Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ГЕРБ обещава всичко, което не изпълни

Петък, 03 Февуари 2017 / Общество
1481
  • БГНЕС

 

Като двойно увеличение на учителските заплати, минимална заплата от 650 лева и борба с корупцията

 

Двойно увеличение на заплатите на учителите (в края на мандата), спиране на социалните помощи за родителите, чиито деца не ходят на училище, повече психолози и спорт за децата. Това е част от обещанията в управленската програма на ГЕРБ - ако получат властта, от която сами се отказаха предсрочно. Категорично приоритет за ГЕРБ в следващ управленски мандат е образованието, защото е безспорна ценност, обещава зам.-председателят на партията Йорданка Фандъкова.

На първо място - справяне с неграмотността чрез повишаване качеството и подкрепа на учителите и учениците, чрез ангажиране на всички ресурси на държавата всяко дете да посещава училище, включително и уязвимите групи.  От 2018 г. функционирането на училищата няма да зависи само от броя на децата. На второ място - инвестиции за подобряване на уменията на всяко дете за равен шанс, инвестиции в учителите – в заплати и стимули за младите учители. Мерки за намаляване на агресията сред децата - увеличаване на психолозите в училище и помощник учителите. И още - продължаване на дуалното образование, подкрепа за висшето образование и ... науката и изобретенията (Помните скандала с бюджета на БАН, нали?).

Ако се питате защо партията, която имаше най-много депутати в 43-тия парламент и състави миналия вече кабинет не направи това докато беше на власт, отговорът на Бойко Борисов е, че нямало как да обещават неща, които не могат да изпълнят. А не можели да ги изпълнят, защото правителството платило „2,3 млрд. лева живи пари на САЩ и Русия”.

При представянето на приоритетите на ГЕРБ Борисов не пропусна да напомни какво е заварил - овехтели градове, поръчкови убийства, отвличания. Те обаче вече били в миналото, цитира го news.bg.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева обеща борба с корупцията по висшите етажи на властта. Сред предложенията са отпадане на имунитета на народните представители, единен орган за борба с корупцията, сериозни проверки на имуществото на висшите чиновници – все неща, за които този парламент не успя да постигне съгласие...  

Иначе плановете са недоказано имущество да се отнема без обвинение, електронно правосъдие и сериозен парламентарен контрол на съдебната власт.

Акцентът в работата на МВР остава битовата престъпност, разбира се, със съответната финансова подсигуреност.

 

Ексфинансовият министър Владислав Горанов отново ще работи за фискална стабилност. Той е категоричен, че плоският данък няма да се пипа, а приходите ще се увеличават от изсветляването на сивата икономика. Освен това, вече в качеството си на експерт Горанов е убеден, че минималният доход може да скочи до 650 лева (като финансов министър мисли далеч по-скромно), а средната работна заплата – до 1500 лева.

И още нещо несвършено – реформата в ТЕЛК, чиято цел е да няма „паразити” в социалната сфера. Санирането вече е ясно, че продължава, остава и обещанието за строежа на магистрала „Хемус” – вероятно с приходите, които ще бъдат извадени от сивия сектор.

„След направените анализи на постигнатото, на ненаправеното и направеното, ще ви кажем какво да можем да направим. Една седмица работихме, за да направим една реалистична програма за едно по-успешно управление, но далеч не всички сектори са представени, чакаме нови предложения. Предстои да се срещнем със синдикати, работодатели, неправителствени организации и др., за да беседваме по тези теми”, добави Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Фалшивите новини, които се правят, няма да ги оставяме вече без отговор. Времето на моята толерантност приключи", заяви още Борисов. Той заяви, че не го засяга въпросът за проверките, които прави служебното правителство на кабинета "Борисов 2". "Отново казвам-проверявайте ни от сутрин до вечер. Това може само да ме радва. Но с постоянното говорене по тази тема се взима страна в  предизборната кампания" каза лидерът на ГЕРБ и призова проверяващите да обърнат внимание и на предишните правителства.  "Нека не се спестяват чудовищните манипулации и кражби, които се опитват да насложат на нашето име", категоричен бе той.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ГЕРБ, управленска програма, учители, заплати

Street of Hope

Ролята дава свобода и още нещо

Четвъртък, 05 Януари 2017 / Родители
  Как Душко реши да стане истински фокусник и се срещна с великата вълшебница   Имало едно време едно малко дете на име Душко-Послушко. Душко бил сладък, послушен и добронамерен. Събудил се една сутрин Душко, станал както обикновено, направил гимнастика – малко коремни прес [...]

Защо е важно кърменето

Събота, 30 Юли 2016 / Гласът на детето
Забавянето на първия контакт между майката и бебето повишава рисковете за живота на новороденото с 80%     Едно от всеки две деца, или 77 млн. новородени в света, не се поставя на гърдите на майката в първия час след раждането. Това го лишава от жизненоважни хранителни вещества, а [...]