Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Пеперудените деца

Събота, 15 Юли 2017 / Хранене и Здраве
407
  • abc.net.au

Има ли надежда да се намери лечение за хората, които страдат от булозна епидермолиза?

 

Кожата им е е толкова крехка, че дори леко докосване причинява дълбоки рани, а при хранене лигавицата на устата се изпълва с мехури. Животът на “пеперудените деца” е изпълнен с непрекъсната болка, за която все още не е открито лечение.

Булозната епидермолиза е рядко генетично заболяване, при което поради липса на колаген 7 при най-тежките форми, слоевете на кожата не са здраво прикрепени един за друг и при дори най-лекото докосване се образуват огромни мехури, които се превръщат в отворени рани. Хората, родени с тази болест страдат от непрекъснати болки, тежки анемии, липса на енергия поради невъзможността за пълноценно хранене, рушащи се зъби, падащи нокти.

В България всяка година се раждат между 1 и 4 „пеперудени деца“. Честотата на заболяването е приблизително 1 на 17 хиляди раждания, като у нас има около 100 деца. Лечението със специални мехлеми и превръзки е на стойност около 2000 лева на месец и след години борба, близките на хора с Булозна епидермолиза успяха да се преборят то да се поема от Здравната каса. Това обаче е в рамките на определен месечен лимит, затова със събиране на средства за осигуряване на скъпите превръзки и медикаменти у нас е ангажирана фондация DEBRA България.

В Европа броят на хората с това заболяване е около 30 000 души.

Децата с най-тежката форма на това заболяване живеят само две години, а учените все още търсят начините, по които те да бъдат лекувани.

 

 

За момента лечение на булозната епидермолиза няма. В резултат на предварителната работа, извършена от различни изследователски групи, има единствено очертани насоки, в които да се търси лечение или ефективни терапевтични подходи.

Малки и големи пробиви в научните изследвания - в Австрия и в други водещи страни - са окуражаващи и дават на учените увереност, че в недалечно бъдеще може би страданията на "пеперудените хора" може да бъдат намалени.

Последните развития в проучването на заболяването са много окуражаващи. Например, първият опит за лекуване на епидермолизна булоза стартира наскоро в Австралия. Лекарите работят в посока регенериране на кожата, като в Института по молекулярна биотехнология във Виена се провеждат и изследвания с обещаващи резултати.

Редица международни изследователски групи работят по различни терапевтични подходи: генна терапия, клетъчна терапия, протеинова терапия, лечение на рани, профилактика на рак на кожата и т.н. Засега няма официално обявени резултати, но има надежда,че „пеперудените деца“ няма да живеят в болка.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пеперудени деца, булозна епидермолиза

StreetInside

Тесла: Инстинктът надхвърля знанието

Вторник, 18 Април 2017 / На предела
Шест цитата от великия учен, които ще променят отношението ви към света   Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик, работил в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Той е най-добре познат с откриването на променливия ток. Но Тесла е има дори по-големи идеи, които [...]

Създадоха карта на човешкия мозък

Четвъртък, 28 Юли 2016 / На предела
Изследване открива 97 нови региона     Учени успяха да създадат възможно най-прецизната карта на човешкия мозък. Те също така са успели да идентифицират и 97 нови региона в церебралния кортекс, пише научния сайт "Сайънс алърт". Въпреки че изследователите се опитват да направят т [...]