Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Боб Дилан с нобел за литература

Четвъртък, 13 Октомври 2016 / Под прожектора
400
  • dariknews.bg

Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, но отличието му е изненада 

 

Поетът и музикантът Боб Дилън беше удостоен с Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха от Нобеловия комитет. Аргументът на Нобеловия комитет за присъждането на отличието на Дилън е за създаването на "нови поетични изрази в рамките на великата американска песенна традиция". 

Авторът на балади, художникът и актьорът е първият текстописец, печелещ престижната награда.

Изпълнителят, който взима артистичното си име от поета Дилън Томас, е първият американец, който печели наградата от 1993 г., когато печели романистът Тони Морисън.

Сара Даниюс, постоянен секретар на Шведската академия, връчваща Нобеловата награда, обясни, че Боб Дилън е бил избран, тъй като бил "велик поет в англоезичната традиция".

75-годишната рок легенда е роден под името Робърт Алън Цимерман през 1941 г., като започва своята музикална кариера през 1959 г., свирейки в кафенета в Минесота. Той е американецът, оказал най-голямото влияние в поп музиката. Голяма част от най-популярните му работи са създадени през 60-те години на 20 век, когато той се превръща в една от знаковите фигури на общественото недоволство в Съединените щати. Някои от песните му, като „Blowin' in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin'“ се превръщат в химни на движението за граждански права и на антивоенното движение. 

Дилън въвежда революция в писането на поп песни, като използва по-откровени и дълги текстове. Ранната му поезия включва много политически, социални и философски елементи, които са част от контракултурата.

Сред известните албуми на Дилън са Highway 61 Revisited през 1965 г., Blonde on Blonde през 1966 г. и Blood on the trucks през 1975 г.  

Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, номалко експерти очакваха академията да разшири престижното отличие до жанр като фолк рок музиката, отелязва news.bg.  

Нобелът на Боб Дилън ще бъде връчен заедно с другите пет нобелови награди в Стокхолм на 10 декември, тъй като на тази дата през 1896 г. е починал основателят на Нобеловата награда Алфред Нобел - шведски предприемач и изобретател. Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара). Нобелова награда се присъжда от 1901 г. 

 

 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Бо Дилан, литература, музика, поезия

Street of Hope

Защо детето не се справя с четенето

Четвъртък, 20 Октомври 2016 / В клас
Някои деца в училище не могат веднага да се научат да четат и пишат гладко. Някой би ги помислил за глупави, друг - за мързеливи. Трети би ги накарал да повтарят едно и също упражнение стотици пъти. При някои деца повторението може да помогне. Но при други, ще помогне активното насърчени [...]

Ползата от писането на ръка

Събота, 02 Септември 2017 / В клас
  Изписването на думи на ръка ангажира повече мозъчни центрове и помага при запомнянето на информацията     Откакто през 1999г. открих предимствата на компютъра за писане на дълги текстове, прогресивно намалявам писането на ръка. Животът показва, че съм само един от милиард [...]