Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мари, която ни научи да слушаме сърцето си

Вторник, 10 Декември 2019 / Под прожектора
372
  • 6abc.com/AP

Вокалистката на Roxette изгуби дългогодишна битка с рака

 

"Ако се чудите дали тази битка си заслужава, послушайте сърцето си, ...защото усещате, че принадлежите на мечтите си"... Едно русо момиче от Швеция остави на света силни послания, песни с невероятна енергия и стил, на който малцина могат да подражават. В България често я наричаха „Роксетката“, много хора не знаеха името й, но никой не сбърка гласа й. Нито характерната й руса прическа и уникален стил.

„Listen to Your Heart“, “It Must Have Been Love”, „The Look“ ... Мари Фредриксон изпя едни от най-култовите песни на 90-те години, а албумите на Roxette са продадени в 80 млн. копия по целия свят.

На 9 декември Мари изгуби битката с рака, но след 17 години борба, по време на която успя да запише нови песни и да направи няколко световни турнета.

 

 

„Нещата никога няма да бъдат същите. Благодаря ти, Мари, благодаря за всичко. Ти беше изключителен музикант, майстор на гласа, невероятен изпълнител. Благодаря, че украси моите черно-бели песни в най-красивите цветове. Ти беше най-прекрасният приятел над 40 години”, сбогува се китаристът на Roxette Пер Гесле.

 

Родена в южното шведско село Осьо, Фредриксон започва кариерата си в близкия град Халмщад, където се среща с Гесле през 80-те години.

Мари e най-малката от пет деца. Като крайно бедни, и двамата родители били принудени да работят, често оставяйки децата сами. Заедно със своите братя и сестри или деца в съседство Фредриксон започва да пее. Тя често е била молена от майка си да се изявява пред приятели, които били впечатлени от звънкия ѝ глас, наподобяващ този на Оливия Нютън-Джон, разказва БГНЕС.

 

 

Интересът ѝ към музиката се засилва в тийнейджърските години, когато открива артисти като Джони Мичъл, „Бийтълс“ и „Дийп Пърпъл“. На 17 години Фредриксон се записва в музикален колеж и играе в местния театър. Въпреки това, тя ги намира за невероятно скучни, защото копнее за тръпката на публика. Както казва тя – “Исках да се изявявам. Аз съм артист”. След като се премества в град Халмщад, тя най-после излиза на истинската музикална сцена.

Пер, с когото се запознава там, вярва, че Фредриксон е твърде талантлива, за да се крие зад местните групи по кръчмите и я отвежда на прослушване пред неговия продуцент Ласе Линдбом, много известен в Швеция. Ласе бил изключително впечатлен от гласа ѝ и ѝ предлага договор.

Двамата създават Roxette през 1986 година. След като постигат национален успех с издаването на първия си албум, те правят международен пробив през 1989 г. със завладяващата поп песен “The Look”. Песента става номер едно в американските класации през същата година и по-късно е последвана от „Joyride“, „Listen To Your Heart“ и „It Must Have Been Love“.

 

 

През 1992 г. Фредриксон записва самостоятелен албум „Den ständiga resan“ („The Eternal Journey“). Албумът е нейният музикален автопортрет и е като дневник, съдържащ много лични песни за нейния живот.

На 11 септември 2002 г. Мари припада в банята си, удряйки главата си и получава сътресение. Скенерът показа, че има мозъчен тумор в задната част на главата. Преминава през операция за отстраняване на тумора, месеци на химиотерапия и лъчелечение. Агресивното лечение й налага почивка, но  от 2009 г. Roxette отново тръгват на турнета и влизат в звукозаписното студио. През януари 2003 г. дуото получава почетно отличие от краля на Швеция Карл Густаф XVI.

 

 

Уитни, която не успя да обича себе си

Ленард Коен - мечтателят

Великите барабанисти на всички времена

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Мари Фредриксон, Роксет, музика, певица

StreetBoard

Неочаквано писмо

Неделя, 17 Юли 2016 / Истории от града
Момче с аутизъм, което се проваля на изпитите, получава трогателно послание от училището   Рут Кларксън, учител от "Лансбъри Бридж Скул и Спортс Колидж" написа трогателно писмо до 11-годишно момче с аутизъм, което не успява да вземе изпитите си, разказва историята BoredPanda. Въпреки ч [...]

Деница, която обича да открива неизвестното

Неделя, 21 Октомври 2018 / Българи от ново време
Младият инженер разработи технология за оползотворяване на отпадъците от ТЕЦ, която намалява парниковите газове    Какво кара един млад човек да избере точните науки и вместо в лъскавия офис да прекарва времето си в лабораторията или да пътува, за да прави проучвания на терен? За Д [...]