Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Поредно дело в Страсбург заради немарливо отношение към дете с увреждания

Сряда, 15 Февуари 2017 / Гласът на детето
483
  • БХК

Прокуратурата отказала да заведе дело срещу служители в дом за специализирани грижи, причинили телесна повреда на момченце 

 

Българският хелзинкски комитет e завел в Европейския съд по правата на човека шесто дело за лишено от родителски грижи дете с увреждания с причинена тежка телесна повреда в „дом“, съобщиха от организацията.

Димитър Росенов е на 2 г. и 8 м., когато през 2003 г. единствената му функционална ръка (другата е парализирана по рождение) е ампутирана до лакътя поради некроза, причинена от продължителното ѝ пристягане с „ръкавица“ и ластик. Лица от персонала направили това, за да не слага Димитър ръката си в устата и да повръща. Детето правело това поради парене в гърлото, причинено му от тежка форма на гастроезофагеален рефлукс, от който страдало от най-ранна възраст, без да бъде лекувано.

След медийни публикации проверки на Министерството на здравеопазването и ДАЗД установяват, че ръката на Димитър е била стегната повече от денонощие, без да има предписание от лекар за такова стягане. Персоналът не е осъществил постоянно наблюдение и контрол върху състоянието му, не е надлежно документирано състоянието му, промените в него, проблемите и решенията. Наказана е директорката на дома.

Въпреки документираната потребност на Димитър от непрекъснато медицинско наблюдение държавата по-късно го премества в Дом за младежи с умствена изостаналост в с. Видраре, който не е лечебно заведение. Сега детето живее в Център за настаняване от семеен тип, обясняват от организацията. 

 

Прокуратурата не повдига обвинение

 

През февруари 2013 г. БХК подава сигнал до прокуратурата за тежката телесна повреда на Димитър. Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство, но скоро го прекратява поради влязла в сила присъда спрямо „същото лице“. Става въпрос за присъда срещу три служителки на ДМСГД – София, с която съдът ги признава за невиновни. Съгласно съдебно-медицинска експертиза по делото пристягане на ръкавица не се практикува, а за да некротира тъканта, са били необходими повече от 36 часа пристягане. Прокуратурата е предложила служителките да се освободят от наказателна отговорност и не се явила на заседанието. Служителката, по време на чието дежурство била пристегната ръката, отказала да даде обяснения пред съда и съдът я оправдал без мотиви. Съдът не обсъдил в мотивите си кой е поставил ръкавицата, обясняват от правозащитната организация.

БХК е подал сигнал срещу прекратителното постановление на СРП. Софийската градска прокуратура приема, че давността била изтекла. Сигнализирана е Софийската апелативна прокуратура, която уважава сигнала и връща преписката на Районната прокуратура, но тя отново прекратява производството. На следващ сигнал от правозащитната организация обвинението приема, че липсвали доказателства, „дори индиции за умишлено извършено деяние“. Следват сигнали до Апелативната и Върховната касационна прокуратура, които потвърждават решението на по-нисшата инстанция.

 

Правозащитници срещу Обвинението 

 

Сега БХК сигнализира Европейския съд за правата на човека заради отношението към детето, което е с ментални проблеми и чиито роднини никога не са се интересували от него.

Защитата на институционализираните деца с увреждания е една от основните дейности на БХК. Поради отказа на прокуратурата да разследва престъпни злоупотреби с тях в т.нар. „домове“ през 2009 г. организацията завежда от свое име дело срещу Прокуратурата на Република България по Закона за защита от дискриминация, като твърди, че ако децата от „домовете“ не бяха с ментални увреждания и лишени от семейства и социална общност, които да се застъпват за тях, прокуратурата щеше да разследва установените от самата нея данни за тяхното тежко занемаряване и висока смъртност.

Тезата, че прокуратурата дискриминира децата от „домовете“ на основа увреждане и социален статус, получи широк отзвук в българското общество.  През 2010 г. главният прокурор Борис Велчев и БХК се договарят с него за съвместни проверки във всички „домове“ за деца и младежи с ментални увреждания, както и за сътрудничество при разследване на евентуалните престъпления там. Извършени са съвместни проверки във всички такива 26 „дома“. Установени са данни за огромен брой смърти на деца – 238 в период от 10 години, голям дял от които вследствие недохранване и занемаряване. През 2010 г. главният прокурор Велчев публично пое ангажимент държавното обвинение да разследва всяка смърт и евентуална злоупотреба с живи деца от „домовете“, като се отменят служебно всички постановени преди съвместните проверки с БХК постановления за прекратяване на досъдебни производства или за откази от образуване на такива относно деца от „домове“.

От тогава до днес БХК наблюдава над 240 досъдебни производства и прокурорски преписки за общо 350 децата в такива институции. За над шест години разследване прокуратурата не е внесла в съда нито един обвинителен акт по такова дело. Вместо това тя неизменно прекратява производствата. По пет от случаите БХК е подала жалби до ЕСПЧ.

„Прокуратурата е проводник на институционализирано отричане на престъпленията срещу затворените деца с ментални увреждания“, коментира адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК. „Отказът на прокуратурата да прилага на равно основание наказателноправния закон към техните случаи ги превръща в окончателно безправни жертви. БХК е единственият субект, който с правни действия се застъпва за тези деца, като последователно иска от ЕСПЧ да признае процесуалното му право да осъществява защита на техните основни права на наднационално равнище, за да не се ползва държавата от безнаказаност, а малтретирането да се възпроизвежда“, добавя тя.

Въпреки започналия преди години процес на деинституционализация на настанените в „домове“ деца и младежи ДМСГД – София продължава да работи. Същото е положението с много други домове за медико-социални грижи, за чието закриване има концепция, но не и план за действие, подчертват от правозащитната организация.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

деца с увреждания, БХК, дело, ЕПСЧ

StreetInside

План за успех: SMART-целите

Вторник, 23 Август 2016 / Към себе си
Може да действате спонтанно и да имате изключителни постижения, но един план винаги помага, защото дава структура и яснота     Преди време с познат разговаряхме за идентичностния капитал. Как ти звучи, попитах го. Отговори ми:  Звучи ми като шанс да крачат по-щастл [...]

Ние и "черните лебеди"

Сряда, 04 Януари 2017 / На предела
  Скоростта, с която се менят теориите и представите ни за света, започва да става отчайваща. Вместо знанието да разширява кръгозора ни, очакваме то да ни опрости живота. Но не става така, пише Ивайло Дичев   Черният лебед за древните бил синоним на нещо невъзможно и невъобразимо. [...]