Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Много родители с малко права

Събота, 11 Юни 2016 / Гласът на детето
774
  • Какво е да си родител, а да не можеш да похвалиш с постижението на детето

 

Или как крием чуждите деца в приемната грижа 

 

 

Тази позиция е лична и не е на Националната асоциация за приемна грижа, на която помагам*.

 

Имам проблем.

С Националната асоциация за приемна грижа направихме една изложба, като искахме разрешение на родни семейства да снимаме децата им, които вместо в дом, са в приемно семейство.

Почти половин година по-късно, откакто тази изложба обикаля страната, правозащитници отбелязаха, че сме уронили престижа и достойнството на децата, като сме споделили, че са имали трудно детство, което не заслужават, преди приемното семейство – като сме ги снимали в лице и сме показали част от историите им, преразказани от приемните им родители.

Това ме провокира да споделя, че:

могат да се правят SMS кампании,

кампании за дарения, могат да се искат материални дарения, може да се говори колко е велика приемната грижа

и въобще всичко за децата!

 

 

НО КАКВО СТАВА С ДЕТЕТО В ПРИЕМНОТО СЕМЕЙСТВО – НЕ МОЖЕ И ДУМА ДА СТАВА.

Знаете ли, че приемните родители нямат право да споделят във фейсбук или където и да е снимка на детето, ако е отличник, спортист, танцьор или друг талант.

Знаете ли още, че:

Приемните родители не могат да говорят за семействата, от които идват децата – нито за лошата грижа, нито за бедността, а в същото време децата трябва да живеят в приемно семейство и да познават историята си.

Приемните деца не могат да са просто деца в семейство – трябва да ги крием, когато ги снимат на детското тържество в училище или детската градина, трябва да ги тестват, изследват и подкрепят сумати психолози, социални работници и прочие.

Знаете ли, че приемните родители не могат да защитават правата на децата в детската градина или училище без компетентната намеса на Отдела за закрила на детето. А социалните работници си пазят работните места и отношенията със себеподобните.

 

 

 

И понеже познавам много приемни семейства, питам кой защитава правата на децата:

От майка, родила 7,8… 11 деца и изоставила всичките, но продължаваща да ражда?

От родители, заминали на гурбет и оставили ги просто тук?

От майка, бореща се да си върне само детето с ТЕЛК?

От майка, караща децата си да просят?

Къде са правозащитните организации, които защитават правата на родителите, когато:

Отнемат деца на родители поради бедност?

Масово се осиновяват деца без отказ от биологичните родители?

Вписват се за осиновяване деца на освидетелствани майки?

Вписват се деца, които имат редовна връзка с биологичните си родители?

 

Знаете ли, че приемните родители са просто пионки в ръцете на социалните служби и когато тръгнат да защитават децата,защото ги обичат, са обвинявани в емоционалност или пък носят наказателна отговорност, защото нямат право да разгласяват детайли от историята на децата?

Националната асоциация за приемна грижа, на която аз помагам, ще понесе административна отговорност затова, че е снимала дете в лице и е казала, че детето, преди приемното семейство, не е могло да се храни нормално, имало е въшки и е било бито и че в приемното семейство се е научило на обич и е ходило на море. Вероятно ще се наложи да махнем снимката с щастливия приемен баща, който казва, че се гордее с приемния си син.

Но това как ще промени факта, че има деца, които страдат всеки ден и чиито лица виждаме всеки ден, но срамежливо и виновно отвръщаме глава?

 

*Мнението е публикувано в блога на Александър Миланов.

 

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

приемни семейства, родители, деца, домове за деца, осиновяване, приемна грижа

Street of Art

Защо пчелният прашец е суперхрана

Неделя, 06 Ноември 2016 / Хранене и Здраве
  Знаете ли, че за една чаена лъжичка прашец, пчелата работи цял осемчасов работен ден?   И има защо - събраният с толкова труд прашец е на практика универсално лекарство. В същото време цената на това чудо от природата не е недостъпна – около 5 лева за опаковка от 100 [...]

Отворените бракове – лицемерие или реалност

Неделя, 18 Юни 2017 / Стил
До 20% от двойките са склонни на такъв тип отношения   Моногамията е дълбоко вкоренена в западната култура, тя е брачен идеал, който приемаме за даденост и естествено състояние за отношенията между хората. Разглеждаме разводите като неуспехи, а извънбрачните отношения считаме за измяна [...]