Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Последните пет години са най-горещите на земята

Сряда, 15 Ноември 2017 / Места
550
  • unsplash.com

Мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата изискват спешни и амбициозни ангажименти

 

2017 година е една от трите на-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Последните 5 години са най-топлият период на земята с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и Атлантическия океан, достигащи до Ирландия, опустошителни наводнения и безмилостна суша в Африка.

Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30% от 1980 до 2017 г. Между 2000 г. и 2016 г. броят на уязвимите хора, изложени на горещи вълни, се е увеличил с приблизително 125 милиона. През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени. Данните са от доклада на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017 г., представен от програмния ръководител на организацията Омар Бадур на конференция за важността на ГИС технологиите в София. Те са основа на провеждащата се в Бон конференция за климатичните промени, която трябва да реши как да се постигнат целите на Парижкото споразумение след като един от най-големите замърсители в света – САЩ реши да напусне споразумението. Ако държавите не успеят с мерките за намаляване на глобалното затопляне, екстремните явления ще застрашат живота на над 60% от планетата, е един от изводите.


Мащабите и темпото, с което климатичните промени вредят на планетата и на нейното наследство изискват „спешни и амбициозни“ ангажименти, за да може да бъде приложеното Парижкото споразумение за климата. Негова основна цел е ограничаването на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Прагът от 1 градус по Целзий вече е преминат и според учени при сегашните стойности на ограничаване на вредните емисии светът ще се загрее с 3 градуса по Целзий в бъдеще.

"Бон 2017 трябва да бъде изходна точка за следващото, по-високо ниво на амбиция от всички нации и всички сектори на обществото, тъй като ние се стремим към безопасно бъдеще и да увеличим максимално възможностите за устойчив път на развитие“, казва изпълнителният секретар на ОНН по изменението на климата Патриша Еспиноса.

Екстремните събития засягат сигурността на милиони хора, особено на най-уязвимите. По данни на Организацията по прехрана и земеделие в развиващите се страни щетите за селското стопанство са 26% от всички щети и загуби, свързани бурите и сушата.

 

 

Измененията в климата представляват заплаха за съществуването на един от всеки четири обекта на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, включително коралови рифове, глетчери и влажни зони. В момента местата в риск са 62 – почти двойно увеличение спрямо 2014 година, когато са били 35.

Сред най-застрашените екосистеми са тези на кораловите рифове, които продължават да се „избелват“ заради затоплянето на океаните, както и на топящите се глетчери. В данните на организацията се посочва, че 29% от обектите от световното и природно наследство на ЮНЕСКО са изправени пред „значителни“ заплахи, а 7% - включително националният парк „Евърглейдс“ в САЩ и езерото Туркана в Кения, са в „критично“ състояние.

Международния съюз за защита на природата наблюдава над 200 природни обекта от списъка на ЮНЕСКО. По данни на организацията вредите върху природните обекти застрашават местните икономики и начин на живот. „В перуанския национален парк „Уаскаран“ например топенето на глетчерите се отразява върху запасите от вода като замърсява водата и почвата заради изпускането на тежки метали, които досега са били блокирани в ледовете“, се казва още в заключенията на организацията.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

климатични промени, глобално затопляне, климат, земя

StreetInside

Вдъхновяващото лидерство започва със "Защо"

Понеделник, 12 Септември 2016 / Кариера
Защо някои мениджъри могат да вдъхновяват, а други - не     През 2009г. Саймън Сайнек (+Simon Sinek) разви модел за вдъхновяващо лидерство, наричан "златният кръг на лидерството". Той твърди, че в тази схема се крие отговорът на въпроса защо някои организации и някои лидери са спо [...]

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Неделя, 09 Декември 2018 / Кариера
С наградата те ще могат да стартират собствена компания   Девет учени представиха своите бизнес идеи в надпревара за 30 000 лв. Те са финалисти в обучението "Предприемачи в науката" за наградата на Фондация "Карол знание". Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до [...]