Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лъжичка сладолед за бодър и усмихнат ден

Неделя, 25 Юни 2017 / Хранене и Здраве
323
  • pixabay.com

Сладкото на гладно може да е полезно, стига да не прекаляваме

 

Не са много хората, които ядат десерта си за закуска. Замяната на най-важното хранене за деня с празни калории със сигурност ще доведе до ден, изпълнен с вина и лошо настроение. Ново изследване обаче показва, че ако изядете лъжичка сладолед в момента, в който се събудите, всъщност стимулирате мозъка си и си осигурявате бодро начало на деня.

Йошихико Кога, професор в Токийския университет, извършва поредица от клинични изпитания, при които участниците трябвало да ядат сладолед веднага след като станат от сън. Тестовете доказали увеличение на високочестотните алфа - вълни, които са свързани с ниски нива на стрес и повишена бдителност. Не я ясно коя съставка на сладоледа води до този резултат, възможно е и да се дължи просто на повишеното настроение и удоволствието от това да хапнеш сладолед.

Нашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира, а високо глюкозното хранене подпомага капацитета му значително повече в сравнение с постния мозък, казват изследователите.

Ами, летните жеги са добра причина да проверим дали наистина е така. Но не прекалявайте с количествата, за да не постигнете обратния резултат.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сладолед, закуска, стимулиране на мозъка

StreetBoard

ГЕРБ печели изборите с малка преднина пред БСП

Неделя, 26 Март 2017 / Общество
  Реформаторите и „Да, България“ са на ръба на влизането в парламента   ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори за 44-то Народно събрание с 31,8% пред своя основен опонент "БСП за България" – 28,9% , показват данните от от екзит пола на „Маркет линкс& [...]

Всеки трети под границата на бедността

Петък, 13 Май 2016 / Общество
557 лева на човек са необходими на месец, ако живеете с още трима в едно домакиство   557 лева на член от домакинство са необходими за нормален живот. Или точно 2230 лева за двама родители с две деца. Това включва храната, облеклото, битовите сметки и нормалните разходи за лекарства и [...]