Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Започва третото издание на „Предприемачи в науката“

Четвъртък, 06 Август 2020 / Кариера
501
  • Карол знание

За първи път обучението ще е онлайн и организаторите

 

Две компании са регистрирали учени, участници в единственото по рода си обучение „Предприемачи в науката“ на фондация „Карол Знание“. Трета се подготвя и тя ще стартира с подкрепата на акселератор. Така третото издание на програмата ще започне с новината за три стартъпа, а лектори на откриващата среща ще са тримата носители на наградата досега.  

Проектът започна преди две години, когато беше създадена и самата фондация. Форматът е разработен за учени и голяма част от обучителите са учени-предприемачи, които споделят опит и добри практики. Финалът на програмата е конкурс с награда 30 000 лв., а журито е съставено от лекторите.

Първият носител на наградата д-р Иван Лютаков разработва иновативно електронно хапче и е на път да регистрира своя компания с подкрепата на новия Innovation Starter Accelerator. Вторият конкурс „Предприемачи в науката“ отличи двама учени, които получиха по 15 000 лв. Единият от тях, докторантът по физика и авиоконструктор Недислав Веселинов,  в началото на юли регистрира първия стартъп, вдъхновен от програмата – Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. В момента със средствата от наградата той произвежда частите за първия планетариум в София.

Няколко дни по-късно стана ясно, че има и втори стартъп. Авиоинженерът Стефан Христозов, участник във второто издание на конкурса, е регистрирал „Безпилотни системи България“. Докторантът по безпилотни системи от Института по роботика на БАН дойде с тази идея в програмата и в конкурса участва с нея.

Третият носител на наградата „Предприемачи в науката“ разработва екологична батерия магнезий-въздух с индустриално приложение. Технологията позволява различни приложения и инж. Д-р Илиян Попов вече работи по конкретни идеи с други участници от програмата.

 

Както всяка година, така и сега, лектори в програмата ще се включват от различни точки на света – Бостън, Лондон, Цюрих, Лозана и Милано. За първи път обучението ще е онлайн и организаторите се надявам сред участниците да има и учени извън София,  казва изпълнителният директор на фондация „Карол знание“ Милена Петкова.

Сред впечатляващите имена на български учени от световна величина са тези на проф. Димитър Жечев, проф. Мартин Вечев и доц. Здравка Медарова. Първите двама са носители на наградата „Джон Атанасов“ и ще се включат от Швейцария – от Политехническия федерален институт в Лозана и от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, а доц. Медарова от Бостън, от Harvard Medical School. Всеки от тях освен кариера и световно признание има и стартъп, за който ще разкаже в третото издание на единствения по рода си формат у нас.

Проф. Мартин Вечев има докторантура от Кеймбридж. Сега с ръководения от него екип на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на Eidgenössische Technische Hochschule Zürich разработва първия интуитивен език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Silq. Съосновател е на два стартъпа в Цюрих, единият от които спин-оф с ETH, университетът на Айнщайн.

Проф. Димитър Жечев, харвардски възпитаник с докторантура от University of California, Бъркли, ръководи изследователска група в École polytechnique fédérale de Lausanne. Съоснованият от него стартъп първоначално е привлякъл 4 млн. USD, а в следващия етап на финансиране още 10 млн. USD, като голяма част от тях идват от JP Morgan.

Доц. Здравка Медарова е лауреат на международни награди заради изследванията си върху терапия на метастази в Харвард. Методът е патентован, а работата ѝ предизвиква интерес в цял свят.

С кариера на учен-предприемач е и най-младият лектор на Предприемачи в науката –  Димитър Димов, който създава спин-оф с University of Exeter, откъдето има докторска степен по Нанотехнологии. Новата технология, за която получава патент и международно признание, е нов тип бетон (Concrene), подсилен с графен, който значително намалява въглеродните емисии. Той ще бъде лекторът на Предприемачи в науката от Лондон.

 

Програмата Предприемачи в науката започва на 23 септември, кандидатстването е отворено до края на август. Насочена е към докторанти и млади учени, защитили докторска степен през последните пет години.

 

Вижте още:

Двама стажант-лекари спечелиха местата си в "Предприемачи в науката"

Намирането на финансиране остава основен проблем за младите учени

Български учен открива кост от динозавър на 83 млн. години в района на Трън

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Карол знание, Предприемачи в науката, учени, конкурс

Street of Art

Концерт в памет на Принс

Събота, 30 Юли 2016 / Под прожектора
На стадиона в Минеаполис ще се състои концерт в памет на големия певец Принс   Продажбите на билетите ще започнат от следващия месец, а имената на участниците ще станат известни много скоро. „Радваме се, че ще можем да съберем, за да почетем Принс и неговото наследство. За целта н [...]

Отиде си любимият български актьор Иван Ласкин

Неделя, 06 Януари 2019 / Под прожектора
Той остава в сърцата ни не само като Васко да Гама от село Рупча, а и като момчето, което обичаше своето любимо момиче    "Отиде си един от най-харизматичните, обичани и талантливи български актьори". С тези думи от Съюза на артистите съобщиха новината за смъртта на любимия българс [...]