Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Нобелови награди 2020: Пренаписването на „кода на живота“

Петък, 09 Октомври 2020 / Под прожектора
405
  • БГНЕС
1 / 2

Тазгодишната награда по химия за пръв път се разделя между две жени

 

Докато човечеството търси ваксина срещу най-голямото здравно бедствие на новото време - COVID-19, който буквално промени начина ни на живот, две жени откриха как можем да се избавим от бича на столетието – ракът и генетичните заболявания скоро ще могат да бъдат лекувани.  

Нобеловата награда по химия за 2020 година бе присъдена на французойката Емануел Шарпентие и американката Дженифър Дудна за развиването на метод за редакция на гените.

Даудна преподава в Калифорнийския университет в Бъркли, а Шарпентие – в Института „Макс Планк“. Тяхно откритие са т.нар. генетични ножици КРИСПР/Кас9, с чиято помощ ДНК-то на животни, растения и микроорганизми може да се променя изключително прецизно.

Тази технология имаше революционно влияние върху науката, допринася за развитието на нови терапии срещу рак и може да сбъдне мечтите за изличаване на наследствените болести.

Шарпентие открива неизвестна преди молекула, която е част от бактерията Стрептококус пиогенес. Тя „обезоръжава“ вирусите, разцепвайки тяхното ДНК. Французойката заедно с американската биохимичка Дудна успяват да пресъздадат генетични ножици на бактерията и да опростят молекулярните им компоненти.

В естествения си вид те разпознават ДНК-то на вирусите, но Шарпентие и Дудна променят възможността за контрол така, че с тях да може да се пререже всякакво ДНК.

 

Вижте още:

Жена получи Нобеловата награда за физика

Казуо Ишигуро получи нобелова награда за литература

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Нобелови награди, химия, гени, ДНК, рак, гени, здраве

Street of Hope

Учителят следва детето

Четвъртък, 18 Август 2016 / В клас
Пет неща, които отличават Монтесори учителя    „Учителката, когато започне да работи в нашето училище, трябва да има вярата, че Детето ще разкрие себе си чрез работа (дейност)” – Д-р Мария Монтесори, „The Absorbent Mind”   Има вяра &n [...]

Смешки в кутията за обяд

Понеделник, 02 Септември 2019 / В клас
Как да помогнем на детето да се адаптира в училище?   Вероятно вече сте започнали с подготовката за новата учебна година. Покрай новите дрехи, раница и учебни пособия може да добавите в списъка и малко цветна хартия, за да оставяте забавни бележки в кутията за обяд на детето си. Особено [...]