Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Лилави хоризонти

Неделя, 03 Април 2016 / Гласът на детето
2539
  • снимка: pixabay.com

 

Индигови, кристални или „просто специални“, съвременните деца се раждат различни и имат нужда от различно отношение*

 

Расата на любовта ще донесе нова култура на земята. Тя ще установи нов ред чрез Великия закон на любовта и свободата. Това са думи на учителя Петър Дънов, един от първите, които развиват теорията за Шестата раса - хората със светли души, които ще установят хармонията в отношенията.

 

Децата, които се раждат в последните години, са все по-самостоятелни и все по-несъвместими със стандартите и правилата, по които са възпитавани родителите им. Новите деца безпогрешно разпознават лъжата, не правят неща, в които не вярват и категорично не могат да бъдат напъхани в калъпи. Според специалистите 60% от децата са такива, или това са родените с индигова или кристална аура.

 

Историята на една индигова майка

 

На 41 години Даниела Димитрова се определя като "индигово дете". Разбира това обаче едва, когато забелязва странни неща в поведението на малката си дъщеря.

„С голямата дъщеря нямах чак такива усещания, защото тя е като мен, аз също съм индиго, което впоследствие го разбрах и не съм имала толкова забележими събития, които да ме насочат, че има нещо различно, просто ние с нея повече си приличаме. Докато с малката дъщеря имах доста шокиращи ситуации. Беше на 2,5 години, когато ми обясни, че тя е от Юпитер, там има къща, нарисува ми къщата си, показа ми къде живее и започна да ми задава въпроси да правим някакви сравнения – с къщата, в която живеем, там какво е, има ли приятели, какви са хората там, цялата тая информация...това беше доста сериозен разговор буквално като с възрастен човек, а тя беше малка, откъде да знае какво е това Юпитер, никой не й е говорил за това нещо. И тогава си дадох сметка, че нещо се случва, има нещо различно, което трябва да проверя за какво става въпрос“.

 

Така Даниела разбира, че голямата й дъщеря е с индигова, а малката - с кристална аура. И осъзнава защо на самата нея й е било трудно да се разбира с връстниците си. Даниела вярва, че мисията на индиговите хора е да разрушат старата ценностна система и чрез любовта и добротата да доведат до нов ред и хармония. Това обаче често създава проблеми на децата - те нямат близки приятели, трудно задържат вниманието си в училище, понякога се затварят в себе си. Естествено, общуването с тях коства много повече търпение и отнема много енергия. „Определено трудно се справят с правилата в училище, защото те са пак по старите нормативи. Но голямата ми дъщеря в момента завършва трети клас, с нея съм имала много разговори на тази тема и се опитах да направя един мост между миналото и ситуацията, в която аз съм била в училище, при тези условия, които са същите в момента, нейните усещания и това, което би трябвало да бъде. Този мост, трябваше да бъде изграден, за да може тя да продължи да ходи на училище и да продължи да учи и в момента е отличен ученик, винаги е била с много добри оценки“, разказва майката.

 

Специалистът Любов Миронова използва термина „деца с интензивно изразена индивидуалност“:

„Това, което притеснява възрастните и заради което са ги обособили в група, е това, че те не искат да спазват правила, много често са разрушителни, същевременно са твърде умни и в тях има твърде много сила, която ако не може да се управлява, могат да правят както много добри неща, така и много лоши ...“. Затова ако забележим, че детето казва твърде мъдри неща в много ранна възраст – на 2,3,4 години и се държи все едно то е възрастния, вероятно става въпрос за точно такова дете.

„Въпросът е тези родители да разберат, че тези деца имат по-високо ниво на съзнание от тяхното. И когато го осъзнаят, ще започнат да се замислят, че тези деца заслужават уважение“, казва Миронова.

 

Как се изследва аурата

 

Първо се появява терминът индигови деца, заради виолетовия цвят на аурата им. След това започва да се говори за кристални и диамантени. Първите такива деца са родени през 70-те години, като с всяко десетилетие, идва ново поколение с все по-големи умения и все по-отворено съзнание. Деян Колев от център „Сириус“ се определя като индиго от първата вълна и използва определението за Шестата раса, която носи на земята вселенския разум и хармонията. Той вярва, че тези хора имат директна връзка с Вселенската енергия и са на земята със специална мисия: „Мисията е да се претвори цялото съзнание на българите като цяло...Цялата шеста раса е дошла тук с една основна цел – да променим земната вибрация, да помогнем на земята докъде може да оцелее, за да се отвори портала и да си минем към нивата, към нашия дом и свят, от които ние идваме. Затова сме различни, затова си имаме проблеми в шестата раса“.

Деян Колев твърди, че от 2014 година на Земята идват и първите представители на Седмата раса - "избрани" още по-надарени деца, които са в "пряка връзка" с Вселената и космическата енергия. Тяхната роля ще е да помогнат на Шестата раса да превърне света в едно по-добро място за живот.

