Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Жорж Ганчев, който живееше с усмивка

Понеделник, 19 Август 2019 / Под прожектора
435
  • novini.bg

Известният политик и общественик ни напусна преди да навърши 80 години

 

Известният политик и общественик Жорж Ганчев си отиде от този свят десет дни преди да навърши 80 години. Името му предизвикваше различни реакции, едни го харесваха, други – не, но всички го познаваха. Живееше с прямост и усмивка.

Бунтар по природа, Георги Ганчев, както е истинското му име, е шампион по фехтовка и баскетболист в „Академик“ София, завършил е Националната спортна академия. През 1960 година емигрира от България и се жени за великобританка. Завършва театралния институт на Лий Страсбърг, учи и в експерименталния филмов колеж  в Холивуд. В периода 1970 - 1974 година е световен шампион при професионалистите по фехтовка в САЩ по същото време става и главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка.

В периода 1973 -1988 година се изявява като режисьор и сценарист в театъра в Американската академия за драматични изкуства и като продуцент в киното и театъра на Острова.

Но не забравя нито за миг родината си. След 10 ноември участва в учредяването на СДС, а през 1990 година основава Българския Бизнес Блок и остава първи председател до 1996 година.

Кандидат за президент в три кампании, като през 1992 г. получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат в 37-ото 38-ото Народно събрание, Жорж Ганчев беше колоритна личност в българската политика. 

Жорж Ганчев беше председател на Националното патриотично обединение, учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4% от гласовете, за да бъде представена в парламента.

Познавахме го и като продуцент и водещ на предаването "Жорж Ганчев в действие“ и като автор на стихосбирки. 

Поклон пред паметта му!

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Жорж Ганчев, политик, общественик, изкуство

StreetInside

Защо забравяме за малките неща

Вторник, 12 Април 2016 / Към себе си
    Седем прости неща, които дори най-умните хора са склонни да забравят   Вие може да сте невероятно умни, с висок IQ коефициент. Може да имате внушителен резултат в училище, да имате много добра работа, да сте на висока позиция или да печелите огромни суми пари – вс [...]

Автентичното лидерство - истина или предизвикателство

Сряда, 15 Юни 2016 / Кариера
Истинският лидер познава добре себе си, води със сърце и работи за цялото    „Продължавам да се изумявам колко лидери се държат по един начин на работа, докато тяхната персоналност е друга извън работа. Веднъж изпълнителният директор на голяма компания ми напомни, „Лид [...]