Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Музикалният бизнес отново във възход

Четвъртък, 14 Април 2016 / Под прожектора
1213
  • itgirlguide.bg

 

 

Приходите от продажбите на записана музика растат за пръв път от 18 години

 

 

Приходите от продажби на музикални записи достигат 15 млрд. Долара в световен мащаб, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия, цитирани от АР. Това е ръст с 3,2% и е първото значително увеличение от 1998 година.

Растежът е основно заради необичайното увеличение на абонаментите за стрийминг услуги като тази, предлагана от приложението Spotify., допълва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Приходите от дигиталните формати за миналата година за пръв път са надхвърлили физическите продажби. Приходите от стрийминг са с 45% повече, благодарение на нарасналата употреба на смартфоните и лицензирани абонаментни услуги.

Албумът „25“ на Адел е най-продаваният за 2015 година, като интересът към него в целия свят помага за първия значим растеж в приходите в музикалната индустрия от почти две десетилетия, посочва АР.

Продажбите от него са 17,4 млн. копия, което е пет пъти повече от следващия – „Х“ на Ед Шийран, който е с 3,5 млн. продадени копия.

 

 

Това е първото нарастване на продажбите от записи през дигиталната епоха, когато интернет се превърна в основен фактор за достъп и слушане на музика. Както никога преди нея, световната мрежа улесни и стандартизира лесния и свободен достъп до произведения на изкуството. Ответните действия на звукозаписната индустрия и недоволната част от музикалните артисти доведоха до различни мерки срещу безплатното разпространение на продукта им и начини за въвеждане на плащания за слушане и теглене в интернет. "Стойността на музиката все още не се признава напълно. Днес има оптимизъм в нашата индустрия, но сме далеч от изпълняването на мисията", заявява Стю Берген, изпълнителен директор на "Уорнър Мюзик". Въпреки че името на видеоплатформата YouTube не се споменава пряко, в доклада се твърди, че 900 милиона души слушат музика безплатно в сайтове, подкрепяни от реклами. Същевременно печалбите за музикалната индустрия от такива мрежи са по-малко от 1/4 от тези в стрийминг услугите.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

музика, приходи, рекорд, Адел, продажби

StreetView

Почистват екоплажове и планински пътеки

Петък, 27 Май 2016 / Места
  Доброволци ще правят оборка в Пирин, Иракли, Корал, Камчийски пясъци и Беласица. Можете да се включите и вие   Серия от доброволчески акции за почистване на защитени тритории са организирали от коалицията „За да остане природа в България“.   Камчийски пясъци [...]

Огромен айсберг е на път да се откъсне от Антарктида

Събота, 07 Януари 2017 / Места
Ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в окена, морското равнище ще се повиши с 10 см   Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА. Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. к [...]