Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храната на бъдещето: Салата от стелажа в Корея

Понеделник, 05 Юли 2021 / Хранене и Здраве
459

Промените в климата и увеличаващото се население на планетата бавно променят хранителната индустрия

 

Тази година в зеленчуковата ни градина е същински хаос. Причините са много и повечето не зависят от нас. Само с доматките сбъркахме, че ги засадихме малко по-късно, когато вече бяха твърде поотраснали. Дивите зайци опитаха от всичко и явно, че всичко им хареса. От резките жеги марулите не се хванаха. Буби налазиха картофите. Пресният лук се обърка от жега/студ/жега/студ и едва сега излиза.

Предстоят ни години с много объркано време заради промяната на климата и уви, растенията не могат да се нагодят толкова бързо. Отделно, населението на планетата много бързо се увеличава и няма много място из нивите, за да отглеждаме толкова много плодове, зеленчуци и животни. Затова и започваме да експериментираме и да си представяме какви ли ще са фермите на бъдещето - дали ще са нагоре като небостъргачи, за да заемат по-малко място; дали ще са вътре, защитени от зайците, таралежите, охлювите и всички буболечки, които ги обичат, също като нас; дали ще са с контролирана вода и лъчи, за да не разчитаме на променливото време? 

Ето така произвеждат салатите в Корея.

 

 

На външен вид разлика няма. А какво, ако и на вкус и полезност всичко е същото? Как ли ще обясним на баба и дядо, че техните марули, расли на воля на двора и тези, отгледани по стелажите в Корея, са едни и същи.

 

Вижте още:

Храната на бъдещето: Сладолед от пластмасови отпадъци

Храната на бъдещето: Рулца от мравки, пържени щурци и понички от тарантули

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

салата, маруля, екология, технологии, хранене

StreetBoard

Какво (не) разбрахме за бунта на мигрантите

Петък, 25 Ноември 2016 / Общество
  Били ли са полицаите хора по стаите им, или само са арестували за хулиганство     Били ли са полицаите мигранти по стаите им след втората вълна на бунта в Харманли снощи, или просто са арестували няколко човека за проява на хулиганство? Знаели ли са в МВР, че в лагера има [...]

Ударът e срещу свободата

Събота, 16 Юли 2016 / Общество
Ислямска държава пое отговорност за атентата в Ница   Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Ница, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Амак (Amaq). "Човекът, който извърши нападението в Ница, Франция, беше един от войниците на "Ислямска държ [...]