Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Космическата салата е равностойна на земната

Неделя, 08 Март 2020 / Хранене и Здраве
331
  • pixabay.com

Отглеждането на храна на МКС е важно за продължителни космически мисии

 

Марулите, отглеждани на борда на Международната космическа станция, са толкова хранителни, колкото и тези, отглеждани на Земята, смятат астронавтите на НАСА. Космическата салата е подобна на отглежданата на Земята, но някои от растенията са по-богати на редица елементи, включително калий, натрий и цинк, пише „Скай нюз”.

Марулите са били отгледани в запечатани съдове на борда на МКС и са осветявани в продължение на 33 до 56 дни от специално осветление, а напояването е ставало през епруветка.

След израстването им, част от салатите са били изядени от астронавтите, а други замразени или върнати на Земята за анализ.

В отгледаните в космоса растения са открити повече бактерии, но сред тях не са опасните видове като е-коли или салмонела.

Отглеждането на храна в космоса е важно за продължителни космически мисии, които включват потенциалния екипаж на НАСА за Марс. Защото храната на астронавтите е специално приготвена и опакована, а процесът на приготвянето е скъп.  

Международната космическа станция служи като опитно поле за бъдещи дългосрочни мисии, твърдят учените и съобщават, че в бъдеще ще бъдат направени експерименти и с други видове листни култури, както и с малки плодове като черен пипер и домати, с цел осигуряване на допълнителни свежи продукти за диетата на астронавтите. 

 

Вижте още: 

С какво се хранят космонавтите?

Как се къпят космонавтите?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НАСА, МКС, астронавти, космос, салата, храна

StreetView

На кого е статуята, открита в Хераклея Синтика?

Събота, 01 Септември 2018 / Места
Столицата на Средна Струма е била резиденция на македонските царе, а по-късно и на римските военачалници   Тази година най-значимото откритие на археолозите на античния град Хераклея Синтика е двуметрова статуя на римски управник, която вероятно датирамежду 1-ви и средата на 2-ри век сл [...]

Откриха сметка за възстановяване на паметника на Каймакчалан

Вторник, 27 Септември 2016 / Места
  На този връх се е провела една от най-тежките битки в бългаската история   Националният исторически музей обяви банкова сметка за дарения за възстановяването на разрушения от македонския журналист Миленко Неделкович паметник на Каймакчалан. На призива от страна на българската дъ [...]