Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Канадски учени тестваха ваксина срещу рак

Неделя, 09 Декември 2018 / Хранене и Здраве
451
  • pixabay.com

Първите експерименти са успешни

 

Имунолози от университета в Монреал извършиха първите лабораторни тестове с противоракова ваксина, която не само се бори със заболяването, но и притежава "обучаващи" свойства, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА и dir.bg.

За да може Т-лимфоцитите да се обучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани, в засегнатия от рак организъм се вкарват специални "дефектни" гени.

Въпросните "антигени" били изолирани в засегнати от левкемия клетки, преди да бъдат обработени и накарани да дадат своя принос за унищожаването на ракови клетки. Ваксината позволила да се води борба с болестта на генетично ниво.

Точният механизъм не е описан, но канадските имунолизи отбелязват, че в няколко опита с мишки експерименталната терапия довела както до частично, така и до пълно излекуване от различни видове рак, включително левкемия.

Очаква се към изпитания на ваксината върху хора да се пристъпи през следващите две-три години.

Учените поясниха, че генетичните особености на човека изискват да се извърши по-задълбочено изследване.

 

Вижте още:

Учени откриха вирус, който лекува рак

Кои са най-опасните заболявания през 21 век?

Разработват кръвен тест за ранно откриване на рак

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ваксина, рак, тестове, учени, Канада, Монреал

StreetBoard

Един ден вкъщи – разделихме се с фикуса

Сряда, 18 Май 2016 / Истории от града
  Белите на близнаците Ангел и Христо продължават   След като вчера Ангел и Христо (на 1 година и 7 месеца) не успяха да унищожат фикуса, днес продължиха с опитите, разказва майка им Галя.    Днес преместих фикуса отвън до вратата. Отгледали сме го от малко стръкче до [...]

Седмица в клетка: Доброволци влизат зад решетките в защита на животните

Четвъртък, 07 Ноември 2019 / Общество
Целта на акцията е забрана на фермите за норки   Музиканти, артисти, художници, популярни лица, или просто хора, които обичат животните вече втори ден се редуват да стоят в клетка, поставена пред Народното събрание. Целта е да се предизвика вниманието на политиците, от които зависи забр [...]