Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всичко на едно място

Четвъртък, 06 Юли 2017 / Стил
971
  • home-designing.com

Или защо студио апартаментите станаха толкова модерни в последните години?

 

Малките жилища винаги са на мода и винаги ще има хора, които по една или друга причина ще избират малък апартамент. Най-често това са жилища за хора, които живеят сами, или са млади двойки без деца, особено ако говорим за навлязлото и у нас в последните години жилище тип студио – едностайно жилище, в което липсват вътрешни стени, а понякога част от стените са със скосявания. Единствено отделена е банята и тоалетната, а останалото – кухня, дневна и спалня е на едно място. По тази причина много брокери твърдят, че такова пространство се обзавежда лесно. Истината е, че е точно обратното и дори има специализирани в обзавеждането на малки пространства интериорни дизайнери. Едностайно обаче не означава непременно малко – едно студио може да е на площ от 25 до 100 кв. м. В България в повечето случаи под студио се разбира малък апартамент, най-често в таванско помещение със скосени стени. Когато говорим за големи пространства, е прието те да се наричат ателие. Но студио означава преди всичко място за живеене, въпреки че може да има и работна/творческа зона. 

 

 

Основните зони като във всяко друго жилище са кухня, дневна и нощна зона, но тук те са именно зони, а не стаи и точно това изисква майсторски решения в обзавеждането. Понякога зоните се разделят с частична стена или колона, а в други случаи – чрез самите мебели.

Най-простият подход да се обзаведе подобен апартамент е да се създаде координиран стил, който да се разпростира в целия дом, но този вариант не е за творческите натури.

 

 

Другата опция е да създадете различен стил във всяка функционална област, но това изисква внимателно планиране и обединяващ дизайнерски стил, иначе просто ще нагъчкате пространството и то няма да изглежда нито уютно, нито удобно. Има разнообразни техники и стилове, доказващи, че творческите ограничения могат да доведат до вдъхновяващи решения.

Ето пример за студио, което използва модерна монохромна тема, съчетана с гладка облицовка на стени от шперплат.

 

 

Разделението между жилищните пространства се създава с комбинация от тематичен декор и вградени разделители. Тук ивицата килим помага да се определи пространственото различие.

Малкото централно разположение на стаята предотвратява чувството на прекалена твърдост чрез зоната, в която е дивана, който позволява голяма комуникация.

 

 

Самостоятелният разделител – красива колона или имитираща стена, създава въображаема граница между кухнята и жилищното пространство. Също така предлага удобен монтажен пункт за телевизора. Друг частичен делител е трапезарията, тя дава възможност прозорците да са открити и да влиза оптимална доза светлина в помещението.

 

 

 

Изпъкващите зелени столове (изборът на цвят е ваш, но трябва да е ярък, за да не ги погълне интериорът) дават на трапезарията собствена уникална нагласа - блясък с ярки цветове в еднакъв интериорен дизайн. Дървен висящ полилей помага за центриране на пространството.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

студио, апартамент, обзавеждане, стил

Street of Hope

Присъдата аутизъм

Събота, 09 Юли 2016 / Гласът на детето
  Родители продавали децата си за органи, защото мислели, че те не могат да живеят Много хора по света, когато чуят диагнозата аутизъм смятат, че това е смъртна присъда, заяви пред „Дарик“ един от най-известите невролози в света д-р Хари Шнайдер, който е за първи път [...]

Да останем спокойни е възможно...когато сме подготвени

Неделя, 03 Февуари 2019 / Родители
Децата трябва да могат да се справят самостоятелно с максимален брой задачи     За Монтесори учителите всичко се крие в това как да подготвят средата за успеха на детето. Как може да изглежда тази стратегия за един родител?   1. Ако отивате на лекар, планирате да седите в к [...]