Всъщност всеки може да види каква е аурата му. Тя се заснема със специални камери. Аурата е сияние в определен цвят, което се образува от чакрите – нашите енергийни центрове. Цветът на аурата може да е червен, оранжев, жълт, син до различни нюанси на виолетов и бял. Той се променя в зависимост от здравословното и психическото състояние на човек. Една част от спецалистите приемат, че цветът на аурата изразява и същността на човека. Противниците на тази теория обаче смятат, че цветът на аурата показва по-скоро временното състояние на човек - например синьолилавите цветове, в които светят индиго хората, са симптом на депресия.

„Изследването показва аурите като цветови спектър, като също така се вижда енергийния потенциал, който всички ние имаме – това е интуиция, емоционална, ментална, физическа енергия и целият енергиен потенциал, който е по енергийните чакри на човешкото тяло – как, по какъв начин функционират, дали са активни, дали има някакви блокажи или са в цветущо състояние“, обяснява Румяна Стоилкова, която работи като оператор на аура камера.

 

 

Първите три чакри са свързани с материалното съществуване, а четвъртата - сърдечната чакра е транформаторът на енергиите. Тя е връзката между физическото и духовното. Петата, шестата и седмата чакра отговарят за словото, интуицията и връзката с духовното. Индиговите хора използват най-много своята шеста чакра, тоест те работят основно с интуицията си, а тези с бяла аура, които наричат кристални - използват основно седмата, коронна чакра, свързана с "висшите космически енергии".

 

Чакрите могат да илюстрират и нивата на съзнанието.

 

Чрез нивата на съзнанието най-добре може да се разбере разликата между съвременните деца и техните родители. Едно от най-характерните неща за новите деца е, че те се раждат "осъзнати".

„Основният конфликт на децата от съвсем малка възраст, особено на този тип деца, с възрастния е въпросът за уважението и признаването на правото на избор, тоест тези деца имат осъзнатост къде са, защо са, знаят каква им е целта, преследват я и който се опитва да ги отклонява вляво или вдясно, те се съпротивляват. И понеже имат таланти, които възрастните нямат, защото ние сме някаква стара версия на творението, тези деца със силите си почват да създават травми на възрастните и става война, която е излишна и всъщност няма победител и победен, защото всъщност и двете страни са много наранени.

 

 

В голямата си част родителите са на първото ниво на съзнание, което е свързано с физическото оцеляване и сигурността. На второто ниво човек вече работи и за да си достави удоволствие - да си купи нова кола, да пътува, да се забавлява. На трето ниво човек се стреми да успее в кариерата и да бъде лидер в обществото. На четвърто ниво се изразява стремежът към грижа за хората и обществото. Петото е нивото на творците.

„Пето ниво на съзнание това са хората, които реализират потенциала си. Това са творците, които всъщност създават нещо уникално, те реализират потенциал, за който са дошли. 28,08 Шестото ниво на съзнанието е индиговото и това е нивото, в което ти виждаш как е сътворено творението, ти виждаш матриците, виждаш символите, разгадаваш моделите, и затова тези деца са опасни, защото те виждайки моделите около тях, почват да ги рушат. Тоест това са едни осъзнати същества, които виждат къде са ефектите и дефектите на възрастните. Седмото ниво, или това, което наричат „кристални“ – това са децата, които вече имат широко себеосъзнаване и могат да се свързват и да донасят нови неща на земята по значим начин, все едно им работят антените. Те обаче са много деликатни. И всъщност тези, които са на първите нива, те са много груби хора, те са агресивни, обикновено са по-настъпателни, а тези, които са на високите нива на съзнание, те са деликатни, крехки, ефирни. Нито едното, нито другото не е добре“, обяснява Любов Миронова. В практиката си тя обучава родителите как да се държат с децата, за да може всички нива на съзнанието им да се развият равномерно – така че като порасне детето да може да оцелява чисто физически, но и да реализира аз-а си – егото, да постига цели и в същото време да се научи как да се свързва с другите по значим начин.

Затова и главното предизвикателство пред родителите е да осигурят на децата си такава среда, която да им позволи да развият пълния пълния спектър от умения - както тези, които са им необходими да се справят на битово ниво, така и добродетелите и духовните ценности.

 

Индиго като етикет – оправдание

 

Теодора Тянкова е пример за това какво може да постигне едно съвременно дете, когато родителите му са намерили верния път към него. На 16 години Теодора учи в престижно училище, интересува се от психология и философия, занимава се професионално с танци. Знае какво иска и как да го постига и се разбира прекрасно с родителите си.

„Много е спокойно и знам, че мога да споделям някои неща и да срещна разбиране и съвет. Дори и неща, с които имам проблем, мога да получа разбиране и приятелство, друга гледна точка, а не укор“, описва Теодора отношенията в семейството.

