Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Космическата салата е равностойна на земната

Неделя, 08 Март 2020 / Хранене и Здраве
389
  • pixabay.com

Отглеждането на храна на МКС е важно за продължителни космически мисии

 

Марулите, отглеждани на борда на Международната космическа станция, са толкова хранителни, колкото и тези, отглеждани на Земята, смятат астронавтите на НАСА. Космическата салата е подобна на отглежданата на Земята, но някои от растенията са по-богати на редица елементи, включително калий, натрий и цинк, пише „Скай нюз”.

Марулите са били отгледани в запечатани съдове на борда на МКС и са осветявани в продължение на 33 до 56 дни от специално осветление, а напояването е ставало през епруветка.

След израстването им, част от салатите са били изядени от астронавтите, а други замразени или върнати на Земята за анализ.

В отгледаните в космоса растения са открити повече бактерии, но сред тях не са опасните видове като е-коли или салмонела.

Отглеждането на храна в космоса е важно за продължителни космически мисии, които включват потенциалния екипаж на НАСА за Марс. Защото храната на астронавтите е специално приготвена и опакована, а процесът на приготвянето е скъп.  

Международната космическа станция служи като опитно поле за бъдещи дългосрочни мисии, твърдят учените и съобщават, че в бъдеще ще бъдат направени експерименти и с други видове листни култури, както и с малки плодове като черен пипер и домати, с цел осигуряване на допълнителни свежи продукти за диетата на астронавтите. 

 

Вижте още: 

С какво се хранят космонавтите?

Как се къпят космонавтите?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

НАСА, МКС, астронавти, космос, салата, храна

Street of Hope

Ще стигнат ли местата в детските градини в София

Вторник, 21 Февуари 2017 / В клас
Столична община обяви близо 10 хиляди свободни места    През тази година свободните места за прием в детските градини и ясли в София са 9900, от които 9700 за целодневен прием и 200 за почасови занимания, съобщиха от Столична община. И този път от кметството уверяват, че броят на м [...]

Погледни ме

Неделя, 22 Април 2018 / Гласът на детето
  Мобилно приложение помага на деца с аутизъм Мобилно приложение помага на деца с разстройства от аутистичния спектър да повишат концентрацията си, но също може да бъде полезно и насочващо за родителите на деца с необичайно поведение. Чрез игрите в него те могат да преценят дали детето [...]