Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Училища може да затворят заради скъпия ток

Понеделник, 02 Май 2022 / В клас
227
  • pixabay.com

Директори настояват за 40% увеличение на разходите за издръжка

 

Директори на училища предупреждават, че има реална опасност от затваряне на учебни заведения от есента заради високите разходи за ток и отопление.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват държавните субсидии за издръжка на училищата и детските градини да бъдат увеличени. „Опасностите от затваряне на учебни заведения веднага след лятото поради намаляване на качеството на предлаганата храна, а след това и до затваряне на градините поради липса на средства за храна“, написа във „Фейсбук“ Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Той посочва, че след пресметнатите увеличения на заплатите на учителите, договорени с активното участие на МОН и социалните партньори, средствата за издръжка са под критичния минимум за нормалното функциониране на образователната система.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета настояват за спешна целева актуализация на парите за ток, гориво и издръжка на образователните институции - увеличение с поне 40% на парите за издръжка. Предложението е това да е целева субсидия, която да зависи от броя на учениците, но и според броя на сградите ползвани от училищата или детските градини.

От 1 април влезе в сила увеличението на минималните заплати в системата на образованието с 12,3%. Към края на април от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" посочиха, че 75% от училищата не са повишили възнагражденията.

Някои от тях очакват промяна в съответната наредба за нормиране и заплащане на труда, други откровено признават, че парите няма да им стигнат за заложеното увеличене. По изчисления на синдиката близо 15% от учебните заведения няма да могат да осигурят заложеното увеличение, затова поискаха пореден 10% скок на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

Предложенията им ще бъдат внесени на заседанието на Отрасловия съвет към МОН на 3 май, където се очаква МОН да даде информация за достигнатите нива на увеличение на заплатите в различните образователни институции. 

 

Вижте още:

1415 лева става стартовата заплата за учител

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

училища, детски градини, разходи, бюджет, ток, сметки, заплати

Street of Art

Късмети за новогодишната баница

Събота, 31 Декември 2016 / Хранене и Здраве
    За здрава и щастлива година!     В някогашната традиция късметите не са били написани, а „наречени“ с различни предмети, дрянови клонки, бобчета, копчета и т.н, а баницата е била питка, но традицията повелява да си пожелаем хубави неща и да видим какво [...]

Със спестеното от ресторанти и почивки хората си купиха стоки за дома

Петък, 23 Юли 2021 / Стил
До 2030 година пазарът на доставки с роботи и дронове ще достигне 33 милиарда евро   По време на ограниченията, свързани с Ковид-19, хората преструктурираха семейните си бюджети и парите, спестени от ресторанти или почивки бяха инвестирани в по-скъпи и по-висок клас стоки за повишаване [...]