Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваканция или медитация

Вторник, 06 Септември 2016 / Хранене и Здраве
737
  • chopra.com

Кое е по-полезно за здравето?

 

Биологично изследване установи степента на благоприятно влияние върху организма на човека от ваканцията и медитацията, съобщи "Сайънс дейли".

Учени от Калифорнийския университет и Харвардския медицински колеж са провели проучване сред 94 здрави жени на възраст между 30 и 60 години.

Шейсет и четири от тях не практикували медитация редовно. Участничките отседнали в един и същи калифорнийски курорт за 6 дни, като половината от тях били просто на ваканция, а останалите се занимавали ежедневно с медитация.

За да сравнят "ефекта от ваканцията" и "ефекта от медитацията" по-добре, учените изследвали паралелно и група от 30 жени, сериозно практикуващи медитация. От всички участнички в проучването били взети кръвни проби и анкети непосредствено преди, веднага след, месец и 10 месеца след престоя им в курорта.

Всички групи показали подобрение в нивата на стрес и функцията на имунната система до месец след престоя си. Практикуващите медитация отскоро обаче проявили по-малко симптоми на депресия и стрес за много по-дълъг период от време, отколкото изследваните лица, които били на почивка.

"Резултатите от изследването ни сочат, че ползата от медитацията не е само психологическа; забелязва се ясна и количествено измерена промяна във функцията на човешкия организъм", каза д-р Рудолф Танзи, професор по неврология от Харвардския университет.

"Медитацията е възстановителна дейност, която облекчава имунната система и се справя с ежедневния стрес, на който е подложено тялото", допълни той.

 

Източник: DarikNews

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

почивка, медитация, здраве, стрес, депресия

StreetView

Енергийни места: Златолист

Сряда, 09 Август 2017 / Места
В църквата "Свети Георги" е живяла предшественицата на Ванга Преподобна Стойна    Златолист е малко селце в Санданско-Петричката котловина. Намира се на 32 км от Сандански, а за да стигнете до него, трябва да минете през Катунци. Пътят към Златолист не се препоръчва за ниски автомо [...]

НАСА събира идеи за следващия лунен модул

Вторник, 23 Юли 2019 / Приключения
Космическата агенция иска да изпрати двама астонавти на Луната   НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполон, съобщава АФП. Космическата агенция публикува д [...]