Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваканция или медитация

Вторник, 06 Септември 2016 / Хранене и Здраве
831
  • chopra.com

Кое е по-полезно за здравето?

 

Биологично изследване установи степента на благоприятно влияние върху организма на човека от ваканцията и медитацията, съобщи "Сайънс дейли".

Учени от Калифорнийския университет и Харвардския медицински колеж са провели проучване сред 94 здрави жени на възраст между 30 и 60 години.

Шейсет и четири от тях не практикували медитация редовно. Участничките отседнали в един и същи калифорнийски курорт за 6 дни, като половината от тях били просто на ваканция, а останалите се занимавали ежедневно с медитация.

За да сравнят "ефекта от ваканцията" и "ефекта от медитацията" по-добре, учените изследвали паралелно и група от 30 жени, сериозно практикуващи медитация. От всички участнички в проучването били взети кръвни проби и анкети непосредствено преди, веднага след, месец и 10 месеца след престоя им в курорта.

Всички групи показали подобрение в нивата на стрес и функцията на имунната система до месец след престоя си. Практикуващите медитация отскоро обаче проявили по-малко симптоми на депресия и стрес за много по-дълъг период от време, отколкото изследваните лица, които били на почивка.

"Резултатите от изследването ни сочат, че ползата от медитацията не е само психологическа; забелязва се ясна и количествено измерена промяна във функцията на човешкия организъм", каза д-р Рудолф Танзи, професор по неврология от Харвардския университет.

"Медитацията е възстановителна дейност, която облекчава имунната система и се справя с ежедневния стрес, на който е подложено тялото", допълни той.

 

Източник: DarikNews

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

почивка, медитация, здраве, стрес, депресия

StreetBoard

По 100 водачи без книжка на ден

Четвъртък, 26 Май 2016 / Общество
  Това показва статистиката на КАТ от интензивните проверки през миналата седмица   КАТ хваща по около 100 неправоспособни шофьори всеки ден, показва справката на МВР за периода 16-22 май. Само при проверките през миналата седмица са заловени 577 шофьори без свидетелство за управл [...]

Социалните рокади: Един добър експерт отстъпва на друг. Ще има ли ефект?

Неделя, 01 Декември 2019 / Общество
Премиерът поиска оставката на Бисер Петков заради „натрупани във времето“ проблеми, заменя го Деница Сачева    Премиерът няма да върне социалния министър Бисер Петков на поста му въпреки протестите в негова защита. Позицията ще заеме Деница Сачева, която сега е зам.-мин [...]