Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лъжичка сладолед за бодър и усмихнат ден

Неделя, 25 Юни 2017 / Хранене и Здраве
470
  • pixabay.com

Сладкото на гладно може да е полезно, стига да не прекаляваме

 

Не са много хората, които ядат десерта си за закуска. Замяната на най-важното хранене за деня с празни калории със сигурност ще доведе до ден, изпълнен с вина и лошо настроение. Ново изследване обаче показва, че ако изядете лъжичка сладолед в момента, в който се събудите, всъщност стимулирате мозъка си и си осигурявате бодро начало на деня.

Йошихико Кога, професор в Токийския университет, извършва поредица от клинични изпитания, при които участниците трябвало да ядат сладолед веднага след като станат от сън. Тестовете доказали увеличение на високочестотните алфа - вълни, които са свързани с ниски нива на стрес и повишена бдителност. Не я ясно коя съставка на сладоледа води до този резултат, възможно е и да се дължи просто на повишеното настроение и удоволствието от това да хапнеш сладолед.

Нашият мозък се нуждае от глюкоза, за да функционира, а високо глюкозното хранене подпомага капацитета му значително повече в сравнение с постния мозък, казват изследователите.

Ами, летните жеги са добра причина да проверим дали наистина е така. Но не прекалявайте с количествата, за да не постигнете обратния резултат.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сладолед, закуска, стимулиране на мозъка

StreetBoard

Тол системата: непознатото добро

Понеделник, 28 Август 2017 / Общество
Българите не разбират на какъв принцип ще се събират новите пътни такси, но ги одобряват, показва проучване   Българите намират за справедливо тежкотоварните превозни средства да плащат значително повече при преминаване по пътната мрежа. 76% от хората твърдят, че са чували за новата сис [...]

10 години след финансовата криза – сега накъде?

Вторник, 08 Август 2017 / Общество
Резултатите за първото полугодие на 2017 г. са обнадеждаващи, но в определена степен инерционни     Много често за начало на кризата се приема загиването на голямата инвестиционна банка „Леман Брадърс“ на 15 септември 2008 г. Според други всичко започна през 2007 г. с [...]