Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храната на бъдещето: Салата от стелажа в Корея

Понеделник, 05 Юли 2021 / Хранене и Здраве
144

Промените в климата и увеличаващото се население на планетата бавно променят хранителната индустрия

 

Тази година в зеленчуковата ни градина е същински хаос. Причините са много и повечето не зависят от нас. Само с доматките сбъркахме, че ги засадихме малко по-късно, когато вече бяха твърде поотраснали. Дивите зайци опитаха от всичко и явно, че всичко им хареса. От резките жеги марулите не се хванаха. Буби налазиха картофите. Пресният лук се обърка от жега/студ/жега/студ и едва сега излиза.

Предстоят ни години с много объркано време заради промяната на климата и уви, растенията не могат да се нагодят толкова бързо. Отделно, населението на планетата много бързо се увеличава и няма много място из нивите, за да отглеждаме толкова много плодове, зеленчуци и животни. Затова и започваме да експериментираме и да си представяме какви ли ще са фермите на бъдещето - дали ще са нагоре като небостъргачи, за да заемат по-малко място; дали ще са вътре, защитени от зайците, таралежите, охлювите и всички буболечки, които ги обичат, също като нас; дали ще са с контролирана вода и лъчи, за да не разчитаме на променливото време? 

Ето така произвеждат салатите в Корея.

 

 

На външен вид разлика няма. А какво, ако и на вкус и полезност всичко е същото? Как ли ще обясним на баба и дядо, че техните марули, расли на воля на двора и тези, отгледани по стелажите в Корея, са едни и същи.

 

Вижте още:

Храната на бъдещето: Сладолед от пластмасови отпадъци

Храната на бъдещето: Рулца от мравки, пържени щурци и понички от тарантули

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

салата, маруля, екология, технологии, хранене

StreetView

Африка пеша: От Западна Сахара до Сенегал

Събота, 19 Ноември 2016 / Приключения
  Пейзажът беше почти еднакъв – прав път и пустош от двете страни, от време на време камъни или храсти, от време на време дюни, много рядко населено място   След Сиди Ифни пристигнахме в Гулемим- вратата на пустинята. Спахме близо до пътя в пустощта, заобиколени от камъни, [...]

Приключенски триатлон в парк Росенец

Понеделник, 17 Май 2021 / Приключения
Плуване в открити води, планинско колоездене и горско бягане в едно състезание на 24 юли    Първото издание на Lion Heart Utopia ще се състои тази година в парк Росенец. Събитието се организира по инициатива на сдружение СК „Лъвско сърце“ и с подкрепата на сдружение &bd [...]