Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сердика - Софийският Рим

Сряда, 20 Април 2016 / Места
771
  • Под купола има амфитеатър

 

Столичното Ларго е вторият в света музей на открито. Другият е в Рим

 

 

След няколкогодишен застой на проекта и много скандали дали средновековните руини ще бъдат запазени в автентичния си вид, днес античният комплекс „Сердика“ беше открит официално.

Проектът е финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ и по него са усвоени 15 млн. лева. Част от останките са „вградени“ в станцията на метрото, а самата линия е „изнесена“ на 27 м надолу, за да може да се запазят руините и портата на антична Сердика.

Посетителите на комплекса ще вървят по изцяло запазената настилка на главната улица на античния град - Декуманус Максимус.

 

 

Зоната на площад „Независимост” е с площ 4 850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. „Мария Луиза” е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на метростанцията, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза“. Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза” и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на метростанцията, което е разделено на три нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика.

 

 

Точно под стъкления купол е оформена сцена за театър, концерти и други събития. Зад сцената са останките от Антична Сердика.

Град Сердика или Серднополис е основан през ІІ хил. пр. Хр. от тракийското племе серди, които се заселват в района около топлите минерални извори. През І в. сл. Хр. градът е завладян от римляните, които оценяват важното и стратегическо положение и минералните извори. По време на управлението на император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в негова чест градът е наречен Улпия Сердика и се превръща в център на административна област.

 

 

Сердика е бил любимият град на римския император Константин Велики (306 - 337), който обичал да казва „Сердика е моят Рим”. Именно в Сердика се взема решението столицата на Източната римска империя да бъде преместена в Константинопол, а до изграждането му Константин управлява от Сердика.

По време на управлението на императорите Марк Аврелий и Комод около 175 г. Сердика е укрепена с крепостна стена с четири порти с наблюдателни кули, сочещи в четирите посоки на света. Втора външна крепостна стена е изградена през V - VІ в.

Към градския форум, който се е намирал под днешния площад „Света Неделя”, са водили две павирани главни градски улици. В района на метростанция „Сердика” са се намирали луксозни вили с канализация, водопровод и павирани улици.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

античен комплекс

Street of Art

Стрийт арт: Скулптури с послания

Петък, 15 Март 2019 / Стил
  Изкуството винаги е начин човек да изрази себе си   Хубавото е, че всеки може да покаже как вижда света без да задължава останалите да го видят по същия начин. Ще ви разкажа за няколко скулптури, които освен красиви имат и интересни послания. Скулптура на име “Любов&ldquo [...]

Хитро отслабване

Събота, 06 Август 2016 / Хранене и Здраве
Десет лесни начина за намаляване на килограмите без глад   Независимо дали ви се вярва или не, някои много малки, но на място промени в храненето и начина на живот могат да ви помогнат да намалите излишните килограми. Ето десет лесни начина, които ще ви помогнат да отсла [...]