Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Осъждането на другите е опасно

Петък, 07 Юни 2019 / Към себе си
1100
  • unsplash.com

Природата пази строго равновесието и не е наша работа да пречим на това

 

От гледна точка на природата няма добри или лоши хора. Има само такива, които се подчиняват на нейните закони, и такива, които нарушават правилата. Вторите в крайна сметка винаги са изложени на въздействието на сили, които искат да възстановят нарушеното равновесие. Или, казано просто, всичко се връща.

Да, има ситуации, в които човек е виновен, наранил ни е и трябва да си понесе последствията за това. Но, не е наша работа да съдим  другите и това е важен природен закон, който не трябва да забравяме.

Този, който нарушава природните закони, ще си получи заслуженото. Не забравяйте това.

 

За много хора това е трудна задача, защото имат силно развито чувство за справедливост. Но осъждането бързо се превръща в навик и много хора се превръщат в професионални обвинители. Така, от личната обида, навикът да съдим околните лесно може да се превърне в навик да ги обвиняваме за всичко, дори за неща, които не са насочени лично срещу нас.

В повечето случаи нямаме представа какво е накарало някой да постъпи точно така, както е постъпил. Дали на негово място ние нямаше да направим нещо по-лошо? Но, когато го съдим, ние създаваме поле от лоша енергия около себе си. Тогава в действие влизат силите, които възстановяват равновесието.

Методите на тези сили може да са различни във всяка ситуация, но резултатът винаги е наказание за този, които излъчва негативна енергия.

 

Затова не презирайте, не изпитвайте злоба, не съдете другите. Презрението е най-опасното осъждане, защото може да се окажете на мястото на човека, към когото изпитвате презрение.

Например, ако си позволите да изпитвате презрение към болни хора, алкохолици или такива, които са принудени да ровят в кофите за смет, за да преживяват, вие самите можете да загубите дома си или парите си и един ден да сте на същото място. Сигурни ли сте, че няма да постадате при катастофа, или друг инцидент, ако си позволите да пренебежително отношение към хора с физически недъзи? Или че няма да ви се роди болно дете, което да ви покаже колко е важно смирението?

Никога не съдете колегите си в работата. В най-добрия случай ще направите техните грешки, а в най-лошия случай може да възникне конфликт, който няма да ви донесе нищо добро. И дори да сте абсолютно прави, да ви уволнят от работа, защото вие сте човекът, който създава напрежение. Дори и този, когото осъждате, да е наистина виновен.

 

Ако човек се гордее с успехите си или е самовлюбен, това не пречи на никой. Но ако си позволи да има презрително отношение към слабостите на другите, тогава нарушава равновесието. И съвсем скоро ще последва удар, който да го накара да се замисли за поведението си.  

Природата пази строго баланса и всеки, който излъчва лошо, привлича към себе си още повече от същото. Затова е важно да не забравяме, че не ние сме тези, които да съдят околните. Ако някой ни е наранил, той ще си понесе последствията. Но какво добро може да ни донесе това да отговорим на лошото с лошо?

 

Вижте още:

Прошката е егоистичен акт

Направено добро назад не се връща

Как да преодолеем емоционалните травми от детството

Как ставаме непривлекателни без да го съзнаваме

Няма как да прескочим пътя

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

осъждане, отношения, равновесие, енергия, природа, хора, към себе си, позитивизъм, негативизъм

StreetBoard

България е на 47 място в света по икономическа свобода

Събота, 03 Февуари 2018 / Общество
  Корупцията, слабата съдебна система, ниската производителност и организираната престъпност продължават да пречат, показва изследване на фондация "Херитидж"   България е на 47 място в света по икономическа свобода, с цели 10 позиции след Румъния. Това показват резултатите от ежег [...]

Евродепутатите подкрепиха СЕТА

Сряда, 15 Февуари 2017 / Общество
Споровете по търговското споразумение между ЕС и Канада остават горещи   Европейският парламент даде съгласието си за прилагане на търговското споразумение с Канада. Евродепутатите подкрепиха СЕТА с мнозинство от почти 60 на сто. За договора за свободна търговия и инвестиции гласуваха [...]