Родителите й обаче не смятат, че тя е индигово дете и не определят това за важно в отношенията си с нея. Според тях определения като "индигови" и "кристални" могат да служат като удобен параван, с който възрастните оправдават проблемите, които имат с децата си. „Не смятам, че моето дете е такова, то просто е амбициозно дете, но...сложна е темата, тъй като някои родители много гордо казват, че техните деца са индигови – това е и наказание, и дар, защото тези деца трудно се вписват в нашия живот и дори знам, че в Китай и в Русия, а може би и на други места по света има специални детски градини и училища за такива деца“, споделя бащата на Теодора Ангел Тянков.

В същото време той е съгласен с тезата, че новите деца мислят и реагират коренно различно от своите родители. За него ключът към доброто възпитание е приятелството и личният пример: „Винаги сме се стремили да бъдем приятели, при нас не е използван метода „прави така, защото аз казвам“, а всичко е ставало с метода на убеждението – говорили сме, убеждавали сме я, обяснявал съм й защо нещо трябва да бъде свършено. Нямали сме теми табу. Много често се е случвало да я водя и да й показвам от моята работа пострадали хора, ограбени хора, наркомани, тя знае, че в живота трябва да полагаш усилия, да се стараеш, за да бъдеш успял човек. Всяка грешна стъпка води непредвидими последици. И това, че тя е добро дете и е отличник е заради това, че тя е убедена, че така трябва да се държи“. 

 

Добродетели се възпитават като ги имаш

 

Теодора никога не е наказвана и е възпитавана чрез личния пример на майка си и баща си.

Според педагозите и психолозите това е верният път за добри отношения в семейството. Много родители обаче налагат на децата си стереотипи, които дори не разбират, само защото те самите са били възпитавани така. И постигат обратния резултат.

Добродетели обаче се възпитават като ги имаш - единствено чрез личния пример и примера на хората, с които се заобикаляш.

„Това, което винаги препоръчвам, от малко детето като расте, възрастният да го слага на същото ниво на очите си и да разговаря така с него като си представя, че то е в тяло с равен на него размер. Знам че това много обърква контролиращите родители, тези, които са доминантни и казват „аз знам истината“, той ще ме слуша, аз знам кое е най-доброто, аз ще му избера училище, аз ще му избера за кой ще се ожени обаче, за съжаление, светът не е устроен по този начин“, споделя опита си Любов Миронова.

Индиговите и кристалните деца работят предимно с дясната половина на мозъка си. Това означава, че те са много по-интуитивни, с по-богато въображение и емоционална интелигентност. При тях енергийните канали работят така, че те много по-бързо обработват информация и схващат взаимовръзки между нещата.

„Тези деца имат проблем в училище, защото им е скучно и освен че им е скучно, те разбират колко са безсмислени нещата, които се случват и за съжаление отказват да четат, да ходят на училище и така губим най-талантливите си деца и най-будните деца, които всъщност би трябвало да са цвета на нацията в един момент ние ги изпускаме – защото се опитваме да ги караме да са изпълнители, пък те не са родени за изпълнители, те са родени да творят.“, продължава педагогът.

Най-голямата грешка, която могат да направят родителите в такива случаи е да дават лекарства на децата. Те решават проблемите с послушанието, но притъпяват способностите им и дори могат да доведат до по-сериозни проблеми. Основното, около което гради дългогодишната си работа Миронова е тезата, че децата са добре и проблемите им идват от неправилното отношение на възрастните към тях. Затова условието на специалиста е, когато родителите търсят помощта й, те да участват в терапията заедно с децата си.

Любов Миронова предлага пълна промяна на образователна система и работи по проект за създаване на специализирано училище за деца с подобни способности. Според нея класно-урочният модел на преподаване, при който от децата се изисква да възпроизвеждат готови знания, отдавна е изчерпан и е време да отстъпи място на екипно-практичния модел. Според него децата работят в екипи и създават смислени за живота неща.

 

Десислава Димитрова също е категорична, че институциите, които се занимават с проблемите на децата, не са адекватни на техните нужди: „Те се опитват да ги вкарат в рамките от едно време по учебниците отпреди 120 години със старата технология, със старите нормативи, със старите изисквания – нещо, което няма как да стане“.

 

*Текстът е от репортаж в предаването „Неразказани приказки“ на NEWS7

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

специални деца, индиго, възпитание, родители, аура, чакри

StreetInside

Дишането прогонва страха

Понеделник, 08 Август 2016 / На предела
Проста техника за преодоляване на панически атаки     Паникьосвате се, сърцето ви започва да бие така, все едно, че ще изхвръкне, усещате болка в гърдите, задушавате се, вие ви се свят и имате чувството, че се наблюдавате някъде отстрани. Нарича се паническа атака и изобщо не е р [...]

Ако не можете да прощавате, ще останете бедни

Петък, 27 Януари 2017 / Към себе си
  Тайната на благоденствието и законите на успеха на Ранди Гейдж   Успехът е да правиш това, което те прави щастлив. Щастието започва с осъзнаването на собствените ни нужди. Ако преследвате нещата, които имат значение за вас, парите сами ще дойдат. Вярвам, че има по-висша от нас с [...]