Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сцена и арт фестивали на гарата

Четвъртък, 05 Май 2016 / Места
1446
  • gradat.bg

Освен под часовника, столичани ще могат да се срещат и за културни събития в Ротондата 

 

 

Площадът пред Централна гара София, известен като Ротондата, ще се превърне в сцена за култура и отдих. Планираната инвестиция е около 8 – 10 млн. лв, които ще бъдат осигурени по европейската инициатива „Джесика". Това съобщи председателят на Столичният общински съвет (СОС) Елен Герджиков, цитиран от mediapool.bg.

Предложението е на общинската компания „Пазари Възраждане“, чиято е и инициативата за организиране на постоянни фермерски и специализирани пазари на различни места в столицата. Дневно през предгаровия площад минават по около 20 000 души. Целта е мястото да бъде посещавано от двойно повече хора и да се превърне в пространство за културни събития и отдих, обяснява Герджиков.

Сега на гарата освен зала за спорт, ще има и място за градска култура, каквото е желанието на столичани от години.

 

 

Идеята Ротондата да се превърне в арт център е на фондация „Под гарата“, която преди две години представи проекта си в СОС, но не получи достатъчна подкрепа от съветниците и предложението им беше отхвърлено, припомня mediapool.bg. Всъщност идеята на мястото на гащите и сутиените да се появи пространство за градска култура е на над 10 години, но досега не е осъществена.

 

 

Проектът предвижда да бъде изградена сцена за културни събития, свободна зона за отдих със столове и маси и зона за хранене. Затова търговските обекти, половината от които са празни, ще бъдат намалени наполовина. Предвижда се в предгаровото пространство да има офиси на банки и застрахователни компании.

Ще се правят и тематични пазари – за Коледа и Нова година, за Великден, фермерски пазари и други, за които ще се обособи специално място.

 

 

В източната част на площада и ескалатора откъм ул. "Мария Луиза" ще бъде поставена видеостена, на която хората ще могат да виждат преминаващите през пространството, ще се излъчват и филми. Ще има и обособено място за срещи, зона за забавления с игри и детски площадки и зелени площи и пейки.

Планира се и частично покриване на Ротондата.

Анкета на общината показва, че хората искат да има постоянно полицейско присъствие, информационен център, ясни указателни табели, добро осветление в подземната част, паркинг за велосипеди.

Ръководството на „Пазари Възраждане“ ще предложи проектът да се направи след конкурс, който трябва да бъде одобрен от Общиския съвет. Плановете са през 2017 г. да бъде избран изпълнителят и до българското европредседателство на ЕС в средата на 2018 г. проектът да е изпълнен.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Централна гара, предгарово пространство, Ротонда, Падари Възраждане, градска култура, сцена

Street of Hope

Бащата възпитава момчето, но как да възпитаме бащата

Четвъртък, 02 Юни 2016 / Родители
  Има много причини той да не е готов за родителството и повечето от решенията са в ръцете на майката     Майката възпитава повече чрез емоцията и страха, докато бащата възпитава повече чрез изграждането на умения и авторитета. При едни нормални отношения в семейството посте [...]

Работилница за добродетели

Понеделник, 30 Май 2016 / В клас
  Как се обучават хората, които ще водят часове по добродетели* за деца и родители   Неделя, 8 часа сутринта. В стаята, в която се провежда обучението на учители по добродетели, вече е пълно с усмихнати хора - музикален педадог, инженер, архитект, инструктор по йога, представ [...]