Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Космическата салата е равностойна на земната

Неделя, 08 Март 2020 / Хранене и Здраве
189
  • pixabay.com

Отглеждането на храна на МКС е важно за продължителни космически мисии

 

Марулите, отглеждани на борда на Международната космическа станция, са толкова хранителни, колкото и тези, отглеждани на Земята, смятат астронавтите на НАСА. Космическата салата е подобна на отглежданата на Земята, но някои от растенията са по-богати на редица елементи, включително калий, натрий и цинк, пише „Скай нюз”.

Марулите са били отгледани в запечатани съдове на борда на МКС и са осветявани в продължение на 33 до 56 дни от специално осветление, а напояването е ставало през епруветка.

След израстването им, част от салатите са били изядени от астронавтите, а други замразени или върнати на Земята за анализ.

В отгледаните в космоса растения са открити повече бактерии, но сред тях не са опасните видове като е-коли или салмонела.

Отглеждането на храна в космоса е важно за продължителни космически мисии, които включват потенциалния екипаж на НАСА за Марс. Защото храната на астронавтите е специално приготвена и опакована, а процесът на приготвянето е скъп.  

Международната космическа станция служи като опитно поле за бъдещи дългосрочни мисии, твърдят учените и съобщават, че в бъдеще ще бъдат направени експерименти и с други видове листни култури, както и с малки плодове като черен пипер и домати, с цел осигуряване на допълнителни свежи продукти за диетата на астронавтите. 

 

Вижте още: 

С какво се хранят космонавтите?

Как се къпят космонавтите?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НАСА, МКС, астронавти, космос, салата, храна

StreetBoard

Правим ли разлика между тероризъм и религия

Неделя, 12 Февуари 2017 / Общество
Ислямистите са проблем, а не исляма, но какво прави Западът за това, пита Лиор Акерман   По света има повече от 1,5 милиарда мюсюлмани. По-малко от 0,01% от тях са активно ангажирани в тероризъм, и по-малко от 0,1% от тях подкрепят терористични организации. И не повече от 10% от мюсюлм [...]

Заплатите растат за сметка на броя на работещите

Четвъртък, 02 Ноември 2017 / Общество
От 2008 година досега възнагражденията в частния сектор са се увеличили с 89%, посочват от БСК   Средната работна заплата в периода 2008-2016 г. е нараснала със 70,3%, като в частния сектор ръстът е с 88,6%, а в обществения – с 32,4%. В същото време минималната работна заплата, к [...]