Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Мари, която ни научи да слушаме сърцето си

Вторник, 10 Декември 2019 / Под прожектора
430
  • 6abc.com/AP

Вокалистката на Roxette изгуби дългогодишна битка с рака

 

"Ако се чудите дали тази битка си заслужава, послушайте сърцето си, ...защото усещате, че принадлежите на мечтите си"... Едно русо момиче от Швеция остави на света силни послания, песни с невероятна енергия и стил, на който малцина могат да подражават. В България често я наричаха „Роксетката“, много хора не знаеха името й, но никой не сбърка гласа й. Нито характерната й руса прическа и уникален стил.

„Listen to Your Heart“, “It Must Have Been Love”, „The Look“ ... Мари Фредриксон изпя едни от най-култовите песни на 90-те години, а албумите на Roxette са продадени в 80 млн. копия по целия свят.

На 9 декември Мари изгуби битката с рака, но след 17 години борба, по време на която успя да запише нови песни и да направи няколко световни турнета.

 

 

„Нещата никога няма да бъдат същите. Благодаря ти, Мари, благодаря за всичко. Ти беше изключителен музикант, майстор на гласа, невероятен изпълнител. Благодаря, че украси моите черно-бели песни в най-красивите цветове. Ти беше най-прекрасният приятел над 40 години”, сбогува се китаристът на Roxette Пер Гесле.

 

Родена в южното шведско село Осьо, Фредриксон започва кариерата си в близкия град Халмщад, където се среща с Гесле през 80-те години.

Мари e най-малката от пет деца. Като крайно бедни, и двамата родители били принудени да работят, често оставяйки децата сами. Заедно със своите братя и сестри или деца в съседство Фредриксон започва да пее. Тя често е била молена от майка си да се изявява пред приятели, които били впечатлени от звънкия ѝ глас, наподобяващ този на Оливия Нютън-Джон, разказва БГНЕС.

 

 

Интересът ѝ към музиката се засилва в тийнейджърските години, когато открива артисти като Джони Мичъл, „Бийтълс“ и „Дийп Пърпъл“. На 17 години Фредриксон се записва в музикален колеж и играе в местния театър. Въпреки това, тя ги намира за невероятно скучни, защото копнее за тръпката на публика. Както казва тя – “Исках да се изявявам. Аз съм артист”. След като се премества в град Халмщад, тя най-после излиза на истинската музикална сцена.

Пер, с когото се запознава там, вярва, че Фредриксон е твърде талантлива, за да се крие зад местните групи по кръчмите и я отвежда на прослушване пред неговия продуцент Ласе Линдбом, много известен в Швеция. Ласе бил изключително впечатлен от гласа ѝ и ѝ предлага договор.

Двамата създават Roxette през 1986 година. След като постигат национален успех с издаването на първия си албум, те правят международен пробив през 1989 г. със завладяващата поп песен “The Look”. Песента става номер едно в американските класации през същата година и по-късно е последвана от „Joyride“, „Listen To Your Heart“ и „It Must Have Been Love“.

 

 

През 1992 г. Фредриксон записва самостоятелен албум „Den ständiga resan“ („The Eternal Journey“). Албумът е нейният музикален автопортрет и е като дневник, съдържащ много лични песни за нейния живот.

На 11 септември 2002 г. Мари припада в банята си, удряйки главата си и получава сътресение. Скенерът показа, че има мозъчен тумор в задната част на главата. Преминава през операция за отстраняване на тумора, месеци на химиотерапия и лъчелечение. Агресивното лечение й налага почивка, но  от 2009 г. Roxette отново тръгват на турнета и влизат в звукозаписното студио. През януари 2003 г. дуото получава почетно отличие от краля на Швеция Карл Густаф XVI.

 

 

Уитни, която не успя да обича себе си

Ленард Коен - мечтателят

Великите барабанисти на всички времена

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Мари Фредриксон, Роксет, музика, певица

StreetInside

Седем въпроса срещу тревогата

Сряда, 17 Януари 2018 / Към себе си
Много от нещата, за които се притесняваме, може би няма да се случат. Как да накараме тревогата да работа за нас?    Понякога е трудно да спрем да се тревожим. Но може да опитаме да погледнем на притесненията си в перспектива и да открием най-ефективното решение на проблемите си. Н [...]

Забавете темпото

Неделя, 13 Август 2017 / Към себе си
Вместо да "бутилирате" проблемите, излезте навън и си намерете нови каузи   Един от пет човека страда от диагностицирано психическо разстройство. Повечето хора обаче не осъзнават проблемите докато не стане късно. Пренебрегваме емоционалните послания, които ни казват, че нещо не е наре [...]