Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Училища може да затворят заради скъпия ток

Понеделник, 02 Май 2022 / В клас
485
  • pixabay.com

Директори настояват за 40% увеличение на разходите за издръжка

 

Директори на училища предупреждават, че има реална опасност от затваряне на учебни заведения от есента заради високите разходи за ток и отопление.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват държавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да бъдат увеличени. „Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото поради намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините поради липса на средства за храна“, написа във „Фейсбук“ Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той посочва, че след пресметнатите увеличения на заплатите на учителите, договорени с активното участие на МОН и социалните партньори, средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на образователната система.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка. Предложението е това да е целева субсидия, която да зависи от броя на учениците, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини.

От 1 април влезе в сила увеличението на минималните заплати в системата на образованието с 12,3%. Към края на април от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочиха, че 75% от училищата не са повишили възнагражденията.

Някои от тях очакват промяна в съответната наредба за нормиране и заплащане на труда, други откровено признават, че парите няма да им стигнат за заложеното увеличене. По изчисления на синдиката близо 15% от учебните заведения няма да могат да осигурят заложеното увеличение, затова поискаха пореден 10% скок на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

Предложенията им ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май, където се очаква МОН да даде информация за достигнатите нива на увеличение на заплатите в различните образователни институции. 

 

Вижте още:

1415 лева става стартовата заплата за учител

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, детски градини, разходи, бюджет, ток, сметки, заплати

StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Под новия часовник на гарата

Вторник, 26 Април 2016 / Места
  Откриха официално обновената Централна гара София   След близо двегодишен ремонт днес беше официално открита обновената Централна гара в София. Това е първият основен ремонт от 40 години насам, в който са инвестирани около 70 млн. лева. По време на ремонта са запазени някои от [...]