Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лъжичка сладолед за бодър и усмихнат ден

Неделя, 25 Юни 2017 / Хранене и Здраве
454
  • pixabay.com

Сладкото на гладно може да е полезно, стига да не прекаляваме

 

Не са много хората, които ядат десерта си за закуска. Замяната на най-важното хранене за деня с празни калории със сигурност ще доведе до ден, изпълнен с вина и лошо настроение. Ново изследване обаче показва, че ако изядете лъжичка сладолед в момента, в който се събудите, всъщност стимулирате мозъка си и си осигурявате бодро начало на деня.

Йошихико Кога, професор в Токийския университет, извършва поредица от клинични изпитания, при които участниците трябвало да ядат сладолед веднага след като станат от сън. Тестовете доказали увеличение на високочестотните алфа - вълни, които са свързани с ниски нива на стрес и повишена бдителност. Не я ясно коя съставка на сладоледа води до този резултат, възможно е и да се дължи просто на повишеното настроение и удоволствието от това да хапнеш сладолед.

Нашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира, а високо глюкозното хранене подпомага капацитета му значително повече в сравнение с постния мозък, казват изследователите.

Ами, летните жеги са добра причина да проверим дали наистина е така. Но не прекалявайте с количествата, за да не постигнете обратния резултат.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сладолед, закуска, стимулиране на мозъка

Street of Hope

Детската тревожност

Понеделник, 09 Януари 2017 / Родители
  Кога става въпрос за нормална реакция и кога - за разстройство в развитието?   Преживяването на тревога и страх са част от нормалното човешко съществуване. Тяхната поява е свързана с най – ранните етапи в човешкото развитие, като част от естествения еволюционен механизъм. [...]

10-годишните българчета четат по-добре от повечето си връстници в Европа

Вторник, 05 Декември 2017 / В клас
Повече от половината български четвъртокласници достигат високо ниво на четене с разбиране, показва изследването PIRLS   Българските четвъртокласници са сред отличниците в авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене. Нашите 10-годишни ученици са се кла [...]