовата информатика   Д-р Васил Денчев е носител на наградата „Джон Атанасов“ 2017 за неговите постижения в областта на квантовата информатика. Първите му научни постижения включват успешно разработена система [...]

Аз и другите - къде бъркаме

Сряда, 18 Май 2016 / Към себе си
  Как да подобрим отношенията си с хората около нас   Ключова част от човешкото съществуване е способността за изграждаме значими отношения през годините. Има моменти в живота, когато ни е трудно, когато се чувстваме предадени и разочаровани. Понякога това се случва с приятелите, [...]